BES Ankara Şubeleri, Kızılay'ın Ensar Vakfı'na para aktarmasını protesto eden üyelerine dava açılmasını eylem yaparak protesto etti.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Şubeleri, Kızılay'ın Ensar Vakfı'na para transferini protesto eden üyeleri hakkında açılan davaya ilişkin açıklama yaptı.

BES Ankara 1 Nolu şubede düzenlenen toplantısında konuşan 2 Nolu Şube Başkanı İhsan Gülhan, AKP'nin 18 yıllık iktidarı boyunca insan hakları, demokrasi ve yüksek yargı kararlarını hiçe saydığını belirterek, "Mafya babalarına af çıkarıp sendikal faaliyetleri kriminalize etmektedir. Anayasanın tanımış olduğu gösteri ve yürüyüşler hakkını keyfi biçimde engellenmektedir" dedi.

Baskı ve yasaklara rağmen gerçekleri söylemekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Gülhan, "Halkımızın yarattığı değerleri korumaktan, ödediğimiz her kuruş verginin hesabını sormaktan, kamu kaynaklarının halk yararına kullanıldığı bir düzeni savunmaktan bir an bile vazgeçmeyecek, haramilerin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Gülhan, Kızılay'ın Ensar Vakfı'na para aktarmasına ilişkin 3 Şubat 2020'den beri iktidara sordukları ancak yanıt alamadıkları soruları hatırlattı:

* Geçmişinde iş cinayeti bulunan Torunlar Holdingin sahibi olduğu Başkentgaz hakkında vergi kaçırmaktan dolayı herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

* Ensar Vakfına, Kızılay üzerinden bağışta bulunan Başkentgaz, Covid-19 salgını nedeniyle çalışamayan, işten atılan veya ücretsiz izne çıkarılan emekçilerin doğalgaz faturalarının ödenmesinde ne gibi bir yardımda bulunmuştur?

* Kendisine yapılan 8 milyon dolar bağışın 7 milyon 925 milyon dolarını Ensar Vakfına aktaran Kızılay, Covid-19 salgını dolayısıyla çalışamayan, işten atılan veya ücretsiz izne çıkarıldığı için zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan emekçilere destekte bulunmuş mudur?

* 1999 yılından beri toplanmakta olan deprem vergileri nerede kullanıldı? Afet riski gözetmeden çıkarılan imar affından kimler kazanç sağladı?

* Salgın nedeniyle açıklanan kurtarma paketlerinden patronlar ne kadar, işçiler ne kadar  pay aldı?

* Salgın döneminde devletin vatandaşına el uzatması gerekirken bunun aksine vatandaştan toplanan bağışlar nerelere harcandı?"

BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu ise, devlete onlarca kalemde vergi ödediklerini söyledi. Bu vergilerin, taciz, tecavüz olaylarına karışan Ensar vakfına aktarıldığının bir yıl önce ortaya çıktığını hatırlatan Berdicioğlu, buna karşı yaptıkları eylemde polisin şiddetine maruz kaldıklarını anımsattı. Berdicioğlu, "Vergi kaçıran torunlar, Kızılay yöneticilerine dava açılacağı yerde arkadaşlarımıza dava açıldı" diyerek, "vergi reformundan" söz edildiği yerde öncelikle bu haksız davalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.