Antalya Tabip Odası ve SES, Antalya Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Ayşegül Alkan'ın başka servisteki hastaya yardıma giden hemşireye onur kırıcı uygulamasına tepki gösterdi. Bundan sonraki sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
Antalya Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Ayşegül Alkan'ın bir hemşireye görev yerinde bulunmadığı gerekçesiyle 500 kez "Ben salağım servisimden başka servise gittim" yazdırmasın ilişkin Antalya Tabip Odası ve SES Antalya Şubesi'nden tepki geldi.
Antalya'da geçen günlerde meydana gelen aşırı yağışlardan dolayı Kumluca Devlet Hastanesi'nde fiziksel sıkıntılar yaşandı. Bunun üzerine Antalya Sağlık Müdürlüğü'nden yetkililer hastaneyi ziyaret etti. Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Ayşegül Alkan, Sağlık Müdürlüğü yetkililerine hastaneyi gezdirirken bir serviste nöbetçi hemşirenin yerinde olmadığını fark etti. Yetkililer gittikten sonra hemşireyi yanına çağıran başhekim, hemşirenin neden serviste olmadığını sordu. Hemşire ise başka servisteki bir hastaya yardıma gittiğini söyledi ancak başhekim Alkan'ı ikna edemedi. Sağlık personelinin görev yerini terk etmesine sinirlenen başhekim hemşireye, kağıda 500 kez, "Ben salağım servisimden başka servise gittim" yazması için "ceza" verdi. A4 kağıdına istenilen cümleyi yazan hemşirenin, başhekimin talimatıyla evrakı kayıttan geçiremediği de iddia edildi.
"Akılm Almaz ve Kabul Edilemez Bir Uygulama"
Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, söz konusu olayın doğru olduğunu, başhekim tarafından gerçekleştirilen bu davranışın meslek onuruna aykırı olduğunu belirtti. Şahin, "Sağlık personelinin görev ve yetkileri yasalar çerçevesinde belirlenir. Eğer bunun dışında bir davranış varsa hukuk kurulları uygulanır. Ama insana öz saygısını kaybettirecek ve onu zorlayacak bu tür uygulamaları akıl almaz olarak değerlendiriyoruz. Başhekimin bu tutumunu şiddetle kınıyoruz" dedi. Mağdur hemşirenin hukuki yollara başvuracağını ifade eden Şahin, "Biz her türlü hukuki yardımda bulunacağımızı, yanında olacağımızı kendisine ilettik. Hemşire arkadaşımız olayın şokuyla çok kötü hissediyor kendini, çok ciddi bir baskı altında kalmış. Bir insana 500 kere böyle bir şey yazdırmak inanılmaz ve kabul edilemez" dedi.
"Bu Tutumu Şiddetle Kınıyoruz"
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ise insan onuruna yakışmayan bu tutumu şiddetle kınadı.
Açıklama yapan Şube Başkanı Şüknan İçöz, yasaları sağlık emekçilerine karşı baskı unsuru olarak kullanmak ve onları sürekli baskı altında tutmanın kabul edilemez olduğunu, sağlık emekçileri ağır çalışma koşullarında çalışırken aynı zamanda hastane yönetimlerinin uyguladığı mobbing ile de yüz yüze kaldığını belirterek "Artan iş yükü, sürekli değişen uygulamalar haksız ve usulsüz denetimler, her gün karşılaşılan sözel, fiziksel ve psikolojik şiddet ile sağlık emekçilerinin motivasyonu bozmaktadır. Kumluca Devlet Hastanesi'nde yaşanan, yıllarca iş yerlerimizde uygulanan mobbinglerin bir başka versiyonudur. Sağlık emekçilerinin onurunu hiçe sayanlar hakkında gereken neyse derhal yapılmalıdır."
İçöz, sürecin takipçisi olacaklarını da ifade etti.