İ
SİG Meclisi, 28 Ekim 2014 Ermenek Maden katliamının yıldönümünde yaşamını kaybeden işçileri anarak, "İş Cinayetlerinde Ölenleri An, Kalanlarla Birlikte Mücadele Et" çağrısında bulundu.
Soma ve Ermenek Maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi talebiyle 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyüşe için yola çıkmalarının ardından jandarma ve polis tarafından yolları kesilerek yürüyüşleri engellendi. Yapılan görüşmelerde Pazartesi gününe kadar sorunun çözüleceği sözü verilemesi üzerine Soma'dan yola çıkan maden işçileri Kırkağaç Çamı'nda, Ernenek maden işçileri ise Güneyyurt Meydanı'nda bekleyişlerini sürdürüyor ve kararlılıklarını "Ölmek var tazminatlarımızı almadan dönmek yok" diyerek ifade ediyor. Maden işçilerinin mücadelesi sürüyor Tarih 28 Ekim...
Karaman Ermenek'te 28 Ekim 2014 yılında Saffet Uyar'ın sahibi olduğu Had Şekerler Linyit Maden Ocağı'nda göz göre gelen işçi katliamının yıldönümü...
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, katliamda yaşamını yitiren işçileri anarak, Ermenek'te Had Şekerler Linyit Maden Ocağı'nda yaşanan katliama ilişkin süreci aktardı. Ve iş cinayetinde yitirdiklerimizi anarken mücadele etmek gerektiği vurgusu yaptı.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi dün Kırkağaç Çamı'nda bekleyişini sürdüren işçilere dayanışma ziyaretinde bulunmuştu.
İşçilerle yapılan görüşmede İdris Sarıkaya şöyle demişti "Katliamın ardından en çok canımı yakan, aradığım, görüştüğüm her bir insanın bir iki yakınını kaybettiğini söylemesi ve bu insanlardan bir kısmının ailelerinin susturulması, sessizce cenazelerini defnetmeleriydi. Üstüne bir de tazminatlarını alabilmek, bu katliamın davası için verilen çaba... Ben patlamada bacaklarımı kaybettim, Ali gözlerini kaybetti ama bu kadar canımız yanmadı... Suyunu, ekmeğini, derdini paylaştığın onlarca insanın öldürüldüğü bilmek dayanılmaz bir acı... Onun için biz tazminatlarımızı almadan dönmeyeceğiz. Bunu hem hakkımız olduğu için alacağız. Hem de gelecek nesiller için almak zorundayız. Onlar bizim yaşadıklarımızı yaşamasın diye. Onlar da bir hak gaspı olduğunda alınabileceğini bilsin diye" demişti.
Soma'da, Ermenek'te maden mücadele sürüyor. Ve bir çok maden ocağında işçiler İSİG önermeleri alınmadan çalıştırılmaya devam ediyor.
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi'nin Ermenek'te yaşanan katliama ilişkin aktarımı tüm olayı özetliyor:
"28 Ekim 2014'te Karaman Ermenek'te patron Saffet Uyar'ın Has Şekerler Linyit Maden Ocağı'nda 10 bin metreküp su altında kalan 18 maden işçisi hayatını kaybetmişti
1- Olay sonrası maden yetkililerinden Şahin Uyar,: “Hani bir laf var ya ‘kaçanın anası ağlamaz’ diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı...” diye açıklama yapmıştı.
2- Konya-Karaman bölgesinin kapalı havza olduğu belirtilip linyit madenlerini su basabileceği uyarısı Enerji Bakanlığı’na yapılmıştı.
3- Çalışma Bakanlığı aynı yılın 19-20 Haziran tarihlerinde madeni denetlemişti. “Kapatılma gerektirmeyen eksiklikler”den dolayı şirkete 9 bin lira idari para cezası kesilmişti, yine denetimler ve yeni torba yasa sonrası bölgede bulunan 12 madenin 9’u üretimi durdurmuştu.
4- Has Şekerler Şirketi de rödovans sistemi ile çalışıyordu, 2012 Mayıs ayında devlet maden patronlarına “Ne üretirseniz alacağız” uygulamasına geçmişti.
5- Has Şekerler Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar daha evvel Soma’da madenci katliamları nedeniyle kapatılan Soma Uyar Madencilik’in sahibi Azmi Uyar’ın amcaoğluydu.
6- Has Şekerler maden ocağında üretim koşulları ilkel ve işçiler örgütsüzdü.
7- 18 maden işçisi: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Ömer Cansu, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Recep Çiloğlu.
8- “Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?” sözleriyle toprağı kazıyan Tezcan Gökçe’nin annesi Ayşe Gökçe acılarımızın simgesi olmuştu.
9- Yırtık lastik ayakkabılarıyla madenci ailelerinin yoksulluğunun simgesi olan baba Recep Gökçe'yi koronavirüs nedeniyle bu yıl 27 Eylül'de kaybetmiştik.
10- Mahkemede 7 sanığa 3 ila 19 yıl arasında hapis cezası verildi, biri yakalanamadı. 9 sanık ise beraat etti."
Bugün Soma ve Ermenek maden işçilerinin mücadelesi sürerken Ermenek'te Cenne ve Seba Maden ocağında çalışan işçilerin talepleri arasında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması ve sendikalı olarak çalışmak yer alıyor. Çünkü maden ocaklarında İSİG önlemleri alınmadan çalıştırma devam ediyor. Yatağan'da maden işçilerinin Covid-19'a yakalanması ise güncel bir örnek.
Bunun değişmesi için ise zorlu bir mücadele vermek gerekiyor. Bu nedenle Ermenek'te yitirdiğimiz maden işçilerini, iş cinayetlerinde yitirdiklerimizi anarken İSİG Meclisi'nin "İş Cinayetlerinde Ölenleri An, Kalanlarla Birlikte Mücadele Et!" çağrısını unutmamak gerekiyor.