< < Soma'da Maden İşçilerine Polis Barikatı

Maden işçileri Soma'da yaşanan işçi katliamının ardından kıdem tazminatı mücadelesi devam ediyor.  

Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde mücadele yürüten Soma ve Ermenek'teki işçiler bugün Ankara yürüyüşü için yola çıktı. Ancak Manisa ve Karaman valilikleri pandemi gerekçesiyle işçilerin yürüyüşünü yasakladı. Maden işçileri iki koldan birleşip 20 gün yürümeyi planlıyordu. Soma'dan yola çıkacak olan maden işçileri ve aileleri"Geventepe, Atabacası, Işıklar Rödovans Uyar İşçisi Kölavans Mı İşçileri Ayırma Patronu Kollama" yazılı pankartı açarak saatinde Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Cengiz Topel Meydanı'nda toplandı. Ardından etrafları polis tarafından bariyerlerle çevrildi.

Polis barikatı önünde polisle sendika yöneticileri ve işçiler arasında uzun süre tartışma yaşandı.

İşçiler mezarlığa ziyarete izin verilmemesine de öfkelendi. Bir işçi polis amirine "Mezarda şehitlerimizi ziyaret edeceğiz. Yasak koyuyorsan alternatif üret nasıl gidecem ben mezarlığa?" diye sordu.

Polis amirinin"Yürütmeyeceği Gideceğiniz yere araç tutup araçla gidin" demesi ise işçiyi daha çok öfkelendirdi.

İşçinin "Ne araç tutması be! Benim cebimde bir dolmuş parası bile yok! Neyle araç tutacağım?" demesi karşısında polis amiri bir süre donup kaldı.

Maden işçileri ve ailelerine izin almadıkları için basın açıklaması yapamayacaklarını söyleyen emniyet amirine madenciler basın açıklaması için izin alınmasına gerek olmadığını söyledi.

Bir işçi, Uyar Madencilik'te on yıl çalıştım, beş kez ölümden döndüm. Hakkımı istiyorum. Hiçbir şeyim yok. Sadece tazminatımı alıp, çoluğuma çocuğuma bir yuva kurmak istiyorum" dedi.

Yaşamını yitiren bir madencinin çocuğu ise "2012 yılında babam vefat etti. Kaç tane polisi gönderdiniz bu adamlara icra gerçekleştirmek için. Devlet yetkililerine sesini duyurmak isteyen halkın önüne binlerce polis yığıyorsunuz. 2012 yılında ölen babamın icrasını yapmak için bir tane polis kapılarına yollamıyorsunuz. Biz geçen sene de şikâyet ettik, madenden gizlice mallar çıkarılıyor diye. Jandarmayı, polisi aradık bir sonuç elde edemedik. Devlet patronla işçiye niye eşit değil" diye tepki gösterdi.

Sendika adına açıklama yapan Başaran Aksu, yaşanan durumun hak ihlali olduğunu belirterek, Karaman Valisi ve işverenlerin Ermenek'teki işçilerin sorunlarını çözmek için toplantı yapacaklarını ve süre istediklerini söyledi.

İdris Sarıkaya isimli bir işçi 2002 yılından bu yana tazminatını alamadığını belirterek, dinamit patlaması nedeniyle her iki ayağında kopmalar olduğu ve vücudunun birçok yerinde platinler bulunduğunu ifade ederek, "Hayatı bize zindan ettiler. Sürekli isim değiştirerek, üzerinde herhangi bir mal varlığı gözükmediği için siyasi çözümler aradık. 2015 yılında yine Meclis'e gittim. Grup başkanvekilleri ile görüştük. Sorunun çözülmesi için orada da sözler verildi. En son umudumuz Temmuz ayında çıkan maden yasasıydı. Ama ne hikmetse Uyar Madenciliği kapsamadı. Biz kimsenin malını mülkünü istemiyoruz. Sadece tazminatlarımızı istiyoruz" dedi.

İş kazası sonucu görme yetisini kaybeden Ali Kandemir ise "Hukuki yollardan tazminatımızı alamadık. Biz kazandığımız haklarımızı istiyoruz. Biz dilenmiyoruz, hırsızlık da yapmaya gelmedik. Sadece emeğimizin karşılığını almaya geldik. Bu yürüyüşümüzün sonunda gülen taraf biz olacağız" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından işçilerin kararlılıkları sonucu Soma Maden Şehitliği'ne gidilmesi için barikat açıldı. Polis ablukasından tek tek çıkan madenciler, mezarlığa gitmek üzere yola çıktı. İşçiler, 301 madenciyi andı.

Akşam ise polis işçilerin mezarlıktan çıkışına izin vermedi.