Emekliler Dayanışma Sendikası, Tüm Emekliler Sendikası, bir çok şehirde İstanbul'da ise üç ayrı merkezde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirerek insanca onurlu bir yaşam için taleplerini dile getirdi.
Emekliler Dayanışma Sendikası, Tüm Emekliler Sendikası, insanca onurlu bir yaşam talebiyle bir çok şehirde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. İstanbul'da ise Esenyurt, Beykoz ve Kadıköy'de açıklama gerçekleştirdi. Kadıköy'de Karaköy İskele Meydanı'nda toplanan emekliler "Emekli Maaşıyla Geçinemiyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz, Maaşlara Ek Zam Yapılsın" yazılı pankart açılan eylemde sık sık "Açlığa Teslim Olmayacağız", "Sendika Hakkımız Engellenemez", "Birleşe Birleşe Kazanacağız, "Emekli Sendikaları Kapatılmaz", "Direne Direne Kazanacağız", Herkese Parasız Sağlık", "İntibak Yasası Çıkarılsın", "İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "Saraya Yandaşa Değil Emekliye Bütçe","İnsanca Yaşamak İstiyoruz" sloganları atıldı.
Açıklamaya DİSK Emekli-Sen üyesi, demokratik kitle örgütleri ve milletvekilleri de katılarak destek verdi.
Ortak basın metnini Şengül Kılıç okudu. Bütçe görüşmelerinde emeklilerin yok sayıldığını belirten, Kılıç,"Bu sarayın ve TBMM çoğunluğunun siyasi tercihidir. Bu siyasi tercihte yoksullardan, kadınlardan, çalışanlardan, emeklilerden, işçilerden değil, sermayeden, rantiyeden yana kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliler için uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendika kurma hakkımız mahkemeler vasıtasıyla elimizden alınmaya çalışılmakta, devletin uluslararası sözleşmelere uygun iç hukukta düzenlemeler yapmak yerine emeklilerin 25 yıllık sendikal geçmişini yok saymaya çalışmakta, sendikaları kapatmakla tehdit etmektedir" dedi.
Emeklilerce 25 yıldır yürütülen sendikal hak mücadelesinin aynı zamanda daha eşitlikçi ve daha demokratik bir toplum ve barış içinde, kardeşçe insanca bir yaşam mücadelesi yürütüldüğünü belirten Kılıç,ukuksal çerçevesi Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerie belirlenen ve korunan sendika kurma hakkının ne yazık ki siyasi iktidar ve valiliklerce iç hukuktaki kısıtlamalar ve kimi eksik yorumlar gerekçe gösterilerek yok sayıldığını ifade eden Kılıç, "Emekliler ve emekli sendikaları, bunca yıldır yürüttükleri sendikal mücadeleden geri adım atmamakta kararlıdırlar" dedi.
Pandemi sürcine değinerek salgını önleyici tedbirler yerine yaşlıları, kronik hastaları tecrit edici önlemlerin onur kırıcı bir şekilde tekrar yürürlüğe girdiğini belirten Kılıç "Bu bütçede de emeklilerin sağlık haklarını iyileştirici ne bir madde ne de böyle bir niyet vardır. Açlığa mahkum edilen emmeklilere bir de salgının yükü eklenmiş, sağlık hizmetlerinden parasız olarak yararlanması gereken kesimler adeta para kazanmanın yolu gibi görülmüş ve görülmeye devam edilmektedir" dedi.
20121 yılı bütçe tasarısının yine doğa karşıtı, bilimsellikten uzak, savaş ve silahlanma bütçesi olduduğunu ve bunun emekçileri açlığa mahkûm etmek olduğunu belirten Kılıç, 8 milyon emeklinin asgari ücretin altında ücret aldığına dikkat çekti. Kılıç, “Hazine katkısı ile aylık ödemeler bin 500 TL’ye çekilmiş olsa da zamlar gerçek ücretlerine yapılmakta gerçek ücretleri hazine katkılı düzeye gelinceye kadar aldıkları aylık sabit kalmaktadır. 2021 bütçesi emekliler açısından sefalet ve yoksulluk demektir” dedi.
Kılıç, emeklilerin olarak taleplerini ise şöyle aktardı:
* Emeklilerin sendikalarına karşı açılmış kapatma davaları geri çekilmeli, Valilikler bu davalara taraf olmamalı,
* Uluslararası sözleşmeler ve 25 yıldır emeklilerin zorluklarla baş ederek sürdürdüğü kazanımlar ve sendikal örgütlenmesi tanınmalı, anayasal güvence altına alınmalıdır.
* En düşük emekli aylığı brüt asgari ücret tutarına yükseltilmelidir
* Emekliler arasındaki ücret dengesizliği bir an önce giderilmeli buna ilişkin intibak yasası emekliler daha fazla mağdur edilmeden çıkarılmalıdır.
* Torba yasa adı altında getirilen emeklilik konusunda elde ettiğimiz hakları almayı geri almayı hedefleyen yazsa girişimleri geri çekilmelidir.
* Yılda 4 sefer aylık tutarında ikramiye verilmelidir
* Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı kamu eliyle yürütülmelidir, özelleştirmeden vazgeçilmelidir.
* Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır.
* Ekmek, et, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerine zam yapılmamalıdır.
* Salgının hemen geçmeyeceği derin etkiler bırakacağı açıktır buna göre salgına karşı en az 2 yıllık bir mücadele ve baş etme programı hazırlanıp uygulamaya konulmalıdır. Bu programın temel yaklaşımı sağlık hizmetlerinin kamusal hizmet olduğu olmalıdır
* Coronavirüse karşı bulunduğu söylenen aşıların tıbbi o olarak onaylanmasından sonra ücretsiz olarak (Sağlık çalışanları ve ardından 66 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlardan başlamak Üzere) aşılanmasına başlanmalıdır.
* Salgına karşı tedbir adı altında uygulamaya konulan ve bizleri eve kapatmaya yönelik uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir.
* Salgın koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara yerel ya da merkezi yönetim tarafından destek verilmeli, ihtiyaçları karşılıksız olarak karşılanmalıdır.
Kılıç, sözlerini tüm emekli sendikaları bütün şube ve temsilcilikleri ile bu süreçte taleplerinin karşılanması için gerekli etkinlik ve eylemliliklerini ısrarla ve inatla sürdüreceklerini vurgulayarak tamamladı.
Açıklama metnininden ardından emekli sendikalarından ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler de emeklilerin talepleri ve mücadelesine ilişkin kısa konuşmalar yaptı.
Basın açıklaması sloganlar ve alkışlarla bitirildi.