DİSK, Meclis'te görüşülen kıdem tazminatını ortadan kaldıran torba yasaya dair birçok ilde basın açıklamaları gerçekleştirdi.
Kıdem tazminatının gaspı ile birlikte emekliliğin, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, işsizlik fonunun yağmalanması gibi pek çok hak gaspını içeren "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor.
Yasanın geri çekilmesi için DİSK İstanbul, Edirne, Kocaeli, Kayseri, Ankara, Antep, Eskişehir, Diyarbakır, Adana, Antalya'da basın açıklamaları gerçekleşti.
İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına sendikaların merkez ve şube yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve DİSK üyesi işçiler katıldı.
Açıklamada "Hepimiz 50 Yaşına Geleceğiz. Kıdem Tazminatına, Emekliliğe Dokunma. Torba Yasa Geri Çekilsin", "Çocuklarımızın Jıdem Tazminatına, Çocuklarımızın Emekliliğine Dokunma. Torba Yasa Feri Çekilsin" yazılı pankartlar açıldı. Kıdem tazminatına ilişkin dövizler taşındı.
Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Adana'dan Antalya'ya, Diyarbakır'dan Kocaeli'ne, Manisa'dan Karadeniz'e kadar Türkiye'nin dört bir yanında Meclis'te görüşülecek olan Torba Yasa'ya karşı sokaklarda olduklarını kaydetti. Çerkezoğlu, Torba Yasa'ya karşı sonuna kadar direneceklerini vurguladı.
İzmir'deki 6,9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileten Çerkezoğlu, arama-kurtarma çalışmalarında ve hastanelerde çalışan tüm işçi ve emekçileri de selamladı. Bir yandan Covid-19 salgını bir yandan da depremlerle mücadele edildiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, iktidarın gündeminin ise salgın ve depremle mücadele etmek yerine torba yasayı geçirmek olduğunu ifade etti.
Deprem gibi doğal felaketler engellenemezse de depremden en az zararla çıkılmasının sağlanabileceğini vurguladı. İktidarın tıpkı 1999 Marmara depreminde olduğu gibi bugün de arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Meclis'te Torba Yasa'yı görüşmekte oldupına dikkat çekti.
Yasanın genel gerekçesi olarak "pandeminin yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi, pandeminin işçi ve emekçiler üzerinde yarattığı etkileri, 'sosyal devlet ilkesi'yle gidermek" olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Gerekçe güzel ama Kanun Teklifi'ne bakınca onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler var. Vergi, sigorta pirim destekleri var. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan daha fazla kaynak aktarmak var. Hatta kayıt dışı işçi çalıştırarak suç işleyen işverenlere bir de 'ödül' olarak destek vermek var. Ama aynı zamanda bu teklifte işçiler olarak, emekçiler olarak bizim en temel kazanılmış haklarımız, başta Kıdem Tazminatı'nın ve emeklilik hakkı olmak üzere bu haklarımızın ortadan kaldırılması var" dedi.
İktidarın yapması gerekenin gençlere iş olanağı sağlamak ve kamu istihdamını arttırmak olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, düzenlemenin Meclis'ten geçmesi halinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin tüm haklarının ortadan kalkacağını vurguladı.
Çerkezoğlu, "Kıdem Tazminatı'nın gasp etmek için sihirli bir yol bulduğunuzu sanıyorsunuz ama bizi, DİSK'i, Türkiye işçi sınıfını hiç tanımamışsınız. Kıdem Tazminatı çocuklarımızın emanetidir" dedi.
İktidarın görevinin gençlere insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacağı bir ücret, güvenli bir gelecek sağlamak olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Hükümeti ve Meclis'teki bütün siyasi partiler pandeminin yarattığı yıkım karşısında bizleri koruyacak, işçiyi, emekliyi, EYT'liyi, dar gelirliyi yani bütün halkı koruyacak politikalar hayata geçirmelidir" dedi.
Meclis'in gündeminin bu yasa olması gerektiğini, iktidarıb Meclis'ten bu yasayı geri çekmesi gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, "DİSK olarak kıdem tazminatı hakkına, emeklilik hakkına, çocuklarımızın geleceği ve memleketin geleceğine sahip çıkmakta sonuna kadar kararlıyız" dedi.
Açıklama kıdem tazminatına gapsına karşı sloganlarla sona erdi.