< “Çalışırken Ölmemek İçin Örgütleneceğiz"

Kocaeli İSİG Meclisi, Ekim Ayı İş Cinayetleri Raporu'nu İzmit İnsan Hakları Parkı'nda gerçekleştirdiği basın açıklaması ile duyurdu. Açıklamada Ekim ayında en az 207 işçi, 2020 yılının ilk on ayında da 1736 işçinin hayatını kaybettiği söylendi.

Açıklamada, “Öncelikle İzmir’de meydana gelen 6,9 şiddetindeki deprem sonucu hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Bu hafta Meclis’te görüşülmeye başlanan torba yasa ile kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesinin (işe iade davası) olmadığı ve işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı, analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanmanın ortadan kaldırıldığı bir çalışmanın 25 altı ve 50 üstü gruplarına dayatıldığı hatırlatılarak eşitlik ve sosyal güvenlik haklarına aykırı bu esneklik uygulamalarının kabul edilemez olduğu söylendi.

Raporda Ekim ayındaki iş cinayetlerinin:

-8’i çocuk, 14’ü kadın, 9’u Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Özbekistanlı ve 1’i Türkmenistanlı olmak üzere 12’si göçmen ve 10’u sendikalı işçi;

-En çok ölüm sebepleri: 51 işçi Covid-19, 36 işçi ezilme/göçük, 35 işçi trafik/servis kazası, 18 işçi yüksekten düşme, 13 işçi kalp krizi, 12 işçi elektrik çarpması, 12 işçi şiddet ve 7 işçi boğulma;

-Ölümlerin en çok meydana geldiği işkolları: 40 işçiyi inşaat, 38 işçiyi tarım, 32 işçiyi sağlık, 20 işçiyi ticaret/büro, 13 işçiyi taşımacılık, 10 işçiyi metal, 8 işçiyi belediye/genel işler, 7 işçiyi tekstil, 6 işçiyi tersane/gemi, 5 işçiyi maden ve 5 işçiyi enerji işkolu

olduğu söylendi.

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan beri geçen sekiz ayda en az 325 işçi de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. “İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiği gerçeği, tüm çıplaklığı ile ortadadır. Bu süreçte devlet için işçi ve halk sağlığı değil ekonominin bekasını sağlamak öncelik oldu. Güvencesiz çalışma yaygınlaştırıldı, patronlara teşvik paketleri hazırlandı ve işçi eylemleri yasaklandı” denildi.

İşçi sınıfının acil salgın talepleri de şu şekilde sıralandı:


1-Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.

2-İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

3-Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler (kamu ve özel) bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

4-İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

5-Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

6-İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

7-Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.