< < DİSK Yöneticilerine Polis Engeli

Kıdem tazminatının gasp edilmesini de içeren Torba Yasanın geri çekilmesi için TBMM önünde yapmak istedikleri basın açıklamasında polis engeliyle karşılaştı.

Kıdem tazminatının gaspı emekliliği ve iş güvencesinin ortadan kaldırılması, işsizlik fonunun yağmalanması gibi pek çok hak gaspını içeren "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"nu TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. 

Torba Yasa olarak geçen kanunu Meclis önünde protesto etmek istedi. TBMM Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yapmak üzere araçlarla gelen DİSK yöneticilerinin araçlarının çevresi çevik kuvvet ekipleri tarafından ablukaya alındı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri ile bağlı sendikaların başkanlarının TBMM kapısı önünde açıklama yapmaları engellendi. Çevik kuvvet ekipleri ile DİSK yöneticileri arasında uzun süre arbede yaşandı. HDP ve CHP milletvekilleri de DİSK yöneticilerinin arbede sırasında gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı.

Bu arada görüntü almaya çalışan basın emekçileri de kalkanlarla engellendi. Kitleden uzaklaştırılmaya çalışıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı ters kelepçelenerek gözaltına alınırken, tartışmalar sonucunda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan Meclis'e girdi. 

Meclis'te düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Meclis'te görüşülen ve Türkiye işçi sınıfının kazanılmış en temel haklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen yasal düzenlemeye karşı günlerdir iş yerlerinde, alanlarda itirazlarını dile getirmek istediklerini ifade etti.

Yasanın Meclis'te görüşüldüğü bugün de siyasi iktidara bu konudaki itirazlarını ifade etmek ve bu yasanın derhal çekilmesi talebini ifade etmek için geldiklerini söyleyen Çerkezoğlu, "Sabah erken saatlerden itibaren şubelerimizden, sendika binalarından gelmeye çalışanların önünün kesildiğini ve Meclis kapısı önünde açıklama yapmalarının engellendiğini aktardı.

 

"Emekçiyi Koruyan Tek Bir Düzenleme Yok!"

"Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen yasa teklifinin genel gerekçesinde, Covid-19 pandemisinin istihdam üzerinde yarattığı olumsuz etkileri gidermek, işçi ve işveren üzerinde yarattığı riskleri sosyal devlet uyarınca en aza indirmek için bu yasayı çıkarıyoruz, denildiğini ifade eden Çerkezoğlu, fakat yasanın içeriğinde onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler bulunduğunu belirterek "İşsizlik Sigortası Fonu'ndan patronlara yapılan ödemelerin daha da artırılması var. Kurumlar vergisin 5 puan düşürülmesi var. Suç işleyerek kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere teşvikler, ödüller var. Ama işçiler açısından numunelik de olsa bir tane iyileştiren madde yok. Örneğin gelir vergisinin azaltılması, asgari ücretten vergi alınmaması, temel tüketim maddelerinden KDV alınmaması yok. Pandeminin yarattığı yıkımdan işçiyi, emekçiyi koruyacak hiçbir düzenleme yok" dedi."

Yüreğimiz İzmir'de. Enkazın tozu dumanı içindeyken Meclis'te deprem yasaları görüşülmesi gerekirken, pandeminin yarattığı toplumsal ve ekonomik yıkımı ortadan kaldırmaya dönük önlemler görüşülmesi gerekirken, Meclis bizlerin en temel kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı görüşüyor" diyerek torba yasaya tepki gösteren Çetkezoğlu, kıdem ve ihbar tazminatının, iş güvencesi, emeklilik hakkı gibi 1936 İş Kanunu'nda Türkiye işçi sınıfının hakları olarak yazılmış olduğunu ve o günden bu güne mücadele ile geliştirişrn temel hakların ortadan kaldırıldığını söyledi.

 

"Gençler Geleceksizliğin Pençesinde"

Çerkrzoğlu, "Her 3 gençten biri işsiz. Gençlerimiz işsizlikle, geleceksizlikle boğuşurken, gençlere kalıcı güvenceli istihdam yaratması gereken siyasi iktidar, gençleri güvencesiz çalıştırmanın pençesine atmaya çalışıyor. Bu yasal düzenlemeye göre, 25 yaş altındakilerin 10 günden az yaptıkları çalışmada işverenler prim bile ödemeyecek. Biz buna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

 

"Bu İradeyi Birlikte Büyütelim"

İktidarın kıdem tazminatı hakkını gasp etmenin yeni bir yolunu bulduğunu, kıdem tazminatı başta olmak üzere kazanılmış hakları savunmanın bütün Türkiye işçi sınıfının görevi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Dün olduğu gibi bugün de tüm bu baskı ortamına rağmen haklarımızı sonuna kadar savunmaya kararlı olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.

Türk-İş ve Hak-İş ile birlikte dün yaptıkları açıklamayı hatırlatan Çerkezoğlu, işçi sınıfına "Bu iradeyi hep birlikte büyütelim" çağrısı yaptı.

Polisin engellemesini kınayan Çerkezoğlu, "DİSK en karanlık dönemlerde de Türkiye işçi sınıfının, Türkiye halkının mücadelesinde en önde olmayı her zaman başarmıştır" dedi.

Çerkezoğlu, gazetecilerin genel bir iş bırakmanın gündemde olup olmadığı sorusuna ise "Dün üç konfederasyon olarak bu çerçevede itirazlarımızı dile getiren bir yazılı açıklama yaptık. Bu son derece önemli bir irade beyanıdır. Görüşmelerimiz devam ediyor diğer konfederasyonlarla. Dün ortaya koyduğumuz bu iradenin işyerlerinden başlayarak hep birlikte ileriye taşınması, bütün eylem ve etkinliklerle Türkiye işçi sınıfının iradesinin net bir biçimde ortaya konulması, bu torba yasa geri çekilene devam edecektir" dedi.

Çerkezoğlu, diğer konfederasyonların da dünkü açıklamanın arkasında durmaları gerektiğini söyledi.