< "Üç Asır Önceye Dönüş Provası"

DİSK’e bağlı Emekli-Sen üyeleri, mahkemenin kapatma kararına karşı şube ve temsilcilerinin buluduğu şehirlerde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İSTANBUL - DİSK'e bağlı Emekli-Sen üyeleri mahkemenin "sendika kuracak nitelikleri taşımadığı" bahanesiyle kapatma kararı almasının ardından bugün şube temsilcilikleri bulunan birçok şehirde sokağa çıktı. Emekli-Sen üyeleri İstanbul'da ise Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi önünde bir araya geldi.

"İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "Saraya Değil Emekçiye Bütçe", "İnadına Sendika, İnadına DİSK" sloganları atan Emekli-Sen üyeleri mahkeme kararına ilişkin olarak "Verilen bu karar, dünya tarihinde adeta üç asır öncesine bir geri dönüşün provası niteliğindedir" dedi.

İzmir depreminde görülenin depremin yoksulları öldürdüğü gerçeği olduğuna dikkat çeken emekliler, patronlara ve müteahhitlere verilen teşviklerin buna neden olduğunu belirtti.

Emekli-Sen üyeleri adına açıklama yapan Emekli Sen İstanbul Bölge Temsilcisi Aysel Lüle, "Kapatılma kararı sonrası bu mücadeleden vazgeçeceğimizi sananlar yanılıyor. Bizler; biz emekliler, bin yıllardır süren sömürü ve silme direnme geleneğini bin yıllardır toprağı ekenlerden, ekmeği üretenlerden devraldık. Vazgeçmeyeceğiz!" dedi.

Sendikalarının kapatılmasının insan hakları ihlali ve anayasayı ihlal suçu olduğunu vurgulayan Lüle, emekliler olarak taleplerini ise şöyle aktardı: "Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir ücret, Emekli ücretlerinin sadece enflasyona göre değil, milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlenmesi, Ücretler arasındaki farklılıkların giderilmesi için intibak yasasının hayata geçirilmesi, Emeklilikte yaşa takılanların sorununun bir an önce eşitlikçi bir biçimde çözüme kavuşturulması, Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılması ve kamusal sağlık hakkının sağlanması, Güvenli çevre şartlarının oluşturulması, Toplumsal ilişkilerde emeklilerin sürece aktif katılımlarının sağlanması, Toplu sözleşmeli sendika haklarının tanınması."

Tüm bunlar için toplu sözleşmeli sendikal hakkının tanınmasının mücadelesini verdiklerini söyleyen Lüle "Bu mücadeleden vazgeçmeyi bir an olsun düşünmedik, düşünmeyeceğiz" dedi.

"Dünyayı işçilerin, emekçilerin, emeklilerin mücadelesi kurtaracak" diyen Lüle, kapatma kararına karşı sendikal mücadeleyi yükseltmeye devam edeceklerini vurgulayarak açıklamayı sonlandırdı.