"Faşizme Karşı Çözüm Devrime Omuz Vermekte!"

Gençlik Örgütleri, Kadıköy İskele Meydanı'nda "Özgürlüğümüz İçin Birlikte Yürüyoruz" şiarıyla yapacakları basın açıklamasına polis saldırısı ve işkenceli gözaltıları HDP Kadıköy ilçe binası önünde protesto etti.

Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB), Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Gençliğin Devrimci Güçleri (DEV-GÜÇ) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, "Özgürlüğümüz İçin Faşizme Karşı Birlikte Yürüyoruz" şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan açıklamada polis saldırısı ve gözaltıları HDP Kadıköy ilçe binası önünde protesto etti. Eyleme HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya, Musa Piroğlu ve HDP Kadıköy İlçe yönetimi de katıldı.

Alkışlarla başlayan açıklamada "Faşizme Karşı Omuz Omuza","Biji Yekitiya Ciwaran", "Yaşasın Birleşik Mücadelemiz", "Gençlik Umuttur Umut Dimdik Ayakta" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını gençlik örgütleri adına Devrimci Öğrenci Birliği'nden Rohat Demirdöken okudu.

Açıklamada öncesinde İskele Meydanı'nda yapacakları açıklamaya polisin saldırarak 50'ye yakın arkadaşlarının işkenceyle gözaltına alındığını ifade eden Demitirdöken, "Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın" dedi. Kitle "Baskılar Gözaltılar Bizi Yıldıramaz","Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganlarıyla gözaltıları protesto etti.

 

"Özgürlük Adına Atılan Her Adım Zorla Bastırılıyor"

"Faşizmin tüm araçlarıyla özgürlüklerimizi elimizden almak, özgürlük adına atılan her adımı zorla bastırmaya, tüm toplum yanlızlaştırmaya, tecrit etmeye çalıştığı günlerden geçiyoruz" diyen Demirdöken, gençliği geleceksizlik, açlık, işsizlik, intiharlar, emek sömürüsü, baskılar, kadınlara yönelik saldırılar, gerici savaşlarla sarılmış durumda olduğunu ifade etti.

 

"Yaşam Enerjimiz Sömürülüyor!"

"Daha dün aynı okula birlikte gittiğimiz, birlikte aynı sırayı paylaşıp yan yana geldiğimiz arkadaşlarımız yaşam enerjilerini sömüren, geleceksizlikten, ekonomik zorluklardan kaynaklı yaşamlarına son verdiler" diyen Demirdöken gençlerin nasıl bir çaresizlik içine itildiğine dikkat çekti.

 

Irkçı, Gerici Sistem İki Saatte Geleceğimizi Belirlemek İstiyor"

Gençlik olarak gerici, paralı, niteliksiz, ırkçı şovenist eğitim sisteminin sarmalında sıkıştırılarak sınavlarla hayatlarını iki saatte belirlemeye, gençleri umutsuzluğa mahkum etmeye çalışan, pandemi döneminde eğitim öğretimin düzenli işlemesini sağlayacak altyapıyı ve planlamayı bile yapamayan bu düzenden bıktıklarını söyleyen Demirdöken, toplumun en diğer kesimlerinin de bu ablukadan ayrı olmadığını ifade etti.

 

"Toplumsal Öfkenin Patlamasına Karşı Hazırlık"

"En başta genç işçi arkadaşlarımız olmak üzere işçi sınıfının çok geniş bir kısmı ay sonunu getiremiyor, kendisini ve ailesini geçindiremiyor, iş cinayetleri ve borçlar, sürekli derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlar ile hayatımız çalınıyor. Toplumsal çelişkilerin bu kadar derinleştiği, sorunların bu kadar katmerleştiği, Kürt halkının, işçilerin, kadınların, gençlerin özgürlük çığlığının bir soluk aradığı bugünlerde egemenler iktidarını sürdürebilmek için şiddeti ve baskıyı alenileştiriyor, toplumsal öfkenin patlamasına karşı hazırlıklar yapıyor.

 

"Saldırılar Cezasızlıkla Ödüllendiriliyor"

Devlet tüm kurumlarıyla erkekliği körükleyerek kadınların, LGBTİ+’ların,  genç kadınların yaşamlarını hedef olan toplumsal cinsiyet rollerini topluma özelde gençliğe dayatarak varlığını sürdürmeye çalıştığını söyleyen Demirdöken, kadınların kazanımlarını hedef alan, cinsel suçlardan yargılanan suçluları serbest bırakıp, tacizi, tecavüzü cezasızlıkla ödüllendiren iktidarın bugün faşizmin saldırılarının tetikçiliğini üstlendiğini belirtti.

 

"Bütçe Bilime, Eğitime Değil Savaşa Ayrılıyor"

Demirdöken "12 Eylül Askeri Faşist Cuntasının ürünü olarak karşımıza çıkarılan YÖK devletin neo-liberal eğitim politikalarıyla eğitim niteliksizliğini her geçen gün büyütürken, özelde gençliği genelde ise tüm toplumu anti-bilimsel bir çizgiye çekiyor. Eğitime ayrılmayan bütçe Libya’da, Ermenistan’da Kuzey ve Doğu Suriye’de cihatçı çeteleri silahlandırmaya ayrılıyor. Başta Kürt ulusu olmak üzere ezilen ulus ve milliyetleri hedef alan Ortadoğu halklarına katliam ve göç yollarını gösteren bir savaş politikası esas alınıyor" dedi.

