< "Öğrenim Ve Geçim Bursu İstiyoruz"

Hizmet sektöründe işyerleri kapandığı için çok sayıda öğrenci işsiz kaldı. Hem okuyup hem çalışmak zorunda olan öğrenciler DİSK/ Dev Turizm-İş'te Öğrenci Komisyonu'nunda bir araya geldi. Öğrenciler, öğrenim ve geçim bursu isteklerini belirtti.

İktidarın sağlık politikaları nedeniyle yeniden artan koronavirüs salgını nedeniyle hizmet sektöründe çalışan binlerce öğrenci işçi de işsiz kaldı. Öğrenciler Devrimci Turizm İşçileri Sendikası altında buluşarak, Öğrenci Komisyonu kurdu. 

Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi Öğrenci Komisyonu'nu, kuruluşunu şube binasında yaptığı basın toplantısıyla ilan etti. 

Öğrenci Komisyonu Temsilcisi Doğan Nur, bir yandan üniversite ve liselerde okurken bir yandan da geçimlerini sağlamak çalışmak zorunda kalan öğrenci işçiler olduklarını belirtti.

 

"Burs ve Krediler Yetersiz Çalışmak Zorundayız"

"Çalışmak zorundayız; çünkü bizlere reva görülen burs ve krediler, temel yaşam giderlerimiz için gereken aylık harcamaların yarısını dahi karşılamıyor. Gündelik hayatın her anını, taşıması zor bir yükle sürdürmek zorunda kalıyoruz" diyen Nur, ailelerinden aldıkları destekle yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını, ancak birçok ailenin ekonomik durumunun da pandemi nedeniyle kötüleştiğine dikkat çekti.

 

"Bilim ve Sanat da Elimizden Alındı"

Devletin işsizlik ödeneği olarak verdiği günlük 39 liralık bütçenin ev ekonomisini canlandırmaya yetmediği ailelerinden de destek alamadıklarını belirten Nur, kimi öğrencinin haftanın belirli günlerinde kimisinin ise sürekli çalışmak zorunda olduğunu, eğitim hayatlarını çalışarak geçirmek zorunda oldukları için bilim, sanat, edebiyat gibi alanların da öğrencilerin ellerinden alındığını ifade etti.

Nur, niteliksiz işgücü olarak görüldüklerini ve mobbingin başlıca sorunlarından birisi olduğunu belirtti.

Çalışan öğrencilerin yaşadığı sorunları ise şöyle aktardı;

 

"Kayıt Dışı ve Güvencesiz Çalıştırılıyoruz"

"Eğitim hayatımız devam ederken en rahat iş bulabildiğimiz sektörlerin başında da turizm sektörü geliyor. Çünkü sektörün kalifiye elaman ihtiyacı görece daha az olurken, patronlar açısından da öğrenci olup çalışan işçiler cezbedici hale geliyor. Birçoğumuz küçük ve orta ölçekli işletmelerde kayıt dışı ve güvencesiz şekilde çalıştırılıyoruz. Sigortalarımız yapılmıyor, ücretlerimiz günlük yevmiye olarak veriliyor ve dolayısıyla Sigorta Kanunu ve İş Kanunu'ndan doğan hiçbir haktan yararlanamıyoruz. Ayrıca şu an içinde bulunduğumuz durum gibi ne zaman çalışıp ne zaman çalışmayacağımız belli olmuyor, çalıştığımız iş yerinin ihtiyacı olduğu müddetçe çalışabiliyoruz, ihtiyacı olmadığı vakit işsiz kalabiliyoruz."

 

"Öğrenci İşçilerin Durumu Hiç Düşünülmedi"

"Garson, komi, bar çalışanı, kurye vb. olarak çalıştığımız iş yerleri, mart ayından itibaren ülkede Covid-19 pandemisinin yaşanmasından dolayı ilk kapatılan yerler arasındaydı. Kapanma politikalarının tekrar devreye sokulduğu bugünlerde de geçimimizi sağlamak için çalıştığımız iş yerleri kapatıldı ve bu düzenlemenin kayıt dışı çalıştırılan biz öğrenci işçiler açısından doğuracağı sonuçlar kimse tarafından düşünülmedi, gözetilmedi."

"Yetersiz önlemler öğrencilerin çalışma koşullarını ortadan kaldırdı. Çalıştığımız iş yerleri tek tek kepenk indirirken, patronlar da halimizi düşünmüyor."

 

"Öğrenim ve Geçim Bursu İstiyoruz"

DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası'yla yaptıkları görüşmeler sonucunda haklı taleplerinin mücadelesini sendika çatısı altında yürütmeye karar verdiklerini belirten Nur, işsiz öğrencilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Karşılıksız öğrenim ve geçim bursu istiyoruz. Eğitim hakkımızı çalışmak zorunda kalmadan yerine getirmenin devletin sorumluluğunda olduğuna inanıyoruz. Eğitimimiz devam ederken çalışmak zorunda bırakılmamız başlı başına bir sorunken, pandeminin seyri itibariyle işsiz kalmamız ve hiçbir gelire ulaşamayacak duruma getirilmemiz, burs ihtiyacımızı daha da derinleştiriyor.

* Eğitimin online olarak sürdürüldüğü bu dönemde ücretsiz bilgisayar ve internet erişimi istiyoruz. Çünkü online öğretim için ihtiyaç olan ve döviz kurlarının her gün artmasıyla orantılı şekilde artan binlerce liralık teknolojik aletlere sahip değiliz. Ayrıca her ay kabarmış faturalara ek olarak internet faturasını nasıl ödeyebiliriz!

* Öğrenci evlerinde kalanlarımız için kira ve fatura desteği istiyoruz. Çünkü vergilerle 1'i 5'e katlayan faturaları ve kiraları çalışamadığımız için ödeyemiyoruz."