< < İş Müfettişleri Kapı Dışarı Edildi!

Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çalışan iş müfettişlerinden odalarını boşaltmaları istendi. Müfettişlere çalışacakları bir yer de gösterilmedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çalışan Ankara Grup Başkanlığı’nda çalışan 380 iş müfettişine odalarını boşaltmaları talimatı verildi.

Müfettişlere çalışmaları için bir yer de gösterilmedi, ‘Evinizden çalışın’ dendi. Boşaltılan odalara ise Aile Bakanlığı’nın memurlarının yerleştirileceği öğrenildi.

 

"Çalışma Hayatı İkinci Plana Atıldı"

İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişleri Derneği’nden yapılan açıklamaya göre “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” ile “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı”nın tek çatı altında “Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı” olarak birleşmesinden sonra Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un ilk icraatlarından biri “Çalışma” hayatını ikinci plana atarak bakanlık ismini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak değiştirmesi oldu.

 

"Sınav Sonuçları Açıklanmıyor, Atamalar Yapılmıyor"

Açıklamada zaman geçtikçe, iki bakanlığın örgütlenmesinde yaşanan sorunların derinleşmesi ve Bakanlığın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı teşkilatından gelen yöneticilerinin ve Selçuk'un ilgi odağının “Aile Bakanlığı” olmasının Bakanlık içinde Çalışma hayatı ile ilgili bürokratik işlemlerin ağır aksak ilerlemesine neden olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre;

* 2,5 yıl önce yapılan iş müfettişliği alım sınav sonuçlarının açıklanmadı.

* Müfettişlik yeterlilik sınavına giren iş müfettişlerinin 13 aydan daha uzun süredir sözlü mülakat sonuçlarının ilan edilmedi.

* 50’den fazla iş müfettişinin mahkeme kararı ile iş müfettişliğine hak kazanmalarına rağmen halen atamaları yapılmadı.

* Son olarak Ankara Grup Başkanlığındaki 380 iş müfettişinin yer göstermeksizin odalarını boşaltması istendi.

 

"Selçuk Çalışma Bakanı Olarak Rol Üstlenmiyor"

Tüm bunların Aile Bakanı(!) Sayın Selçuk’un Çalışma Bakanı olarak etkin bir rol üstlenmediğinin ve kayıtsız kaldığının kanıtları olduğu ifade edilen açıklamada, iki bakanlığın örgütlenmesinde yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle Bakanlıkların ayrılmasının gündemde olduğu ifade edildi.

 

"İş Müfettişlerine Büroları Boşaltma Talimatı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı binası olarak kullanılan Ankara Söğütözü yerleşkesinde çalışan memurların, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bilinen ve yıllardır aynı adreste hizmet verilen Emek Mahallesi'ndeki yerleşkesine taşınması kararı alındı.

Emek Mahallesi'ndeki yerleşkesinde hâlihazırda görev yapan ve Çalışma hayatıyla ilgili olan birimler İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Çalışma Genel Müdürlüğü ile Çalışma hayatının denetimini yapan İş Müfettişlerine, odalarını boşaltmaları talimatı verildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne ve Çalışma Genel Müdürlüğü’ne farklı adreslere taşınma talimatı verildi.

 

*Yönetim Yetkisi Kötüye Kullanılarak Yer Tahsis Ediliyor"

Bakanlık binasında kalan birimler zaten Aile Bakanlığı ile ortak örgütlenen birim iken, boşaltılan odalara Aile Bakanlığı'nın memurları yerleştirilmek istendiği ifade edilen açıklamada "Bakanlıkların ayrılması durumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kamuoyunca bilinen binasına el koymaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Kaldı ki, Bakanlığın bir başka birimine yer sağlamak amacını güden bu hamleler, yönetim yetkisinin belli bir grup için kötüye kullanımını içermekte olup eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır" denildi.

 

"DMK ve ILO Sözleşmesine Aykırı"

İş sağlığı ve güvenliği teftişleri, işin yürütümü teftişleri, kısa çalışmaların uygunluğunun denetlenmesi, işyerlerinde Covid 19 önlemlerine vb. çalışma hayatına yönelik denetim yapan 3’lü kararname ile atanan ve atamaları Resmi Gazete’de yayımlanan iş müfettişlerinin herhangi bir yer gösterilmeden kapı dışarı edilmeye çalışıldığını ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişleri Derneği, bu durum 657 sayılı DMK kanunuyla örtüşmediği gibi, Türkiye’nin taraf olduğu ILO 81 sayılı sözleşmesinin 11. maddesini de açıkça ihlal etmekte olduğuna vurgu yaptı.

 

"Bir Oda Bir Masa Çok Görüldü"

Açıklamada "Müfettişlerin teftişlerine halel getirmeyecek, ifade alımlarında gizliliği sağlayacak, çalışma hayatının denetimine yakışır bürolar temin etmek yerine iş müfettişlerine büro göstermeksizin hiçbir altyapı oluşturulmadan, usul ve esasları belirlenmeden evlerinden çalışmaları söylenmektedir. Uluslararası mevzuatta iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem ortadayken, İngiltere gibi ülkelerde özerk bir yapı elde etmiş, bağımsız bir kamu yapılanması ile örgütlenen iş sağlığı ve güvenliği kuruluşlarında çalışmalar yürütülürken, iş müfettişlerine ülkemizde bir oda ve masa çok görülmektedir. İş müfettişine büro sağlanmaması, çalışma hayatının denetiminin itibarsızlaştırılmaya çalışılmasının altında yatan ASIL nedenlerin neler olduğu merak edilmektedir" denildi.