Sinbo İşçileri İşbaşı Yaptı

Sinbo’da TOMİS üyesi işçiler, ücretsiz izin saldırısına karşı başlattıkları mücadeleyi kazanarak bugün işbaşı yaptı.

Haramidere Sanayi Bölgesinde bulunan Sinbo elektrikli ev aletleri fabrikasında ücretsiz izin saldırısına karşı fabrika önünde eyleme geçen TOMİS üyesi Sinbo İşçileri 31 gün sonra eylemi kazanımla sonuçlandırdı.

Bugün işbaşı yapan Sinbo işçileri mesai bitiminde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası, Sinbo işçilerinin mesai bitiminde önünde “Sinbo’da kazandık, Sinbo’larla kazanacağız” şiarıyla açıklama yapıldı. Ücretsiz izin saldırısına ilişkin mücadele ve kazanım işçilere anlatılarak işçilere sendikada örgütlenme çağırısı yapıldı. Devrimci özgür basın emekçilerine de seslerini duyurdukları için teşekkür eden Sinbo işçileri

 

“Ücretsiz İzin İşçilere Karşı Giyotin Olarak Kullanıldı”

Basın açıklamasını TOMİS üyesi Ömer Kocaman okudu. Sermaye sahiplerinin ücretsiz izini kkını arayan işçilerin başını vurmak için bir giyotin olarak kullandığını belirten Kocaman, "Sendikalaşma hakkını kullanan onlarca fabrikadan yüzlerce işçi ücretsiz izne çıkartıldı” dedi.

 

“Patronlar Sınıfına Karşı Savaşıyoruz Dedik"

Sinbo’da TOMİS’in bir süredir örgütlenme faaliyeti yürüttüğü hatırlatılan açıklamada, örgütlü işçilerin de bu süreçte ücretsiz izin saldırısı ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek “Metal Fırtınası’nın mirası olan sendikamız, patronların ‘hak’, ‘hukuk’ sınırında tanımladıkları bu uygulamalara karşı işçi sınıfının hak ve meşruluğuna dayalı mücadele anlayışını kuşanarak ilk ücretsiz izin saldırısının başladığı (11 Eylül 2020) günden itibaren karşı koyuşunu gerçekleştirmiştir.

“Sermaye düzeninin işçi sınıfının toplamına ve Sinbo özelinde sendikal örgütlenmemize yönelik bu saldırısına karşı, TOMİS olarak Sinbo fabrikasının önünde direniş çadırımızı kurup sınıfımız adına Haramidere’den bir bayrak yükselttik. Bizi mağdur göstermeye çalışanlara ‘Mağdur değiliz, işçiyiz! Patronlar sınıfına karşı savaşıyoruz’ dedik. Patronların saldırısı çok yönlü idi, bizim direnişimiz de bu nedenle çok yönlü oldu” denildi.

Fabrika önünde başlayan mücadele sürecinin tam anlamıyla okul olarak geçirildiği belirtilen açıklamada “Çadırımızda oturup beklemedik. Bulduğumuz her fırsatta diğer direnişlerle, eylemlerle ve gündelik faaliyetlerimizle direnişimizi yaydık. Direnişimizi toplumumuzun diğer kesimleri ile buluşturduk. Salgının faturası biz işçi sınıfına kesilmeye çalışılırken en ağır bedeli ödeyen sağlık çalışanlarını unutmadık. Onların da sesi soluğu olmaya çalıştık. Direnişimizi her kesime ve düşünceye açtık. Bu sebepledir ki direniş çadırımız bir an olsun dayanışmacılardan, ziyaretçilerden ve dostlarından eksik kalmadı” denildi.

 

“3 Kadın İşçinin Baskı ve Sömürüye Karşı Mücadelesi”

Sinbo'daki ücretsiz izin saldırısına karşı ise 3 kadın işçinin mücadele verdiği vurgulanan açıklamada kadın işçiler üzerindeki çifte sömürüye, eşitsizliğe, tacize, tecavüze ve mobbinge karşı da bir mücadele olduğu ifade edilerek 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde çadırda pek çok çevreden kadınların katılımıyla etkinlik düzenlendiği belirtildi. Direniş süreci boyunca direnişin sesini taşımak için gösterilen çaba ifade edilirken Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin sürece seyirci kalamadıkları belirtildi. 

 

“Ücretsiz İzni Geri Çektirdik”

“Direnişimiz ve mücadelemiz sonucunda milyonlarca işçiyi köleliğe boyun eğmek zorunda bırakan ücretsiz izin saldırısına karşı önemli bir mevzi elde ettik” vurgusu yapılan açıklamada “Sinbo fabrikasında ücretsiz izni geri çektirdik. Zaferimiz tüm işçi sınıfına armağan ve örnek olsun” denildi.

“Sinbo direnişimizin gösterdiği gibi işçi sınıfının kazanıma giden yolu ancak fiili-meşru mücadeleyi esas alan devrimci sınıf sendikacılığı ilke ve anlayışlarını kuşanmaktan” geçiyor denildi.

Açıklama boyunca sık sık “Direne Direne Kazandık!”, “Birleşe Birleşe Kazandık!”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganları atıldı.