 

"Korku Duvarlarıyla Susturmaya Çalışıyor"

İktidarın HES projeleri, madenler, kentsel dönüşüm gibi doğa katliamı politikalarına da tepkilerini dile getiren Demirdöken, "Faşizm toplumsal sorunların sistem içi çözüm yollarının tamamen tükendiği bir koşulda toplumun nefes alan bütün hücrelerini, mücadele eden tüm kesimlerini baskı altına almaya, korku duvarları yaratarak bizleri susturmaya çalışıyor" dedi.

 

"Gençlik Dövüşenlerin En Önünde"

İşçilerin, emekçilerin, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, gençliğin sesi olmaya çalışanların tutuklanarak, işkence ederek yıldırılmak istendiğini, dış savaşlarla şovenizmin körüklenip ezilen uluslara yönelik nefret saldırılarının yoğunlaştığını ifade eden dünya emperyalist sistemin bir çöküş aşamasında olduğunu belirten Demirdöken, "Ve bu krizin yarattığı ekonomik, sosyal, psikolojik yıkıma, ırkçılığa, baskılara karşı dünya halkları Latin Amerika'dan ABD'ye Fransa'dan Lübnan’a, kadar ayağa kalkıyor. Bu eylemlerin en önünde dövüşenler yine toplumun en dinamik ve en enerjik kesimi olan gençlik. Çünkü ABD'den Avrupa’ya oradan Ortadoğu’ya kadar biz gençlerin yaşamını hedef alan, geleceksizleşmeyi dayatıp, bizleri ucuz işgücü olarak gören, yeteneklerimizi yok sayıp hepimizi aynılaştıran, burjuva kültürü ve anlayışı ile bilincimizi körelten sistemin ta kendisidir" dedi.

 

"Yaşamın Her Alanında Birlikte Mücadeleyi Yükselteceğiz"

Kapitalizm dünyanın her yerinde sorunları aynılaştırırken, çözüm yollarını da ortaklaştırdığını ve gençlik olarak yüzlerini her yerde sokağa çevirdiklerini, dayanışmayı yükseltmenin, harekete geçmenin, örgütlenmenin ve mücadele etmenin kendini zorunluluk olarak dayattığı böylesi bir dönemde gençliğin bu çözüm arayışına yanıt olacak, gençlik hareketine yön verecek, üniversitelerde, liselerde, fabrikalarda, sokaklarda siyasal bir odak haline gelecek, güçlerin dağınıklığını giderecek ilkeli ve kararlı bir birlikteliğin yakıcılığını duyduklarını ifade eden Demitirdöken,"Bugün imkan ve olanaklarımızla birbirini besleyen ve güçlendiren bir hattın inşasının, omuz omuza yürüttüğümüz birleşik mücadeleyi yükseltmenin bu sorumluluğa yanıt olacağını görerek önümüzdeki dönemde gençliğin birleşik mücadelesini büyütmek imkan ve olanaklar yaratmak, gençliğin yaşadığı sorunlara karşı birlikte mücadele yürütmeyi önümüze hedef olarak koyuyoruz. Sorunlarımız ortak, kurtuluşumuz da ortak. Özgürlüğümüz için faşizme karşı mücadeleyi büyütmek üzere önümüzdeki süreçte emekçi semtlerde, liselerde, kampüslerde, sokaklarda birleşik mücadeleyi “Birlikte Yürüyoruz “şiarıyla örgütleyeceğiz" dedi.  

 

"Yeni Bir Dünya Kurma Kavgasını Büyütelim"

Kendini yalnız ve çaresiz hisseden gençlere de seslenen Demirdöken,  "Gelin hep birlikte omuz omuza verelim, yeni bir dünya kurma kavgasını büyütelim, özgürlük mücadelemizi her yere ulaştıralım. 'Özgürlük İçin vBirlikte yürüyoruz' şiarıyla örgütlediğimiz kampanyamıza katılalım. Gençliğin birlikteliğinden aldığımız güçle yürüyelim. Çaresiz ve yalnız değiliz çözüm harekete geçmekte, çözüm devrime omuz vermekte!"diyerek sözlerini tamamladı.

 

Polis Tekrar Saldırdı 1 Gözaltı

Açıklama bittikten sonra polis Yeni Demokrat Gençlik üyesi İbrahim Özken'i gözaltına aldı. Polis Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş'a da saldırdı. Saldırı üzerine gençler tekrar alanda toplanarak uzun süre alkış ve "Faşizme Karşı Omuz Omuza","Biji Yekitiya Ciwaran", "Yaşasın Birleşik Mücadelemiz", "Gençlik Umuttur Umut Dimdik Ayakta" sloganları atarak saldırıyı protesto etti.