Sarıyer Belediyesi İşçileri: "Yoksulluk İliklerimize İşledi"

Sarıyer Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi imzalanması talebiyle eylem yaptı. Genel İş Sendikası üyesi işçiler Belediye Başkanının yetkiye itiraz ederek sözleşme sürecini uzattığını, sendikanın ise işçilerin talepleriyle yeterince ilgilenmediğini belirtti.

CHP'li Sarıyer Belediyesi'nde uzun süredir toplu imzalanamasına tepki gösteren Genel İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube üyesi Sarıyer Belediyesi işçileri toplu sözleşme hakları için eylem yaptı.

Sarıyer Cumhuriyet Meydan'ında toplanarak "Yetkiye İtiraz Geri Çekilsin" yazılı pankart açan işçiler "İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz", "Genel İş 1 Nolu Şube İşçine Sahip Çık", "Gelir: 2600 Gider: Kira 1500, Elektrik 250, Su 230, Doğalgaz 400, Mutfak 1300 Kalan: -1080", "Yetkiye İtiraz Geri Çekilsin" yazılı dövizler taşıdı.

"İnsanca Yaşayacak Ücret İstiyoruz", Sendika İşçine Sahip Çık", "Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "Sarıyer İşçine Sahip Çık" sloganları atılan eylemde işçiler sendikaya da eleştiride bulundu.

 

"Her Koşulda Sarıyer'e Hizmet Verdik"

Sarıyer Belediyesi işçileri adına basın açıklamasını okuyan işçi Fatih Sukas, Bizler sizlere hizmet eden, çöpünüzü alan, kaldırımlarınızı yapan, parklarınızı süpüren, pandemide dükkanlarınızı ilaçlayan, her koşulda Sarıyer halkına hizmet eden Sarıyer Belediyesi emekçileriyiz" diyerek sözlerine başladı.

 

"Taşerondaki Kadar Zam Alamaz Olduk"

AKP hükümetinin 2017'nin Kasım ayında “Taşeron İşçilere Kadro” adı altında duyurduğu 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 Nisan 2018'de Belediye şirketlerine ve kamu iktisadi teşekküllerine geçirildiklerini hatırlatan Sukas, "Bizler taşeronda çalışırken her sene asgari ücrete yapılan zam oranı kadar zam alıyorduk. Yüksek Hakem Kurulu ile %4+4 zamma mahkum edildik. Asgari ücret oranı kadar zam bir yana, YHK kararıyla aldığımız zam enflasyonun bile altında kaldı. Ücretlerinin sürekli eridi" dedi.

Sukas, bir yandan da vergi kesintileri olunca 2 bin bile lirayı bulmayan ücretlerle geçinmek zorunda kaldıklarını ve ek işler yapar hale geldiklerini söyledi.

Sukas, 696 KHK ile 1 Nisan 2018'den sonra toplu sözleşmemizin yapılması için DİSK Genel-İş 1 Nolu şubeye üye geçişlerinin yapıldığını, salt çoğunluğu sağladıklarını ve sendika şubesi tarafından toplu iş sözleşmesi yapma hakkını elde ettiklerini aktardı.

 

"Belediye Yetkiye İtiraz Nasıl Bir Kazanım Sağlıyor?"

Fakat Belediye yönetiminin buna itiraz ettiğini ve karşı dava açtığını, Sarıyer Belediyesi ile sendika arasındaki mahkeme sürecinin işçiler lehine sonuçlanmasına rağmen, Sarıyer Belediyesi'nin süreci içi boş bahanelerle yargıtaya gönderdiğini aktaran Sukas "Biz Sarıyer Belediyesi çalışanları olarak şunu merak ediyoruz; hakkımız olanı vermeyen Sarbel yönetimi ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç başkan buradan nasıl bir kazanım sağlamak istemektedir?" diye sordu.

Sarıyer Belediyesi işçilerinin günde 5 ilâ 7 lira gibi gülünç bir yemek ücreti aldığını söyleyen Sukas, "İstanbul'da 275 lira olan yol ücreti vergi dilimi diye kesilerek 160 lira olarakvverilen işçileriz" dedi.

 

"Yoksulluk İliklerimize İşledi"

Vergi dilimi ile maaşlarının 2 bin liraya, hatta 2 bin liranın altında düştüğünü söyleyen Sukas, Evet şu an içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında yokluk ve yoksulluğu iliklerine kadar hisseden işçileriz" dedi.

 

"Emekten Bahsedenler Hakkımızı Gasp Ediyor"

CHP'li Sarıyer Belediyesi'nin yetkiye itirazını geri çekilmesini ve toplu sözleşmelerinin bir an önce yapılmasını istediklerini ifade eden işçi, her zaman halktan, haklıdan, emekten yana mücadele verdiğini beyan iddia eden CHP yönetimine ve Başkan Şükrü Genç'e seslenerek "İki kez kazandığımız hakkımızı neden gasp etmektesiniz? Her zaman haktan, haklıdan, emekçiden yana olduğunu söyleyen Sayın Şükrü Genç başkan neden hakkımızı gasp etmektedir? İkinci yüzyıl iktidar beyannamesi yayınlayan CHP, işçilere reva görülen bu hak gaspına karşı nasıl bir mücadele edecektir?" diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun belediyeler ve yerel yönetimler beyannamesindeki 7. maddenin uygulanacağı sözünü hatırlatan Sukas, "Genel Başkan'a biz güvendik; ama hâlâ hakkımız gasp edilmektedir. Bizler hakkımız ve hukukumuzun savunulmasını CHP yönetiminden talep ediyoruz" dedi.

 

"Şubenin Yönetiminin Tutumunu Kınıyoruz"

Sarıyer Belediyesi işçileri olarak, üyesi oldukları Genel İşler Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube yöneticilerine de seslenen Sukas, "İşçiler olarak her türlü desteği sağlamamıza rağmen, şube yönetiminin umarsız tutumlarını da kınıyoruz ve bizim bu süreçte yanımızda olmasına beklerken yalnız kalıyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Bu yüzden Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan'a da çağrıda bulunan işçiler "Bizlere destek olmalarını ve süreci el ele, kol kola beraber yürütmeyi ve şubemize tam yetki vermelerini talep ediyoruz" dedi.

"Emeğimize Sahip Çıkacağız"

Sarıyer Belediyesi işçilerinin, toplu iş sözleşmesini yaparak, çocuklarına götürdüğü ekmeği bir lokma olsun büyütmek istediklerini ifade eden Sukas, "Sarıyer Belediyesi işçileri olarak yokluk ve pandemi mücadelemize rağmen, toplu sözleşme hakkımız yapılana kadar her türlü mücadeleyi vereceğiz ve emeğimize sahip çıkacağız" dedi.