< "Asgari Ücret Vergiden Muaf Olmalı"

DİSK bir çok şehirde eş zamanlı basın açıklaması yaparak asgari ücret belirlemesine ilişkin taleplerini dile getirdi.

DİSK, bir çok ilde eş zamanlı olarak "Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz. Asgari ücret vergiden muaf olsun" talebiyle eylem yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz. Asgari ücret vergiden muaf olsun" talebiyle bir çok şehirde eş zamanlı olarak eylem yaptı.

İstanbul'da Fatih'te bulunan İstanbul Vergi Dairesi önünde toplanılarak "Milyonlar Asgari Ücretten Mahrum, Milyonlar Asgari Ücrete Mahkum! Asgari ücret Tümüyle Vergiden Muaf Olsun, Asgari Ücrete Sigorta Prim Desteği Sağlansın" yazılı pankart açıldı.

Eylemde, DİSK'in asgari ücrete dair taleplerinin yer aldığı dövizler ve "Asgari Ücret Faturası"nın olduğu tablo taşındı.

 

"Vergi Adaletsizliğine Son"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'de on milyon civarında işçinin asgari ücretin altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştığını belirtti. Fakat asgari ücretin artışının, genel ücret artışlarını da arttırdığını da ifade eden Çerkezoğlu, "Sosyal bir devlet olmanın gereği işçilerin yaşadığı bu kayıpları telafi etmektir. Bu kayıpları telafi etmenin en önemli yollarından biri de ücretli çalışanların karşı karşıya olduğu büyük vergi adaletsizliğine derhal son vermektir" dedi.

 

"İşçiler Yılda 122 Gün Vergiler İçin Çalışıyor"

İşçilerin eline daha para geçmeden, doğrudan kesintiler yapıldığını söyleyen Çerkezoğlu, "Asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden damga vergisi, gelir vergisi, primler ile KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler de hesaba katıldığında 1000 TL'ye yakın bir kesinti olmaktadır. Yani 2943 TL brüt asgari ücretin yalnızca 1960 TL'si işçinin eline harcanabilir olarak geçmektedir. Bir başka ifadeyle asgari ücretli işçi, yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışmaktadır" dedi.

Yıllardır sistematik olarak ilk vergi diliminin tarifesinin düşük tutulduğunu ancak asgari ücretliden ve düşük gelirli işçilerden alınan vergi miktarının arttırıldığını söyleyen Çerkezoğlu, AKP iktidarında, vergi dilimi tarifelerinin asgari ücret ve milli gelir artışından daha az artırıldığını ifade etti.

 

"Rakamlarla Oynamak Gerçeği Değiştirmiyor"

İktidarın, rakamlarla oynayarak gerçeklerin değişmeyeceği gerçeğini artık kabul etmesi gerektiğini belirten Çerkezolu, pateonların devasa vergi teşvikleri aldığı bir ülkede, asgari ücretten vergi alınmaması, çağ dışı damga vergisine son verilmesi, vergi dilimlerinde adalet sağlanması ve SGK payronların primlerini destekliyorsa, işçi primlerinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Çerkezoğlu, pandemi koşullarında daha da önem kazanan asgari ücret konusunda atılması gereken somut adımları da şöyle sıraladı:

* "Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.

* 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

* Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.

*  Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

*  Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.

*  Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.

*  Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

*  Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.

*  2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır."