< < Vinç Çarpan İşçi Yaşamı Yitirdi.

Aliağa'da hurda demir çelik fabrikasında vincin çarptığı işçi Serkan Şanlı hayatını kaybetti. Bir işçi de yaralandı.

İzmir'de Aliağa Ağır Sanayi Bölgesinde bulunan Kılıçlar Katı Atık Alüminyum Hurda Demir Çelik isimli fabrikada Serkan Şanlı isimli işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti.

Fabrikada vinç bakımı sırasında üretimin durması gerektiğini ancak durdurulmadığını aktaran işçiler, başka bir vincin Serkan Şanlı'nın bakım yaptığı araca çarptığını ve Şanlı'nın duvarla vinç arasına kalarak yaşamını yitirdiğini söyledi. Elektrik Bakım işçisi B.D olaydan yaralı kurtuldu.

 

"Çalışma Koşulları İnsanlık Dışı"

İşçiler, fabrikada ambulansın olamadığını söyledi. Covid-19 salgını nedeniyle az işçiyle uzun süreli üretim yapıldığını anlatan işçiler, "Mesailer 12-16 hatta 24 saate varıyor. Hasta veya temaslı izinliyse yerine bakanlar iki vardiya yaparak çalışıyor. O gelene kadar da izin kullanamıyor. Soyunma yerleri barakadan ibaret. Küçük bir yer olduğu için buralar salgının yayılmasını kolaylaştırıyor" dedi.

 

"Günde 1,5 Litre Su Hakkı"

İşçilerin çalışma koşullarını anlatırken kullandıkları bir cümle var ki, sadece o cümle hangi koşullarda ve nasıl acımasızca bir sömürüyle çalıştırıldığını anlatmaya yetiyor: "Günde sadece 1,5 litre su hakkımız var!" Evet, yanlış okumadınız. Bir işçi günde sadece 1,5 litre su içebiliyor.

İşçiler günlük su istihkaklarını ambardan almak ve yanınlarında bulundurmak zorunda. Aksi halde tüm gün susuz kalabilirler.

İşçiler durumu "Günde 1,5 litre su hakkımız var. Ambardan alıyoruz. Eğer yanımıza almazsak veya bitmişse yemekte su vermiyorlar susuz kalıyoruz."

 

Aliağa'da 8 İşçi İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

Aliağa'da ekim ayından bu yana 8 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Gemi sökümde 2 işçi, HABAŞ, Özkanlar, İzmir Demir Çelik, HABAŞ Limanı, Star Rafineri (PETKİM) ve şimdi de Kılıçlar Fabrikasında bir işçi olmak üzere toplam 8 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.