< "Esnafı Batırarak Ekonomiyi Düze Çıkaramazsınız!"

İstanbul'da esnaflar basın açıklaması yaparak pandeminin faturasının yeme-içme ve eğlence sektöründeki cafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafelere kesildiğini hem kapatılıp çalışanlarıyla ve aileleriyle açlığa mahkûm edilip hem de her türlü verginin tahsil edildiğini belirtti.

Kadıköy Esnaf Derneği, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Avcılar Cafe Bar İşletmecileri Derneği ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği üyelerinin de bulunduğu esnaflar pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

"Esnaf Destek Bekliyor Batıyoruz!" yazılı pankart açan esnaflar "Bizi Covid Değil Sizin Vurdumduymazlığınız Öldürüyor", "Aldığınız Vergilerde Avrupa, Verdiğiniz Desteklerde Somali'siniz", " Çalışanlar Geçinemiyor", "Virüsten de Açlıktan da Ölmek İstemiyoruz", "Tekelime Dokunma Tek Elimden Tut","Bizim Kavgamız Ekmeğimiz", "Garsonum Çalışamıyorum", "Çalışan Geçiminemiyor", "Üvey Evlat Tekel Bayii Mi?", "Devlet Memuru Gibi Çalışacaksak Haklarımızı da Verin" yazılı dövizler taşıdı. Basın metnini esnaflar adına Tuncay Savaşlı okudu.

 

"Pandeminin Sebebi Esnafmış Gibi Cezalandırılıyoruz"

Pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasının sadece yeme-içme ve eğlence sektöründeki cafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafelere kesilmesine anlam veremediklerini belirten Savaşlı " Pandeminin yayılmasının tek sorumlusu bizmişiz gibi davranılarak, yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer taraftan fabrikalar ve alışveriş merkezlerinin faaliyetlerine devam etmekte, toplu taşımalarda ise yoğunluk sürmekteyken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır. Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze uygulanan cezalandırmayı kabul etmiyoruz" dedi.

 

"Koskoca Sektör Paket Servisle Ayakta Kalamaz"

Savaşlı çözüm gibi sunulan gel-al, paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalamayacağı gibi, cafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle de alakasının olmadığına dikkat çekti. "Kapalı olduğumuz dönemlerde bile, ruhsatları bar statüsünde olduğu için 9 aydır açılmayan işletmelerden hâlâ kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, Kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalardan alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor" diyen Savaşlı, hükümetin herhangi bir destek vermediği gibi aldığı vergiden de vazgeçmediğini belirtti.

 

"Esnafa Destekte de Avrupa Örnek Alınsın"

Salgını önleme konusunda Avrupa'daki çalışmaları örnek alan hükümetin, Avrupa'da esnafa yapılan ekonomik destekleri örnek almadığını ifade eden Savaşlı, "Bu süreçte hükümetin esnafa işletmelerinin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerini faizsiz ertelenmesi, çalışanlarımıza Kısa Çalışma Ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmektedir" dedi.

 

"Çalışanları ve Alileleri Açlığa Mahkum Ettiniz!"

Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi, garson' komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanların ve binlerce ailenin kaderine terk edildiğini, sektörün paydaşları olan müzisyen, oyuncu, performans sanatçıları, taksiciler' çiçekçiler' tekel bayileri ve binlerce tedarikçi ile çalışanlarının ve onların ailelerinin işsizliğe ve açlığa mahkûm edildiği vurgulayan Savaşlı "Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere hiçbir şekilde karşı değiliz. Ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz" dedi.

 

"Batıyoruz! Destek Bekliyoruz"

"Bu zorlu süreçte, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mâni olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız" diyen Savaşlı, Esnaf destek beklediğini çünkü batmakta olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.