Bağımsız Maden İş Sendikası, 748 Uyar Madencilik işçisinin 8 yıldır ödenmeyen kıdem, ihbar, ücret alacakları, ölüm ve iş kazası tazminatlarının ödenmesi talebiyle Soma ve Ermenet’ten Ankara’ya yapılacak yürüyüşe ilişkin Soma Kaymakamlığı tarafından Manisa Valiliği’nin pandemi gerekçesiyle 6-20 Ekim arasında 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı getirdiği belirtilerek, maden işçilerinin yürüyüşünün engellenmesi amacıyla getirilen yasağa karşı tüm emekçilerin maden işçilerinin yürüyüşüne destek vermesi çağrısında bulundu.
Bağımsız Maden İş Sendikası tarafından “Patronlara Kıyak İşçilere Yasak Düzenine İtirazımız Var” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada “Ali Kandemir’in görmeyen iki gözü, İdris Sarıkaya’nın olmayan iki ayağı, vahşi sömürüe kurban verdiğimiz bmadenci kardeşlerimiz için Uyar Maden İşçileri Olarak Yürüyeceğiz” şiarıyla 12 Ekim’de başlayacak olan yürüyüş için Soma Kaymakamlığı’na yapılan sözlü başvuruda yürüyüşe izin verilmeyeceğinin belirtilmesinin hemen ardından 20 dakika sonra ise Manisa Valiliği’nin 6-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan her türlü toplantı, eylem ve etkinlik yasağına ilişkin yazılı bildiriminin maden işçilerinin yürüyüşünü engellemeye dönük karar olduğu belirtilerek tüm emekçilere “Bizimli Yürü Türkiye!” çağrısında bulununuldu.
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, işçilerin tüm hukuki hak arama yolları etkisiz ve sonuçsuz kaldığından, Türkiye kamuoyunun ve kamu kurumlarının soruna müdahale etmesi amacıyla 12 Ekim 2020 tarihinde Soma’dan Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı alınmıştı. Bu kapsamda işçiler arasından seçilmiş 60 kişiyle ikişer metre mesafe ile 301 kilometreyi adımlayarak 20 gün içinde Ankara’da Enerji Bakanlığı önünde olacak şekilde program yapılmıştı.
“Sözlü Yasaktan 20 Dakika Sonra Yazılı Yasak İletildi”
Temmuz ayında yaklaşık iki yıl süren bir mücadeleyle TBMM’den yasa çıkartarak 3500 işçinin sorununun çözüldüğü hatırlatılan açıklamada, Fakat yasanın tüm rödovanslı işyerlerini kapsamak yerine Soma Kömürleri AŞ’ye bağlı rödovanslı işyerleriyle sınırlı tutulduğu ve haklı olarak 748 Uyar Maden işçisinin ayrımcılığa uğradıklarına dikkat çekildi.
İşçilerin eşitlik istediklerini dile getirerek, bu konuda Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Anayasa Mahkemesi(AYM) başta olmak üzere bir çok kuruma ve yargı organına başvuru yaptığını aktaran Bağımsız Maden İş, 12 Ekim’de gerçekleştirecekleri yürüyüşle ilgili bir gün önce İçişleri Bakanlığı, Emniyet genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı, yürüyeceğimiz güzergâhta bulunan Uşak, Afyonkarahisar, Ankara valiliklerine gerekli başvuruları yapıldığının belirtti.
Yürüyüş ve basın açıklaması kararından hemen sonra 7 Ekim 2020 tarihinde Soma Kaymakamlığı’na işçiler ve sendikamız yöneticilerinden oluşan yedi kişilik tertip komitesiyle daha bildirimde bulunma esnasında Soma Kaymakamı’nın sözlü olarak yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirdiğini, aktaran sendika, bu sözlü bildirimin hemen akabinde ise, 20 dakika içinde de valiliğin yapılacak basın açıklamasını uygun görmediğine dair yazılı bildirimin iletildiğine dikka çekerek “Bu durum dahi kaymakamlık tarafından verilen kararın ne derece keyfi olduğunu ortaya koymaktadır” denildi.
