İİSŞP: "Asgari Ücret İnsanca Yaşamın Güvenceye Alınmasıdır"

İİSŞP asgari ücret görüşmeleri sürerken pandemi ve ekonomik krizde işçilerin yaşadığı hayati önemdeki sorunlara dikkat çekerek taleplerini dile getirdi. Asgari ücretin belirlenmesinde üç konfederasyonun taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), , Covid-19 pandemisi sürecinde, gerekli önlemler alınmadığı için işçiler yaşamlarını yitirirken çalışma koşullarının daha da ağırlaştığı, buna karşın daha da yoksullaştığına dikkat çekildi. İşçilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam için talepleri ifade eden İİSŞ asgari ücrettin belirlenmesinde üç konfederasyonun asgari ücret talebinin dikkate alınmasını istedi.

 

"Tablo Ağırlaştı Buna Rağmen İşçiler İzin Bile Kullanamıyor"

İşçi ve emekçi kenti olan İstanbul'un, yaşam koşullarının imkansıza yaklaştığı bir il haline geldiğini belirten İİSŞP, Covid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı ilk günlerde yapılan uyarılar ne yazık ki dikkate alınmadığını ve bugün tablo iyice ağırlaşmış durumda olduğunu belirtti.

İstanbul’un orta ve büyük ölçekli bütün fabrika ve işyerlerinde yüz binlerce işçinin virüse yakalandığına, yüzlercesi hayatının kaybettiğine dikkat çekilerek özellikle sendikasız işyerlerinde durumun daha da vahim olduğu belirtildi. Açıklamada "Tek bir maske ile 8 – 10 saat çalıştırılan, servislere tıklım tıkış bindirilen işçiler, Tuzla tersaneleri işçileri, market çalışanları, inşaat işçileri hafta sonu kısıtlamalarından dahi muaf tutuluyorlar. Yaygın test, ücretli izin gibi taleplere ise kulaklar tıkanıyor. 'Çarklar işçinin canı pahasına da olsa dönecek!' denilerek çalışma sürdürülüyor" denildi.

İşçilerin hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığı ve asgari ücret tartışmalarının sürdüğü dönemde İstanbul nüfusunun büyük bölümünü işçi ve emekçilerin oluşturduğunu ifade İİSŞP, en derin açlık ve yoksulluğu da işçi ve emekçilerin yaşadığını belirterek işçilerin yaşam koşulları şöyle akardı:

 - 2019 verilerine göre 15 milyon 519 bin 267 nüfusa sahip kentimiz. Bugün artan nüfusu ve göçmen işçi/emekçilerle 20 milyonu bulduğu söylenebilir.

- Eylül 2020 verilerine göre 5 milyon 531 bin 781 kişi aktif sigortalı olarak çalışmaktadır.

- 1 milyon 203 bin işsizimiz vardır.

- Son dokuz ayda 333 bin kişi işsizlik ödeneğine başvurmuştur.

- Kayıt dışı çalışanlarımızın oranı ise % 22,19’dur.

  - Türk-İş verilerine göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 8 bin 85,62 liradır.

 

"Ekmek Bulamayanların Yardım Çığlığı  Büyüyor"

- Birleşik Metal-İş verilerine göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması 2 bin 533 liradır.

- 2019 verilerine göre 15-25 yaş arası 579 bin genç hiç eğitim almadığı gibi istihdamda da yer alamamıştır. Bu sayı, İstanbul’daki genç nüfusun dörtte birine denk gelmektedir.

- İstanbul’da hanelerin yüzde 16,6’sı sobayla ısınmakta, toplam hane sayısının yüzde 44’ünde ısınma sorunu yaşanmaktadır.

- Son bir yılda konut giderlerinde %10, elektrikte  %5,75 doğalgazda %2.3, ulaşımda ise %25 artış yaşanmıştır.

- İstanbul’da her yedi haneden biri İBB’ye yardım talebinde bulunmuş durumda. Evde bir lokma ekmeği bulamayan insanların yardım çığlığı kentimizde giderek büyüyor.

Bir yanda ultra lüks hayatlar yaşanırken diğer yanda açlıkla boğuşan milyonlar bulunduğunu ifade eden İİSŞP, pandemi sürecinde hastanelerin yoğun bakım servislerinin ise İstanbul’un emekçileri ile dolmuş durumda olduğunu vurguladı.

 

"Asgari Ücret İnsanca Yaşamın Güvenceye Alınmasıdır"

Asgari ücretin patronlar ve onların temsilcileri ile değil, işçi ve emekçilerin temsilcileri ile belirlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada "Asgari ücret sadece aybaşında verilecek bir ücret değil, aynı zamanda insana yakışır asgari yaşam koşullarının güvence altına alınmasıdır. Yani sosyal ve ekonomik tüm alt yapının bu yaşam şartlarına uygun düzenlenmesi demektir" denildi.

 

Talepler

* Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!

* Asgari ücret vergiden muaf tutulsun, AGİ hariç net olarak hesaplansın,  yoksulluk sınırına vergi dilimi kaldırılsın!

* Asgari ücret 2016 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki dilim halinde tespit edilsin, böylece asgari ücretli çalışanlar enflasyon karşısında korunsun.

* İşsizler için en az asgari ücret kadar geçim ücreti bağlansın!

* Eğitimin yüz yüze yapılmasının uygun koşulları oluşturulana kadar, işçi-emekçi ailelerin eğitime erişim cihazları ve internet bağlantısı ücretsiz olarak sağlansın!

* Üç konfederasyonumuzun çağrısı dikkate alınsın ve asgari ücret insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilsin.

* Elektrik, su, doğalgaz gibi temel insani ihtiyaçlarda vergi yükü kaldırılsın.

* Sağlık ve eğitim ücretsiz olsun.

* Covid-19, sağlık emekçileri için olduğu gibi tüm fabrika ve işyerleri için meslek hastalığı olarak tanınsın.

* Yaygın test yapılsın, ücretsiz izin kaldırılsın. Yerine ücretli izin uygulansın ve bilim insanlarının çağrısına uygun olarak tam kapanma işçileri de kapsayacak şekilde sağlansın.

* İnsanca yaşanacak ücret, güvenceli çalışma hayat ve çalışma şartları için işçi ve emekçilerin talepleri dikkat alınsın.