Mapfre Sigorta'nın bünyesinde asistan hizmetleri veren Tur Assist, çalışanının sözleşmesini feshetti. 7 Eylül'de kendisinden hiçbir şekilde savunma alınmayan Mesut Toprak İş Kanunu'nun 25/2 madde ile işten çıkarıldı. Toprak, rahatsızlığına rağmen pazarda su ve Limon satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Patronlar işçiyi işten çıkarmak için hiçbir kanıta, gerekçeye ihtiyaç duymuyor. Herhangi bir sebeple patronu işçiyi beş kuruş ödemeden kapının önüne koyabiliyor.
Sendikalı mı, oldun, mesaiye mi kalmadın, aylardır ödenmeyen paranı mı istedin, çalışma şartlarına bir itirazın mı var. Hemen kapının önünde bulabilirsiniz kendinizi.
Mapfre Sigorta’nın bünyesinde asistan hizmetleri veren Tur Assist, çalışanının sözleşmesini feshetti.
7 Eylül’de kendisinden hiçbir şekilde savunma alınmayan Mesut Toprak, İş Kanunu’nun 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek sözleşmesi feshedildi.
Öncelikle arabulucu ile görüşeceğini, sonuçsuz kalması sonrasında mahkemeye başvuracağını ifade eden Toprak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 29 kodu ile iş çıkışının yapıldığına dikkat çekti.
“Kod 29 iş Başvurularında Sorun Olacak”
“İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih”i kapsayan kod 29’un yeni iş başvurularında karşısına engel olarak çıkacağını da belirten Toprak kod 29 ile işten atılmayı hak edecek bir davranışta bulunmadığını belirtiyor.
Tur Assist’in çalışanlarına son derece uygunsuz bir çalışma ortamı sunduğunu söyleyen Toprak, hak gasplarını ise şöyle aktarıyor:
* Her gün ve 10-11 saati aşan mesaileri zorunlu kılması,
* Hakların ödenmemesi,
* Mesainin bitmesinin ardından çalışmaya devam etmenin bir zorunluluk olması,
* Günlük vardiyaların çalışanlara bildirilmeden sürekli olarak değiştirilmesi,
*.Raporlu günlerin aylar sonra iptal edilerek devamsızlık olarak girilmesi ve çalışana kusur olarak yazılması,
* Eşit davranma ilkesine aykırı uygulamalarda bulunulması,
* Keyfi olarak bir kısım çalışanın ofiste bir kısmını uzaktan bağlanarak evde çalıştırılması,
* Çalışanlar açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğuran 29 kodla işten çıkarmaların keyfi ve firma çıkarları doğrultusunda kullanılması,
Bu ve buna benzer yollarla şirketin kanunların etrafından dolaştığını ifade Toprak, şirketin istihdam paketi kapsamındaki işten çıkarma yasağını kendi lehine fesih hakkı olarak kullandığını da belirtiyor
“Vardiyalarımızı Ancak Günlük Öğrenebiliyorduk”
Vardiyalarının hangi gün olduğunu öğrenemediğini de ifade eden Toprak, “Bu en önemli sorundu çünkü yaşantımızda plan yapma özgürlüğümüzü şirket elimizden alarak vardiyaları görüntülediğimiz ekrana girişimizi kaldırdı ve çalışanlara sadece günlük vardiyalar Whatsapp gruplardan bildirildi” dedi. Toprak tüm bunlara ek olarak şirketin fazla mesai yazdığını da belirtti.
"Mobbing ve İşten Çıkarma Tehdidi"
İşe girdiğinde yol yardım/çekici biriminde çalıştığını belirten Toprak, hukuksuz bir şekilde ve işten çıkarma tehdidiyle kendisine kağıt imzalatıldığını aktardı.
Bunun üzerine daha az maaşlı ve daha zor şartlarda çalışılan araç ikame biriminde çalışmaya başladı. Bu süreçte hem operasyon müdürü Murat Demirmen’in hem de ekip liderinin mobingine maruz kaldığını belirten Toprak, durumuna itiraz edip haklarını aradığında ise işten çıkarma tehdidiyle karşılaştığını söyledi. Çalışma şartlarındaki kötüleşmeye itiraz eden Toprak, ikame araç servisine çekilmesinin de kendisine “bir lütufmuş gibi sunulduğunu” ifade etti.
“Sağlık Raporlarım Dikkate Alınmadı”
Kronik rahatsızlığı olduğunu dile getiren Toprak, nöropatik ilaçlar kullandığını ve rahatsızlandığı günlerde aile hekiminden aldığı raporların şirket tarafından kabul edilmediğini de belirtti.
Şirketin kendisine “Rapor alacaksan şirket doktorundan alacaksın” dediğini de aktaran Toprak, bazı günlerde rahatsızlığının yürümesine bile engel teşkil ettiğini, şirketin isteklerini yerine getiremediğini de ifade etti.
Ayrıca maaş kesintilerinin de yaşandığını belirten Toprak, hiçbir şekilde maaş bordrolarına da ulaşamadığını söyledi.
"Rahatsızlığıma Rağmen İnatla Çalıştırıldım"
Toprak, "Kronik hastalığım sebebiyle insan kaynaklarına başvurarak mesaiye kalamayacağımı zarar gördüğümü söyledim ve şirket bunu kabul ederek iş kanunu gereğince ‘çalışan istemediği sürece kendisine mesai yazılamaz’ şeklinde bana dönüş yaptı. Ancak ekip ve takım liderleri inatla ve zorlayarak mesai yazmaya devam ederek beni çalışmaya mecbur bıraktılar.
“Çalışanına Savaş Açan Şirket”
Toprak operasyon müdürü Demirmen’in, Toprak’ın işten çıkarılacağını bildiği halde kendisine söylemediğini ifade etti. Her şeyin kasıtlı olarak yapıldığını ve şirketin çalışanına resmen savaş açtığını ifade eden Toprak, operasyon müdürünün "Gel dışarda bir şeyler içelim" diyerek davet ettiğini ve şirket önündeki kafeye gittiklerini ve orada kendisine 'Bu arada ben işten çıkartılacağını biliyordum ama söylemedim yani sana bildirmemem gerektiğini söylediler ben de o yüzden sana söyleyemedim’ dediğini aktardı.
“Pazarda Su ve Limon Satıyorum”
İşsiz kaldığından beri pazarda su ve limon sattığını, tekstil işleri yaptığını belirten Toprak, rahatsızlığının buna engel oluşturduğunu da belitti.
Pazarda 1 gün çalışsa 3 gün evde dinlenmek zorunda kaldığını ifade eden Toprak sözlerini kod 29 ile işten çıkarılmasına "Beni işten çıkardılar tamam, ben hakkımı yine arayacağım ama işten çıkarılmam hiçbir şekilde kod 29 ile ilişkilendirilemez. Şirket beni kod 29 ile işten çıkararak büro işi bulmamın da önüne geçti, yani beni cezalandırmaya çalıştılar" diyerek tepkisini dile getirdi.