< Grup Tekstil İşçilerinin Eylemi Sürüyor!

Çerkezköy'de bulunan Grup Tekstil işçilerinin fabrika önündeki mücadelesi sürüyor. İşten atılmaları üzerine fabrika önünde eylemde olan işçiler üyesi oldukları Teksif Sendikası'nın da gereken çabayı göstermediğini belirtti.

Çorlu Çerkezköy'de bulunan Grup Tekstil tarafından ücret ve tazminat alacakları ödenmeden 18 Mart'ta işten atılan Grup Tekstil işçileri, alacakları konusunda olumlu bir gelişme olmayınca 20 Eylül günü fabrika önünde eyleme başlamışlardı.

3 aydır eylemde olan işçiler üyesi oldukları Teksif Sendikası'nın gerekli desteği göstermediğini belirtti. İstanbul’a ve Bandırma’ya giderek Grup Tekstil patronşarının evlerinin önünde eylemler yapmışlardı.

Grup Tekstil işçileri bu gün ise Ankara’ya Teksif Sendikasının genel merkezine giderek Teksif yönetimi ile görüştüler. Sendika Genel Başkanı Nazmi Irgat’ın da olduğu toplantıda işçiler bugüne kadar yaşadıkları süreci anlattılar.

İşçilerden süreçlerini dinleyen sendika yönetimi, direnişi kamuoyuna yansıdığı esnada öğrendiklerini ifade ederek, şubenin kendilerini zamanında bilgilendirmediğini söylediler. Kısacası sorumluluğu Çorlu Şubesine attı.

İşçilerin haklarını alması için en uygun zamanın fabrikanın satılmadan önce atılacak adımlarda olduğunu söyleyen genel merkez yöneticileri, şimdi ise işlerinin çok zor olduğunu ifade ederek, bu konuda da şubeyi suçlayan söylemlerde bulundular.

Sendika genel merkezinin bu görüşmedeki ifadeleri açıkça "Sendika genel merkezi olarak işçilerin haklarının alınması için ne yapılması gerektiğini, sendika olarak ne yapacaklarını değil, neyi yapamayacaklarını bir anlamda biz bir şey yapmadık, yapmak gibi bir niyetimiz de yok" anlamına geliyor.

Toplantıya Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da telefonla katılarak, yaşanan sorunu Maliye Bakanı ile en geç Salı’ya kadar görüşeceğini söyledi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Teksif yönetimi “Bundan sonra sürecin takipçisi olacakları” vaadiyle toplantıyı noktaladı.

Toplantının sonrasında genel merkezden ayrılarak fabrika önüne geri döndüler. Sendika yönetimlerinin nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte göreceklerini ifade eden Grup Tekstil işçileri "Eğer yine adım atmamakta ısrarcı olmaya devam ederler ise, nasıl olsa yolu öğrendik yine gideriz. Bu sefer hakkımızı almadan geri dönmeyiz” dediler.

İşçiler sendikanın bu güne kadarki tavrını ve görüşmeyi de dikkate alarak “Sendikacıların sorunu çözmek gibi bir niyetleri olsa şimdiye kadar çözerlerdi. Örgütlü oldukları fabrikalarda iş yavaşlatma veya durdurma gibi eylemler yapsalar yasal olarak alamadığımız tazminatımızı almak için bir zemin yakalanabilir ama bunlar yapılmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İşçi sınıfının haklarını aramak konusunda Türk-İş ve Teksif’in sendikal bürokratik tavrını bir kez daha ortaya çıktığı bu durumu yaşayan işçiler, haklarını alıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek dayanışmaya çağrısında bulundular.