< Hekimlerin Anmasına da Polis Engeli

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde, TTB ve İTO hayatını kaybeden sağlık emekçilerini andı. Salgının önlenebilmesi için en az 14 günlük tam kapanma talebi tekrar dile getirildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması düzenleyerek Dr. Adnan Çetin şahsında yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı.

Anmada, pandemiyle gerçek bir mücadele için 14 gün kapanma talebi bir kez daha dile getirildi.

Basın açıklaması öncesinde polis, “yaşamını yitirenlerin anılmasıyla ilgili bir sıkıntıları olmadığını” iddia ederek “hastane sınırları içerisinde başka basın açıklaması, pankart, slogan gibi şeylere izin vermeyeceklerini” söyleyerek anmayı engellemeye çalıştı.

Polisin dayatmalarına karşın sağlık emekçileri kısa bir anma programı gerçekleştirdi.

Anmada konuşma yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, pandemide her gün sağlık çalışanlarını yitirdiklerini vurgularak “Bu ölümler ve hastalık önlenebilirdi” dedi. Fincancı, “Biliyoruz ki doğru önlemlerle biz bu salgının yayılım hızını düşürebilir ve dolayısıyla sağlık ortamlarındaki bu yoğun yükü de azaltarak sağlık çalışanları üzerindeki yükü de azaltmış olurduk. O nedenle uzun zamandır meslek hastalığı olması yönünde bir çaba sarf ediyoruz” dedi. 

Meslektaşları Adnan Çetin’i önlenebilir bir ölümde yitirdiklerini ifade eden Fincancı, koronavirüs meslek hastalığı kabul edilmediği için Çetin’in çabalarının ve mücadelesinin yakınlarına hiçbir güvence bırakmayacağını ifade etti.  “O büyük bir özveriyle hekim olmak için ısrar etti ve bu Türkiye’deki sağlık sorunlarına müdahale etmeye çalıştı ve kaybettik” dedi.

Pandemiyle mücadelenin yalnızca hastanelerde sağlık çalışanlarının sırtına yüklenmemesi gerektiğini söylediklerini hatırlatarak “Pandemi yönetilemiyor" dediklerini vurgulayan Fincancı, “Yaşanan ölümlerin durdurulması, sağlık ortamında artan yükün hafifletilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanındaki emek meslek örgütleriyle ortak değerlendirme yapması gerekiyor. Pandemiyle mücadeleye gönüllü olmuş bir hekimi yitirdik” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ise konuşmasında “Her gün 1 ya da 2 tane ölen arkadaşımız için tören düzenler olduk”  dedi.

Ömeroğlu, 220’nin üzerinde sağlık çalışanını ve 85 hekimi yitirdiklerine dikkat çekti.  Ömeroğlu, “35 sene aradan sonra mezun olup gönüllü olarak bu hastaneye pandemiyle mücadeleye gelmiş bir hekimin kaybı gerçekten çok üzücü. Onun ne kadar idealist ve saygın bir insan olduğunun kanıtı” dedi. Ömeroğlu “Bu iş sadece hafta sonları kapanmayla pamdeminin emgellenemeyeceğini ve en az 14 günlük kapanma gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından saygı duruşuyla anma son buldu.