< < Ankara’ya yürüyen Ermenek Maden İşçilerine Jandarma Engeli ve Gözaltı -Yenilendi-

Ankara'ya yürüyüşe geçen Ermenek maden işçilerinin yolu jandarma barikatıyla kesildi.

Maaşlarının ve tazminatlarının ödenmesi talebiyle 87. gündür mücadele eden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası üyesi Ermenek Cenne ve Seba Maden ocağı işçilerinin Ankara’ya yürüyüşü jandarma tarafından engelleniyor.

Ermenekli maden işçileri, kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine 87. gününde yeniden Ankara’ya yürüme kararı aldı.

Karaman Ermenek’e bağlı Güneyyurt Meydanı'nda bir araya gelen ve saat 13.00’da yürüyüşe geçen maden işçileri ve aileleri, kısa süre sonra jandarma engeliyle karşılaştı.

Maden işçileri “Aç Yolu Jandarma, Geliyoruz Ankara”, “Vur Vur İnlesin, Özbey Dinlesin” sloganları atıyor. Bu arada Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin fenalaştı ve işçiler tarafından hastaneye götürüldü. Çetin'e hastanede serum takıldı. Sendika sosyal medya hesabından Çetin'in sağlık durumunun iyi olduğu ve bir saat içinde barikat başında olacağı ve Ankara ürüyüşünün başlayacağı duyuruldu.

İşçiler, jandarma barikatının açılmasını, bu şekilde işçilerin haklarını gasp eden Özbey ailesinin korunduğunu, işçilerin nanauadal haklarını çiğneyerek jandarmanın suç işlediğini söylediler.

Madenciler Jandarma Barikatını Dağıttı Madenciler bir süre sonra jandarma barikatını dağıttı ve yürümek istedi. Bunun üzerine jandarma biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla işçilere saldırdı. Hastaneden dönen Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ile Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz'ın da bulunduğu 15 madenci gözaltına alındı. Müdahale sonucu yaralananların da olduğu öğrenilirken, madencilerin bekleyişi sürüyor.

 

"Güneyyurt'ta Sıkıyönetim İlan Edildi"

Bağımsız Maden-İş Sendikası'ndan gözaltılara ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Genel başkanımız dahil gözaltılara ulaşamıyoruz. Ermenek Güneyyurt'ta 2. kez vali emriyle sokakta olan herkese saldırı gerçekleşti. Sıkıyönetim ilan edilmiş durumda. Kamuoyunu ses vermeye, baroları göreve çağırıyoruz. Halkımızı jandarma karakolu önünde toplanmaya çağırıyoruz" denildi.

 

Karaman'da Eylem Yasağı İlan Edildi

Karaman Valiliği, kentte yapılacak bütün eylem ve etkinliklerin bir ay süreyle yasaklandığını duyurdu. Kararın kamu düzeninin bozulmaması ve koronavirüs önlemleri gerekçeleriyle alındığı belirtilen açıklamada;

"Kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve Koronavirüs (covid-19) salgının yayılmasını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.10.2020 tarihli ve 16230 sayılı Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 02.10.2020 tarih ve 95 sayılı Kararı, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 19. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi doğrultusunda; Karaman İli sınırları içerisinde yapılacak olan tüm toplantı ve gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, oturma eylemi vb. tüm etkinlikler 25 Kasım 2020 Çarşamba günü saat 10.00'dan itibaren 1 (bir) ay süre ile yasaklanmıştır" denildi.