"Yasa Geri Çekilmezse Hayatı Durdururuz"

DİSK'in, torba yasanın geri çekilmesi talebiyle yaptığı eylemler devam ediyor. DİSK bugün İstanbul, İzmir, Adana, Kayseri, Mersin, Eskişehir de eylem yaptı.

İSTANBUL - Beşiktaş Barbaros Parkı'nda yapılan eylemde basın açıklamasını Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı "Bir işçi düşmanı yasa günlerdir Mecliste tartışılıyor.

Çıkartmak istedikleri bu yasanın işçilere ne getireceğini ne götüreceğini nasıl hayatlarını karartacağını anlattık. Ama birilerine ne anlatırsanız anlatın anlamıyorlar. Demek ki onların anladığı dilden konuşmak gerekiyor demek ki sokağa çıkmak gerekiyor" dedi.

 

"Yasada İmzası Olanları Tarihe Gömeceğiz"

"Torba yasanın hangi amaçlara hizmet ettiğini biliyoruz" diyen Serdaroğlu, "Bu torba yasanın altında imzası olan bütün milletvekillerini tarihe gömeceğiz, onlar hep nefretle hatırlanacak, onlar çocuklarının yüzüne bakamayacaklar. Toplumu ve işçinin bir kısmını bölenlerin diğerlerini çok mu sevdiğini düşünüyorsunuz? Vatandaşın kazanılmış haklarının parça parça gasbedilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

 

"Üretimden Gelen Gücümüzü Kullanacağız"

İzmir depreminin de fırsata çevrildiğini ifade eden Serdaroğlu, Türk-İş ve Hak-İş'e çağrı yaptıklarını onların da bu yasayla başına gelecekleri kavramış durumda olduklarını belirterek "Eğer bu yasayı geri çekmezlerse üretimden gelen gücümüzü kullanacağız ve bu ülkede hayatı durduracağız. İşyerlerinde 1 saat işi durdurduk, eğer bugün yasayı çekmezlerse biz yapacağımızı yapacağız, buyrun ne gerekiyorsa siz de yapın diyeceğiz" dedi.

İZMİR - İzmir'de ise bazı işyerlerinde sabah mesai öncesi torba yasaya karşı protestolar yapıldı. Genel-İş'te Bornova Belediyesi Temizlik İşleri şantiyesinde de işçiler sabah mesai öncesi basın açıklaması yaparak güne başladı. Ardından DİSK'in açıklamasına katıldı.

 

"Sarayınızı Başınıza Yıkarız"

DİSK'in Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı basın açıklamasında "Patronlara Değil İşçilere Bütçe", "Hükumet İstifa", "Genel Grev Genel Direniş", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Ölmek Var Dönmek Yok Tazminatı Vermek Yok" sloganları atıldı.

Açıklama öncesi konuşan Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, “Kıdem tazminatlarımıza dokunurlarsa saraylarını başlarına yıkarız” dedi.

Açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Genç işçilerin ve zaten EYT sorununun mağduru olan 50 yaş üstü işçilerin haklarına el uzatmaktan hemen vazgeçin” dedi.

Bu yasa teklifinin geri çekilmemesi halinde bugüne kadar ortaya koydukları mücadeleyi daha da büyüteceklerini belirten Sarı, "Üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere demokratik direnme hakkımızı kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bir kez daha altını çiziyoruz: Bu yasa teklifi bugün meclisten geri çekilmez ise üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız” dedi.

ADANA - DİSK Çukurova Bölge Temsilciliğinin Adana Heykelli Park'ta yaptığı eylemde ise işçiler, "Hükümet yasanı al başına çal”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Genel grev genel direniş” slolanları ile torba yasayı protesto etti.

 

"İşçilerin Haklarına El Uzatmaktan Vazgeçin"

Basın açıklamasında konuşan DİSK Adana Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “Bu öyle bir yasa ki bu ülkenin en büyük üç konfederasyonunun karşı olduğu 81 milyon insanın tüm ailesini, geleceğini etkileyecek bir yasayı meclise getirenleri protesto ediyoruz ve bu yasa tasarısının bir an önce geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Halkın işsizilik, yoksulluk, pandeminin etkileri ile mücadele ettiği, deprem felaketi yaşandığı bir dönemde işçilerin  haklarına el uzatan bir yasa teklifi ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Gündoğdu, “İşçiler arasında yaşa göre ayrımcılık adaletsizliktir. Genç işçilerin ve 50 yaş üzeri işçilerin haklarına el uzatmaktan vazgeçin” dedi.

MERSİN - Mersin’de yapılan eylemde konuşan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, kıdem tazminatına dönük saldırının yeni olmadığını yıllardan beri saldırının sürdüğünü belirterek siyasi iktidara “Sermayenin değil işçinin emekçinin sesini duyun” dedi.

 

"Bu Hak Gasbına Onay Vermeyin!"

Göksoy, halk işsizlik, pandemi ve en son Ege Bölgesi depremi ile uğraşırken iktidarın kıdem tazminatını yok edecek ve işçiyi güvencesiz çalışmaya zorlayacak yasayı Meclise getirdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Ülkenin bu kadar sorunu varken işçinin emekçinin aşını işini koruyacak düzenleme yapmak varken kazanılmış hakları yok ediyorlar. Buradan Mersin milletvekillerine de sesleniyoruz. Bu teklife oy vermesinler. Bu haksızlığa ve hak gasbına onay vermesinler. Bu kölelik yasası geri çekilmelidir" dedi. Göksoy “Yasa geri çekilmezse üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız” dedi.

Eylemde “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Direne direne kazanacağız”, “Genel grev genel direniş”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı.

ANTEP - Antep’te DİSK, KESK ve Türk İş'e bağlı sendikalar, Balıklı Parkı'ında ortak açıklama yaptı.

Eylemde konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, iktidar ve Meclise seslenerek işçiler arasında yaşa göre ayrımcılık yapılmasının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

 

"Halka Karşı Sorumluluğunuzu Unutmayın!"

Güdücü, "Torba yasa tasarısına onay verecek her vekil tarihe adını affedilmeyecek bir vicdansızlık ile yazdıracaktır. Milletvekillerine sesleniyoruz: Halka karşı sorumluluğunuzu unutmayın. Küçük bir azınlığın çıkarı için, işçilerin haklarını geleceğini yakmayın. Bu teklif bugün Meclisten geri çekilmez ise üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız. Tüm emek örgütlerini ve tüm dostlarımızı köleliğe karşı bu iradeye güç vermeye çağırıyoruz” dedi.

KAYSERİ - DİSK Kayseri Bölge Temsilciliği, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

 

"Köleliğe Karşı Mücadele Edeceğiz"

DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, yeni torba yasa ile kıdem ve ihbar tazminatının gasbedileceğini, kısmi süreli çalışma ile işçinin iş güvencesinin ortadan kalkacağını vurguladı, "Bu yasa tasarı geri çekilmezse üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız. Tüm emek örgütlerini ve tüm dostlarımızı köleliğe karşı bu iradeye güç vermeye çağırıyoruz" dedi.

 

"Üretimden Gelen Gücümüzü Kullanırız"

ESKİŞEHİR - DİSK Eskişehir Bölge Temsizciliği'nin yaptığı eylemde ise "İşçilerin haklarına el uzatmaktan vazgeçin. Bu yasa teklifinin geri çekilmemesi halinde bugüne kadar ortaya koyduğumuz iradeyi daha da büyüteceğimize, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere demokratik direnme hakkımızı kullanacağımıza kimsenin şüphesi olmasın" denildi.