< < BES: "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz"

Covid-19 pamdemisi sürecinde gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle kurumlarda can kayıpları yaşandığına ilişkin açıklama yapan BES, "Çalışırken ölmek istemiyoruz" diye belirtti.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), kurumlarda Covid-19 önlemlerinin kaldırılması ve yaşanan can kayıplarına ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, pandemiyle birlikte emekçilerin derin bir ekonomik kriz yaşadığını belirtti.

 

"Pandemide Krizden En Çok Etkilenenler Emekçiler"

Özkan, "İşsizler, asgari ücretle açlık sınırı altında bir ücretle çalışanlar, kısa çalışma ödeneği adı altında evde açlığa mahkûm edilenler, evde erkek şiddetinin her biçimiyle daha çok yüzyüze kalan ve yoksulluğu eşitsizliği çok daha derinleşen kadınlar, emeklilikte yaşa takılanlar, kapısına kilit vurmak zorunda kalan küçük esnaf, mahsulü para etmeyen çiftçiler, önümüzdeki yılı yüzde 3 zamla karşılamaya hazırlanan kamu emekçileri başta olmak üzere pandemi ve ekonomik krizden en üst seviyede etkilenen toplumsal kesimler olarak öne çıkıyor" dedi.

 

"Bütçe Vergi Veren Emekçiye Değil Savaşa Ayrıldı"

Emekçilerin açlıkla ölüm arasında bir tercihle karşı karşıya kaldığını belirten Özkan, yıllardır ödediği vergiler karşılığında devletten destek bekleyen emekçilerin, küçük esnaf ve çiftçiler hayal kırıklığı yaşamaya devam ettiğini kaydetti. Özkan, işsizlik fonunun böylesi bir süreçte bile işçi ve işsizlerden fazla işveren lehine kullanıldığı bir süreçte siyasi iktidarın tercihi sermayeden, savaştan ve yüzde 28,1 oranında artışla Cumhurbaşkanlığı bütçesinden yana kullanmaya devam ettiğine dikkat çekti.

 

"Kamu Kurumlarında Genelgeye Uyulmuyor"

Sağlık emekçilerinin canları pahasına pandemiye karşı mücadele ettikleri bir süreçte, bütün kamu emekçilerinin de kamu hizmetlerini aksatmamak için özverili bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Özkan, "Yayınlanan genelgelerle kısıtlamalara ilişkin her gün yeni bir uygulama ile karşı karşıya kaldığımız bir süreçte ne acıdır ki siyasi iktidarın yayınladığı sınırlı da olsa önlemlere uymamak konusunda kamu kurumları adete birbiriyle yarışıyor. Özellikle işkolumuzda başta sosyal güvenlik, İŞKUR, maliye ve adliye olmak üzere işyerlerimizde maalesef yayınlanan genelgelere tüm uyarılarımıza rağmen uyulmamaya devam ediyor. Kamu alacaklarına ilişkin yapılandırma süreci bahane edilerek özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu'nda esnek ve dönüşümlü çalışmaya son verilirken 60 yaş üstü çalışanlar idari izinli oldukları halde işyerlerine çağrılmış durumda. SGK işi daha da ilerleterek hafta sonları sokağa çıkma yasağı olduğu halde hafta sonu çalışma için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuş durumda" dedi.

 

"Son Bir Haftada 3 SGK Emekçisi Yaşamını Yitirdi"

Son bir hafta içerisinde Şırnak, Kayseri ve son olarak Zonguldak'ta olmak üzere 3 SGK emekçisinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, "İnsanların açlıkla, ölüm seçeneği ile karşı karşıya bırakıldıkları bir süreçte devletin kamu alacaklarının peşine düşmesini anlamakta zorlandığımız bir süreçte testi çatlamaya başladı, testi kırılmadan son defa siyasi iktidarı uyarıyoruz" dedi.

 

"Suç Duyurusunda Bulunacağız"

Kamu alacaklarına ilişkin yapılandırma sürecinin bir an önce haziran ayına kadar ertelenmesini ve büro işkolunda salgına karşı önlemlerin tekrar başlatılmasını talep eden Özkan, "Aksi takdirde Genelgelere uymayan kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmak dahil, her türlü eylem ve etkinliklere devam edeceğiz" dedi.