< < Ermenek'te Maden İşçilerine Jandarma Saldırdı

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin Ankara yürüyüşüne polis izin vermedi. Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçilerine ise jandarma saldırdı.

Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri ile Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin yürüyüşü bugün başladı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi işçiler, 28 Ekim 2014'te meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 18 madenci anısına, 18 günde Ankara'ya ulaşmayı planlayan işçilerin yürüyüşüne, izinsiz olduğu gerekçesiyle jandarma tarafından engellendi.

Yürüyüş öncesinde son hazırlıklarını tamamlayan madenciler öğlen saatlerinde eşleri ve çocuklarıyla birlikte maden ocağı önünde toplandı. Madencilerin yürüyüşünün engellenmesi üzerine konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, yollarının kesilmesine tepki göstererek, "Biz hakkımızı söke söke alacağız. Sadaka istemiyoruz. Yolumuzu da kesseniz, öldürseniz de Ankara'ya sessimizi duyuracağız. Tuttuğumuz otobüslerin şoförleri jandarma tarafından tehdit edilerek engellendi. Hani hak, hukuk nerede" diye sordu.

Çetin'in açıklamasının ardından maden sahasından Ermenek-Konya yoluna çıkmak isteyen işçilerin önü jandarma tarafından kesildi. Jandarma işçilere plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.

Madenciler jandarmaya tepki gösterdi. Jandarma komutanı madencilere "Hakkınızı hukuk yoluyla arayın" dedi. Madenciler haklarını aradıklarını söyleyerek, komutana tepki gösterdi.

Jandarma madencilerin yola çıkmasını engellerken, gruptan 1 kişiyi de gözaltına aldı.

Jandarma saldırısını işçiler yuhalarken bir yandan da gaz bombası ve mermilere maruz kalan aileleri korumaya çalıştı. Ailelerin çığlıkları kameralara yansıdı.

Madenciler ocak önünde bekleyişe geçerken, alana çevik kuvvet ekipleri de sevk edildi.