İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, pandemi sürecinde kısa çalışma nedeniyle kadın işçilerin analık ödeneğinin risk altında olduğunu belirterek yasada düzenlemeye gidilmesini istedi.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, pandemi sürecinde kadın işçilerin ücretleri konusunda da daha fazla mağduriyet yaşadığını belirterek kadın işçilerin analık ödeneğinin risk altında olduğunu ve buna ilişkin yasal düzenleme yapılması gerektiğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklama İSŞP adına TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna imzasıyla yapılan açıklamada hükümetin pandemi sürecinde yaptığı, patronları kayıran düzenlemelerin işçileri vurmaya devam ettiği ifade edilerek, kadın emekçilerin hakkı olan analık ödeneği de risk altında olduğuna dikkat çekildi.
"Gebeliği pandemiden önce ya da pandemi sırasında başlayan birçok kadın işçi, analık iznine ayrılmaları gereken 32. haftaya yaklaştı.
Kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçiler sigorta primleri yatırılmadığı için ciddi bir mağduriyet ile karşı karşıya!" denilen açıklamada kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için yasada değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtildi.
Bu durumda olan kadın işçilerin birçoğunun analık ödeneğini almak için “son 1 yılda 90 gün prim ödenmesi” koşulunu pandemi nedeniyle karşılayamadıkları için mağdur edildiğine işaret edilen açıklamada kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için yasada değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtildi.
Açıklamada "İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) olarak, bir maddelik bir yasa değişikliğiyle kadın işçilere “prim şartı aranmaksızın” analık ödeneği hakkının tanınmasını istiyoruz" denildi.