KESK, işçi ve emekçilerin sağlığını ve yaşamını güvenceleyecek önlemlerin alınması için iktidara çağrıda bulundu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, iktidarın korona salgınına ilişkin yürüttüğü politikalara ilişkin açıklama yaptı. İktidarın, hızla yayılarak can almaya devam eden salgın sürecinde "mış" gibi yaptığını belirtti.
"Sermaye Korunuyor Sayılar Gizleniyor"
Tüm uyarılara rağmen 1 Haziran'da hayata geçirilen "normalleşme takvimi"nin ardından koronanın hızla arttığına dikkat çeken KESK, tüm dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında, virüs sadece gece yayılıyormuşçasına yapılan düzenlemeyle iktidarın sermayeyi koruma amacını gizlemeyi, pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeye devam etmeyi amaçladığını belirtti. Gerçek vaka sayısının günlük olarak 50 binin üzerinde olduğuna dair hastanelerden, filyasyon ekiplerinden gelen bilgilere bakıldığında açıklanan önlemlerin vaka sayılarını düşürmeyi değil uygulanan 'kitle bağışıklığı' politikasında kontrolü kaybetmemeyi amaçlandığını düşündüğü ifade edilen açıklamada, Ancak bunun faturası çok ağır olduğu gibi "kitle bağışıklığı" politikasının bunun bilimsel bir karşılığının olmadığını belirtildi.
Tedbirlerde işçi ve emekçilere yönelik bir düzenleme olmadığını, kamu emekçilerinin de salgın yokmuşcasına çalıştırıldığını söyleyen KESK, düzenlemenin hazırlık sürecinde bir kez daha yerel yönetimler, sendikalar, TTB ve iktidar partisi dışındaki siyasi partiler devre dışı bırakılarak hazırlandığını ifade etti.
"Hangileri Radikal Önlem?"
Sağlık Bakanı Koca'nın virüsün kitlesel bulaşma dönemine girdiğini ve radikal tedbirlerin kaçınılmaz olduğunu açıkladığını hatırlatan KESK, "Eğer aklımızla dalga geçmiyorlarsa açıklanan önlemlerden hangisinin radikal önlem olduğunu açıklamaya davet ediyoruz" dedi.
"Mücadele Ediyormuş Gibi Yapmaktan Vazgeçin"
KESK, iktidara "salgınla mücadele ediyorMUŞ gibi yapmaktan vazgeçin" çağrısı yaptı ve "Öncelikle enfekte olan ve hayatını kaybeden insanlarımızın ve sağlık emekçilerinin sayısı dahil tüm verilerin, yapılanların, eksikliklerin açıklanmasıyla ve bundan sonra da sürecin şeffaf halde yürütülmesine başlayın"denildi.
KESK taleplerini ise şöyle sıraladı.
Daha fazla gecikmeden kamu işyerlerinde dönüşümlü çalışma uygulaması hayata geçilmelidir.
*Hamile, süt izninde olan, engelli, bağışıklık sistemi hastalığı, diabet, kalp-damar, astım, KOAH, hipertansiyon, akciğer-karaciğer hastalığı böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığa veya zayıf bağışıklık sistemine sahip olan, 60 yaşın üstünde olan, kreşe devam eden veya ilköğrenim çağında çocuğu olup, eşi kamu personeli olmayan veya eşinden boşanmış/ayrılmış olan, bakmakla yükümlü olduğu anne veya babası bulunan personelin, kritik işler de dahil olmak üzere işe başlatılması tehlike tamamen ortadan kalkıncaya kadar ertelenmelidir.
* En az 4 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalıdır. Bu süre boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki diğer tüm faaliyetler durdurulmalıdır.
* Sağlık emekçilerine nitelikli kişisel koruyucu donanım eksiksiz sağlanmalıdır.
* Pandemi ile mücadelede bakanlık sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile kolektif çalışmalı, bu kurumları sürece dahil etmelidir. Covid 19 meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır.
* Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmeli, tüm vatandaşlara yurttaşlık temel geliri sağlanmalıdır.