İzmir'de 8 işçinin koronavirüse yakalandığı Papix Plastik fabrikasında, temaslı işçilerin çalışmaya zorlandığı öğrenildi.
İzmir'de Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Papix Plastik'te 8 işçinin yeni tip Covid-19 testi pozitif çıktı.
Filyasyon ekiplerinin tüm işçilere test yapmasının ardından 2 kişinin daha Covid-19'a yakalandığı anlaşıldı.
Fabrikayönetiminin ise fabrikayı karantinaya almak bir yana daha ikinci testler yapılmadan işçileri fabrikada çalıştırmaya devam ettirdiği öğrenildi.
Fabrikada çalışan bir işçinin aktarımına göre 8 işçi Covid-19'a yakalanmış durumda. Onlarla temas halinde olan işçilerin ise çalışmaya devam ettiğini belirten işçi "Belki de iki gün sonra biz de aynı belirtiler gözükecek. Bunu şimdiden bilemeyiz. Ailemle temas ediyorum, korkuyorum. Burada yüzlerce işçi çalışıyor. Sürekli temas halindeyiz" diyerek risk altında olduklarını ifade etti.
Ekiplerin fabrikanın karantinaya alınması gerektiğini ifade ettiğini ancak yönetimin herkesin işe gelmesini istediğini aktaran işçi "Canımızın patronlar tarafından hiçbir önemi yok. Diğer fabrikalarda ölen arkadaşlarımız oluyor. Yönetim hayatımızı hiçe sayıyor. Biz ölmek istemiyoruz. Fabrikanın bir an önce karantinaya alınması gerekiyor" dedi.
"Koronavirüs testi pozitif çıkan arkadaşlarımız oldu. Bize test yaptılar temaslı olduğumuz için. İlk etapta negatif çıktı; ama bir daha test yapacaklarını söylediler Yönetim ise bizi karantinaya almadı" diyen bir başka işçi ise "İşe geliyoruz. Ben her gün 2 aktarma yaparak işe geliyorum. Virüs varsa vücudumda bilemiyorum. Elimden geldiğince kimseyle temas etmemeye çalışıyorum. Eşimi ve çocuklarımı anneme gönderdim. Evde tek kalıyorum. Elimden bu kadarı geliyor. Bir an önce fabrikamızın karantinaya alınması gerekiyor" dedi.
İzmir Valiliği, fabrikalarda vakaların artmasıyla organize sanayi bölgelerinde çalışan işçilerin HES kodu almasını zorunlu kılmıştı. HES kodunun personelin bilgi sistemine işlenmesi ve işçilerin HES kodu sorgulandıktan sonra iş yerlerine girişlerine izin verilmesi karara bağlamıştı.
Fakat çarkların dönmesi daha önemli görüldüğünden işyerlerinde neredeyse hiç uygulanmıyor ve denetlenmiyor.