Adana’da başladı ilk sayacılar ve İstanbul, Konya, Antep ve İzmir’e sıçradı eylemleri.
Onlar ayakkabı fabrikalarına atölyelerde parçabaşı ayakkabı üstü (derisi) diken ayakkabı işçileri. Ve çok düşük ücretlerle çalışan işçiler, haklarını arayamamaktan şikayetçi.
Saya işçileri, 18 Eylül’de Konya’da iş bıraktılar.
Ayakkabı fabrikalarına atölyelerde kayıt dışı olarak fason ayakkabı diken sayacılar, ücret haklarını arayamadıklarını, hak arayamamalarının nedeninin kayıt dışı çalışmalarından kaynaklandığını söylüyor.
Konya Karatay’da bulunan Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde atölye sahipleri ve çalışanlar, site önünde toplanıp iş bırakma eyleme düzenledi. Yaklaşık 600 sayacı, üretim yaptıkları fabrikaların kendilerine düşük ücretle ürün ürettirdiklerini söyledi. Kayıt altına alınmak istediklerini söyleyen sayacılar, eylemlerini seslerini duyurana kadar devam ettireceklerini söylüyorlar.
"Yıllardır hakkımızı alamadığımız için bu eyleme karar verdik. Bizim buradaki en büyük sıkıntımız düşük işçilik. Yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın çoğunun sosyal güvencesi yok. Vergimiz de yok. Sanayide çalışan bin kadar esnaf var. Bunun yüzde 90'ı vergisiz çalışıyor. Vergisi olmadığı için yanında çalışan işçiye sigorta da yapamıyor. Çalışma saatlerimiz çok fazla. Sabah 8 akşam 10 gibi çalışıyoruz. Buradan Maliye Bakanlığı'na sesleniyorum. Kendi kendimizi ispiyonluyorum. Gelin bizi takip edin. Bizim şu anda vergimiz yok. Sanayimizde Suriyeli çalışan arkadaşlarımız var. 15 yaş altı çalışan çocuklar var. Bunların da olmaması gerektiğini düşünüyoruz" diyen işçiler, “Sayacı uyuma emeğine sahip çık” sloganları ile sanayi sitesi meydanında oturma eylemine başladı.
İstanbul’da da 18 Eylül günü sayacılar 1 haftalığına iş bıraktıklarını duyurdular.
Binlerce sayacı, 19 Eylül günü saya başına aldıkları ücretin artırılması talebiyle İkitelli, Esenyurt, Beylikdüzü, Merter başta olmak üzere 16 bölgede iş bırakarak Merter’de, saya atölyelerinin yoğun olarak bulunduğu Çeşme Caddesi’nde bir araya geldi. İkitelli’deki AYKOSAN ve AYMAKOOP sanayi siteleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerden gelen işçilerin de katıldığı yürüyüşte, Suriyeli işçiler de yer aldı.
İstanbul Umum Sayacı Sanatkârları Odası Başkanı konuşarak, sayacının hakkını almak için eylem başlattıklarını söyledi, “Bizim kıvılcımımız büyümüş durumda. Adana 1 haftada hakkını aldı. Adana’yı tebrik ediyoruz. Konya şu anda mücadelesine devam ediyor. Onlar da anlaşmak üzere. Antep dün itibariyle eylemine başladı. Türkiye’nin her yerinde meslektaşlarımız eylem içindeler. Biz de bu ayaklanmanın bir parçasıyız. Hakkımızı alana kadar sonuna kadar direneceğiz. Hafta sonu netice alamazsak önümüzdeki hafta da devam edecek. 40 gün süre verdiğimiz sektör uzlaşma yoluna gitmedi. Bizi hakir gördüler” dedi.
İzmir’de de 20 Eylül günü Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesinde çalışan işçiler aynı taleplerle iş bıraktı.
Öğle saatlerinde atölyelerden çıkarak site meydanında bir araya gelen işçiler eylem yaptı. Çoğunluğunu Suriyelilerin işçilerin oluşturduğu sayacılar, 'Sayacılar Dışarı' ve 'İşçiler Kardeş Patronlar Kalleş' sloganları ile site içerisinde yürüyüş yaptı, yürüyüş boyunca atölyelerden işçiler aşağıya inerek eyleme destek verdi.
Antep’te de sayacılar iş bıraktı. GATEM Ayakkabıcılar Sitesi, Başpınar OSB ve Nizip Caddesi’nde faaliyet gösteren sayacılar iş bıraktı, kundura kesiciler ve montacılar da çalışamadı. 5-6 yıldır zam alamadıklarını söyleyen sayacılar, “Artık bıçak kemiğe dayandı, zam almadan işbaşı yapmayacağız” diyor. Sitede 400 atölyenin tamamına yakını iş bırakınca, sayacıların dışında atölyedeki diğer kesimlerin de iş yapamadı ve dolayısıyla iş bırakma eylemi binlerce kişiyi kapsamış oldu.