"Bu İşyerinde TİS Yok TYD Var!"

Tüm Bel-Sen ve Genel İş üyeleri toplu sözleşme hakkı için Bakırköy’de ortak açıklama yaptı. Genel İş Sendikası'nın pankart açmaması ve az sayıda işçiyle katılması dikkat çekti.

KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube ve DİSK Genel İş İstanbul 2 Nolu Şube üyesi emekçiler, 19 aydır bağıtlanmayan toplu sözleşmeleri için yine Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylemdeydi. Açıklamaya Tüm Bel-Sen 2, 3, 4 ve 5 No’lu Şube üyeleri de katıldı. TİS imzalanması talebiyle bir kaç haftadır iki sendika eylemlerini güçlü katılımla birlikte yapmaya ve başlamıştı.

Bugün yapılacak eylemin ise TİS talebi ve atılan işçilerin işe iadesi talebiyle çok daha kitlesel olacağı duyurusu yapılmış, eyleme CHP Genel Başkanı ve yöneticileri de işçileri dinlemeleri için davet edilmişti.

Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube bugün pankart açmaması ve az sayıda işçiyle katılması dikkat çekti.

Tüm Bel-Sen İstanbul Şubesi “Toplu Sözleşme Hakkımız Gasp Edilemez” yazılı pankart açarken, “Sözleşme Hakkımızı Sizden Değil, AİHM’den Aldık” “Müteahhite Değil, Emekçiye Bütçe”, “Bu İşyerinde Toplu Sözleşme Değil, Toplu Yoksulluk Dayatması Var” dövizleri taşındı.

28 Ağustos’tan bu yana sekizinci eylemlerini gerçekleştiren Bakırköy Belediyesi işçileri, kısa çalışma ödeneğine mahkum edildiklerini, bugün yatması gereken maaşlarının yatmadığını ve toplu sözleşme haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade etti.

TİS hakları için eylemlere katılan 2 belediye işçisinin Bakırköy Belediyesi’nden "iş güvenliğini tehdit ettiği" gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirtilen açıklamada ancak bu işçilerin pandemi dönemi boyunca iş güvenliği gözetilmeden çalıştırıldığı da vurgulandı.

KESK Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Adem Erdem’in okuduğu basın açıklamasında Bakırköy Belediyesi’nin yaklaşık iki yıldır kurulmayan toplu sözleşme masaları, kısa çalışma ödeneği dayatması ile gasp edilen haklarına değinildi.

Açıklamada mücadelelerini sürdürdükleri süre boyunca iki işçinin işten çıkarıldığı, pek çok işçinin yer değişikliği ile mobinge uğradığı ifade edildi.

Erdem açıklamanın devamında “Taleplerimizin karşılanmaması halinde demokratik haklarımızı ısrarla ve arttırarak kullanacağımızı eylemlerimizi iş bırakmaya dönüştüreceğimizi bildiriyoruz" dedi . Açıklamada "Toplu Sözleşmelere ilişkin Tüm Bel-Sen üyelerinin zam taleplerinin karşılanması ile Toplu Sözleşmenin neticelendirilmesi, işten çıkarılan işçilerin biran önce işe geri alınması, Genel-İş ile Toplu Sözleşme masasına oturularak hak kayıplarının giderilmesi ve Toplu Sözleşme İmzalanması, Kısa Çalışma Ödeneği ile yaşanan hak kayıplarının giderilmesiyle birlikte yığınlaşan diğer sorunların çözümü için çalışmalar başlatılması talep ediyoruz" denildi.

Açıklamanın ardından Özgürlük Meydanı’ndan Bakırköy Belediyesi önüne slogan ve alkışlarla gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Kurtuluş yYok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Toplu Sözleşme Hakkımız Gasp Edilemez”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganları atıldı.

Belediye önünde işçiler bir kez daha eğer talepleri karşılanmazsa iş bırakma eylemleri yapacakları uyarısında bulunarak eylemi sonlandırdı.