< İşten Çıkardılar Silikozis Olduğunu Söylemediler

İbrahim Koç,  silikozis nedeniyle yaşamını yitirdi. Eczacıbaşı Holding'e ait seramik fabrikasında silika oksitleriyle yüzeyin kaplandığı sırlama işlemini yapıyordu. Emekliliğine 1,5 yıl kala işten çıkarıldı. İşten çıkarıldığında  ise silikozis olduğunu bilmiyordu....

İbrahim Koç... 56 yaşında... Bilecik'in Bozüyük ilçesinde yaşıyor. yapıyordu. Emekli olma umuduyla1988-2008 yılları arasında tam yirmi yıl çalıştı.

Emekliliğine 1,5 yıl kala işten çıkarıldı. İşten çıkarıldığında silikozis olduğunu bilmiyordu... Rahatsızlığı nedeniyle yıllarca 2008 sonrası 9-10 sene boyunca Osmangazi Devlet Hastanesi’ne gidip geldi. Yapılan tetkikler sonucunda ancak 2013 yılında silikozis olduğunu öğrenebildi. En son Ankara Şehir Hastanesi’nde 15 gün kaldı. %80 işgöremezlik raporu aldı.

1 Şubat 2019’dan beri oksijen tüpüne bağlı olarak yaşıyor ve akciğer nakli bekliyordu. Ve yaşam savaşını kaybetti. Çünkü bu "illetin" tedavisi yok!

Bu gerçek yıllardır biliniyor. Eczacıbaşı Holding, İbrahim Koç ve onlarca işçiyi, öleceklerini bile bile çalıştırdı. Kurallar gereği her 6 ayda bir işçiler akciğer filmi çektirse de hiç birisine bu filmlerin sonuçlarını bildirmedi. Hastalığın başladığı görüldüğünde bir tedavi uygulanmayacaksa, önlem alınmayacaksa film çektirmenin anlamı ne?

Patronlar için film çektirmenin amacı işçinin performansının düştüğünü veya düşmeye başlayacağını görmek, meslek hastalığına yakalandığı anlaşılmadan işten çıkarmak. Yani işçiyi sağlıklı üretken haliyle , kârına kâr katarken çalıştırıp, bu iş nedeniyle sağlığını yitirdiğinde ise işçiyi işten atıp ölüme terk etmek...

İbrahim Koç 56 yaşında ve bir buçuk seneden fazla oksijen tüpüne bağlı acı içinde bir sürecin sonunda yaşamını yitirdi.

Fabrikada birlikte çalıştığı arkadaşları ise İbrahim Koç'un yaşadığı ızdıraplı günleri yaşayacaklarını biliyor ve o süreci düşünerek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

“İbrahim abinin durumuna yarın bir gün bizlerde düşeceğiz, hepimizin sonu böyle olacak. Her gün sıranın bize ne zaman geleceğini düşünüyoruz" diyor.

İşçilerden bir kısmına "Siz Silikozis hastasısınız, sizleri emekli yapalım” denilerek emekli edilmişler ama aylardır maaş bağlanmamış.

Öte yandan işçilerin ellerindeki raporlarda görünen iş göremezlik durumunun oranını düşürmek için devlet yetkililerinin adeta mücadele verdiğini ve engellemelerini aşmaya çalıştıklarını söylüyorlar.

Silikozis tedavisi olmayan bir meslek hastalığı... Fakat bunu ispatlamak oldukça zorlu bir mücadele vermek gerekiyor. Bu aşamayı geçen işçileri ise İbrahim Koç'un arkadaşlarında olduğu gibi devlet yetkilileriyle verilen savaş kısmı başlıyor.

Meslek hastalığı, zamana yayılarak ilerleyen, acılarla dolu aylar, hatta yılllar geçirerek ölmek demek.

Meslek hastalıkları nedeniyle ölümler de iş cinayetidir. Fakat meslek hastalıklarında ölümler sürece yayıldığı, çoğu zaman takip edilmediği ve ispatlanmamış oldukları için iş cinayeti raporlarına da yansımıyor.