İSŞP'den Maden İşçileriyle Dayanışma Eylemi

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, İŞKUR önünde eylem yaparak Soma ve Ermenek maden işçilerinin taleplerinin kabul edilmesini istedi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, ödenmeyen tazminatlarını alabilmek için Ankara'ya yürüyüşe geçen fakat polis ve jandarma engeliyle karşılaşan Soma ve Ermenek maden işçilerine destek eylemi gerçekleştirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi önünde "Soma Ve Ermenek Maden İşçileri Yalnız Değildir Talepleri Derhal Kabul Edilsin" yazılı pankart açılan eylemde "Grev Haktır Engellenemez", "Tazminat Haktır Gasp Edilemez", "Soma, Ermenek Maden İşçisi Yalnız Değildir" "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

İSŞP adına basın metnini TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna okudu.

Soma’da Uyar Madencilik tarafından işten çıkarılan işçi kardeşlerimizin yıllardır tazminatları ödenmdediğini, Ermenek madencilerinin ise yıllardır ödenmeyen ücret alacakları olduğunu hatırlatan Tuna, "İktidardan cesaret alan patronlar, işçilerin yerin metrelerce altında, gün yüzü görmeden çalışarak hak ettikleri ücretleri ödemiyor. Hemen her gün emek karşıtı bir karara imza atan iktidar, bu kez de Soma ve Ermenekli maden işçilerinin Ankara’ya yürüyüşüne engel oldu" dedi.

 

"Hakkını Arayan İşçilere İktidarın Cevabı Gaz ve Plastik Mermi"

Ödenmeyen hakları ve en insani talepleri için yürümek isteyen maden işçilerine hükümetin yanıtının kolluk kuvvetlerini kullanarak gaz ve plastik mermi ile saldırmak olduğunu söyleyen Tuna, jandarma ve polisin, haklarını aramak için yola çıkan maden işçilerini ve ailelerini yerlerde sürükleyerek gözaltına aldığını, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak, bu işçi düşmanı ve insanlık dışı tutumu şiddetle kınadıklarını belirtti.

 

"200 Bin İşçinin Grev Hakkı Engellendi"

Uzun zamandır işyerlerinde, fabrikalarda irili ufaklı direnişler ve mücadeleler gerçekleşmekte olduğunu, işçilerin uğradıkları hak gasplarına karşı yasal hakları olan grev hakkını kullanmak istediklerini söyleyen Tuna, Petrol İş Sendikası üyesi Soda Sanayi işçilerinin grevinin “milli güvenliği tehdit” gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatarak, AKP hükümetleri döneminde toplam 17 grev yasaklanmış olduğunu, son 18 yılda 200 bin civarında işçinin grev hakkı engellendiğini aktardı.

İktidarın pandemi sürecinin en başından beri, işçi ve emekçilerin sağlığını ve haklarını koruyacak hiçbir adım atmadığını, milyonlarca işçi ve emekçinin, ücretsiz izin uygulaması ve kısa çalışma ödeneği ile sefalete mahkum edildiğini ve edilmeye devam ettiğini ifade ede Tuna, iktidar ve arkasındaki sermaye güçlerinin, salgını fırsata çevirmeye devam ettiğini belirterek, "İşçilerin hak arama mücadeleleri, yürüyüşleri ve direnişleri, koronavirüs bahane edilerek engelleniyor" dedi.

 

"Grevsiz Toplum Yaratanlar Büyük Madenci Yürüyüşünü Unutmasın"

İşçi ve emekçilerin, en ufak bir hak arayışına geçtiğinde yasaklarla karşı karşıya kaldığını, kolluk kuvvetlerini kendilerine kalkan olarak kullanan sermaye sahiplerinin, işçilerin hak ve adalet taleplerini baskı ve zor ile bastırmaya çalıştığını söyleyen Tuna, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Bizimle birlikte grev denilen olaylar ortadan kalktı grevsiz bir toplum meydana getirdik" sözünü hatırlatarak "Büyük Madenci Yürüyüşü’nü hatırlatıyoruz. Hem ekonomik ve sosyal hem de çalışma koşulları bakımından ölüm kalım savaşı veren maden işçisi, hakkını almaya muktedir olduğunu bir kez daha gösterecektir" dedi.

"Maden İşçilerinin Talepleri Derhal Kabul Edilsin"

"Birleşik ve ortak bir mücadele ile insanca çalışma ve insanca yaşama koşullarına sahip olabileceğimizi çok iyi biliyoruz. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak Somalı, Ermenekli maden işçilerinin yanındayız, onurlu mücadeleleri mücadelemizdir" diyerek Soma ve Ermenek Maden işçilerinin taleplerinin derhal kabul edilmesini istedi.

Eylem "Yaşasın İşçilerin Birliği","Soma Ermenek Maden İşçisi Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganlarıyla bitirildi.