"Proje Bitti" Denildi 20 İşçi İşten Çıkarıldı

Sosyal İş Sendikası, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde üyeleri olan çalışanların "pandemi ve projelerin bittiği" bahanesi ile ya işten çıkarıldığını ya da zorunlu ücretsiz izne gönderildiğini belirtti.

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası yazılı bir açıklama yaparak, yetkili sendika olduğu Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin üyesi olan işçileri "proje bitti" diyerek işten çıkardığını ya da ücretsiz izine çıkardığını belirtti.

Sendikanın yaptığı açıklamada "İnsan hakları alanında çalıştığını iddia eden bir derneğin sendikaya ve sendika üyesi olanlara karşı sergilediği bu tutum kesinlikle kabul edilemez. Yaşanan hak gasbının karşısında üyelerimizin yanındayız" denildi. Çoğunluğu sağlayarak 26 Haziran 2020 tarihi itibarı ile işyerinde yetki alan Sosyal-İş Sendikası açıklamasında, örgütlenme sürecinde derneğin asılsız gerekçelerle yetkiye itiraz ettiğini belirterek, "Yetki itiraz süreciyle birlikte, Mavi Kalem işvereni ağustos ayından bugüne kadar 20'ye yakın, çoğu da üyemiz olan çalışanını pandemi sürecini ve işverenin yürütmüş olduğu projelerin bittiğini bahane ederek işten çıkarmış ya da ücretsiz izne göndermiştir" dedi.

Derneğin anayasal hak olan sendikada örgütlenme hakkını gasbettiğini ve sendikaya üye olan emekçilere yalnızlaştırma, ötekileştirme uygulamalarına gittiğini ifade eden Sosyal-İş, "Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu iddia eden Mavi Kalem’in kar amacı güden kuruluşlar için yapılan ücretsiz izin düzenlemesini kullanması etik değildir. Pandemi gerekçe gösterilerek işten atılan ya da ücretsiz izne çıkarılan üyelerimizin çalıştığı projeler devam etmektedir. Üstelik ilgili üyelerimizin çalıştığı pozisyonların bir bölümü için yeni personel alımı da yapılmıştır. Mavi Kalem yönetimi, sendikamızın görüşme talebine uzun süre yanıt vermemiş, sonrasında ise pandemi gerekçesiyle talebimizi reddetmiştir. Oysa talep ettiğimiz görüşmenin kendileriyle daha önce gerçekleştirdiğimiz gibi dijital bir platform üzerinden, sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılması mümkündür. İnsan hakları alanında çalıştığını iddia eden bir derneğin sendikaya ve sendika üyesi olanlara karşı sergilediği bu tutum kesinlikle kabul edilemez. Yaşanan hak gasbının karşısında üyelerimizin yanındayız. Üyelerimize gerekli sendikal ve hukuki desteği sağlamaktayız. Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetim ve yürütme kurullarını hukuka, insan ve işçi haklarına saygılı davranmaya davet ediyoruz" dedi.