“Yürüyüşümüze Özgü Bir Yasak”
İçişleri Bakanlığı’nın genel kurul etkinliklerini yasaklayan genelgesini hukuksuz bir biçimde dayanak yaparak Soma Kaymakamlığı’ın sadece sendika öncülüğünde yapacağı yürüyüşü engellemek amacıyla yapıldığı kanısını uyandıran son derece tartışmalı bir karar aldığına dikkak çeken Bağımsız Maden İş Sendikası, karara göre ; “6 Ekim-20 Ekim arasında “il-ilçe sınırları içinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, açlık grevi, oturma eylemi, çelenk koyma, stant açma, çadır kurma, anma toplantısı/toplanma vb her türlü etkinlik ve eylemlerin yapılmasının YASAKLANMASINA” şeklinde karar vermiştir. Başvurumuzun 20 dk sonrasında sözlü olarak dile getirilmesi ve yapılması planlanan basın açıklamasını kapsayacak şekilde tarih belirlenmesi sendikamızın yürüyüşüne özgü bir yasak olduğunu ortaya koymaktadır.
Kaymakamlığın yapmayı planladıkları basın açıklamasına da yasak getirdiğini belirten sendika, yapılacak basın açıklamasının sadece tartışmalı ve keyfi kaymakanlık kararına da aykırı olmadığını ifade tetti. Öncelikle kaymakamlık tarafından alınan kararın sendikanın yapacağı basın açıklamasını kapsamadığı, Kaymakamlık kararında da belirtildiği üzere basın açıklaması yapılması önünde herhangi bir engel bulunmadığına dikkat çeken sendika, “12 Ekim 2020 tarihinde pandemi koşullarında alınması gerekli tüm önlemler maksimum düzeyde alınarak sosyal mesafe ve diğer tedbirler gözetilerek sadece 60 kişiyle sınırlı bir yürüyüş gerçekleştirilecektir. Yürüyüş başlangıcı öncesinde 60 kişinin ikişer metre mesafeyle ve Sağlık Bakanlığı ve İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından belirtilen tüm pandemi önlemleri alınarak 301 kardeşimizin mezarlık ziyareti, ziyaret sonrası Cengiz Topel Meydanı’nda yürüyüş yapacakların uğurlanması, basına ve kamuoyuna bir basın bilgilendirmesi yapılacaktır. Katılım ve diğer koşullar genelge de belirtildiği şekliyle yapılacaktır” diyerek basın açıklaması ve yürüyüşün gerekli koşullar yerine getirilerek yapılacağını bildirdi.
“Manisa Valisi Hukusuzca Patronları Koruyan Yasak Getiriyor”
5 Ekim 2019 tarihinde yapılmak istedikleri yürüyüşün de engellenmeye çalışıldığı, 33 gün Kırkağaç’ta yolları kesilerek bekletildikleri ve mahkeme kararıyla yasağın iptal edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “12 Ekim 2020 günü yürüyeceğiz ve iptal ettirdiğimiz yasağı da test edeceğiz. Lehimize olan yasaların kağıt üstünde kalmasına izin vermeyeceğiz, kanlı canlı uygulayıcısı ve takipçisi olacağız” denildi.
Bağımsız Maden İş Sendikası, 748 Uyar Madencilik işçisinin seçtiği 60 maden işçisiyle Soma’dan Ankara’ya oyla çıkacaklarını belirterek Manisa Valisi’ni Karamaman Valisi’ni örnek almaya davet ederek “Karaman Valisi günlerdir Ermenek işçilerinin ödenmeyen tazminatlarının ödenmesi için arabculucuk yapıyor, çözüm üretmeye çalışıyor. Manisa Valisi işçilerin sorunlarını çözmek yerine patron ve bölge vekilinin bilgilendirmesiyle hareket ediyor, hukuksuzca patronu korumak anlamına geleh yasaklar ilan ediyor” ifadeleriyle yasağa tepki gösterdi.
Yasağa Karşı Madencilere Destek Çağrısı
Pandemi koşullarını gerekçe göstererek işçilerin haklarını aramasına engel olunmasına tepki gösteren sendika açıklamasında “Sermayenin işçilerin haklarını gasp ettiği ve yıllardır hiçbir etkin kamusal koruma mekanizmasının uygulanmadığı, idari ve hukuki başvurulardan hiçbirinden sonuç alınmadığı bir ortamda valiliğin bu kararı Uyar Madencilik patronunun kamu kurumları tarafından korunduğu ve kollandığı iddiamızı oldukça güçlendirmektedir. Kaymakamlığın keyfi ve hukuka aykırı bu tutumuna son vermeye çağırıyor, keyfi ve hukuksuz yasak kararına karşı her tür meşru ve hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” denilerek tüm kamuoyuna Soma Kaymakamlığı’nı kararından derhal vazgeçirmek için destek ve dayanışma çağrısı yapıldı.