< Dev Turizm-İş "Asgari Ücret En Az 3800 Lira Olmalı"

Dev Turizm İş Sendikası ücret görüşmelerine sürerken, Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde asgari ücret talebine ilişkin basın açıklaması yaptı.

2021 yılı asgari ücret görüşmeleri sürerken sendikalar da asgari ücrete ilişkin taleplerini dile getiriyor.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, (Dev Turizm-İş), Kadıköy Süreyya Operası önünde asgari ücrete ilişkin basın açıklaması yaptı.

"Asgari Ücret Yetmez İnsanca Yaşamak İçin Gelir Güvencesi" yazılı pankart açılan eylemde, sendika üyeleri "Asgari Değil İnsanca Yaşam" ve "İş ekmek Güvence" sloganları attı.

Açıklamayı Dev Turizm-İş Sendika Üyesi Ali Rıza Özkan yaptı.

"Asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor. 10 milyon civarında işçi asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor" diyen Özkan, asgari ücret ve bütçe tartışmalarının, ekonomik kriz ve pandeminin emekçilere yüklediklerinin dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin, işçi ve emekçilerin gelir kaybının dikkate alınarak ve vergiden muaf olması gerektiğini söyleyen Özkan, sadece kayıtlı-güvenceli çalışanları gözeten bir yaklaşımla hareket edilmemesi gerektiğini belirterek "Ekonomik kriz ve pandemide sayıları daha da artan güvencesiz çalışan arkadaşlarımıza insanca yaşayabileceği temel gelir verilmelidir" dedi.

Turizm işçilerinin talepleri ise şunlar:

* Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.

* Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

* 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmalıdır.

* Herkese insanca yaşayabileceği asgari ücret tutarında temel gelir verilmelidir.

* Gelir güvencesinin kaynağı servet vergisidir. Azdan az, çoktan çok vergi alınmalıdır.

* Pandemiyi kontrol altına almak için 21 gün gelir güvenceli tam kapanma yapılmalıdır.