Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Termokar Isıtma Soğutma ve Klima Sistemleri Fabrikası’nda işçiler sendikalaşınca “zorunlu” ücretsiz izne çıkarılmıştı. 27 Kasım günü Manisa’da Birleşik Metal İş Sendikası tarafından basın açıklaması düzenlendi.
Fabrikada çalışan 285 işçiden 35’i ücretsiz izne çıkarılmıştı.
DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu burada yaptığı konuşmada ücretsiz iznin işçiyi cezalandırmak için kullanılan bir yönteme dönüştüğünü söyledi. “Ücretsiz izindeki işçilerin yerine göçmen işçi çalıştıran patronlar yasaları suistimal ediyor. Göçmen işçilerin sendikalaşmasının önü açılmalıdır. Aynı sınıfın parçasıyız, birlikte örgütleneceğiz" diyen Serdaroğlu, sanayide pek çok işletmenin işçileri keyfi bir biçimde izne yolladığını ve bu şekilde hem fesih yasağını deldiğini anlattı.
Birleşik Metal İş'in Termokar’da 2018 yılında örgütlendiğini ve çoğunluğu sağlayarak toplu iş sözleşmesi için yetki belgesini aldığını hatırlatan Serdaroğlu, yasaların işçilerin sendikal haklara erişimini engellemek üzerine kurulduğunu söyleyerek "Bunu Terkomar’da da en açık haliyle yaşıyoruz. Yetkiye itiraz, mahkeme süreçleri, işçilerin toplu iş sözleşmesine ve sendikal güvenceye erişimini geciktirmektedir. Bu yetmezmiş gibi pandemi sürecinde yeni düzenlemelerle sendikalaşma daha da güçleştirilmiştir. Tek taraflı ücretsiz izin uygulaması bunların başında gelmektedir" diye konuştu.
Serdaroğlu "Sendika üyelerimiz, tümüyle tek taraflı ve sendikal nedenlerle işyerinden uzaklaştırılmak amacıyla ücretsiz izne yollanmıştır. Bu girişim hukuksuzdur. Ücretsiz izin, pandemiden olumsuz etkilenip üretimi önemli ölçüde azalmış, işini neredeyse kaybetmiş işyerlerinde işçi çıkışlarını önlemek için gündeme gelmiştir. İşler durma noktasına gelmemişse ücretsiz izin uygulanamaz. Termokar’da uygulanan ücretsiz izin işçilerin sendikal örgütlülüğüne karşı yapılmıştır. Yasaya aykırı olarak gündeme getirilen ücretsiz izin uygulaması hakkında İşkur İş Teftiş Kuruluna şikayetimizi gerçekleştirdik. Devletin bu konuyla ilgili derhal harekete geçmesini bekliyoruz" dedi.
Göçmen işçilerin sendikasızlaştırma aracı olarak kullanılmasının hem insanlık dışı bir uygulama hem de yasalara aykırı olduğunu dile getiren sendika başkanı bu konuda da Manisa Valiliği Göç İdaresi Başkanlığı’na gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi.