Gündüz Nakış'ta İşkur Destekli Sendikadan İstifa Baskısı

 

Gündüz Nakışta Sendika Deriteks, Gündüz Nakış fabrikasında sendikal haklara yönelik saldırılara karşı Van Eğitim Sen şubesinde basın açıklaması düzenledi.

İstanbul, Denizli ve Van'da faaliyet gösteren Gündüz Nakış fabrikasında örgütlenme faaliyeti yürüten Deri Konfeksiyon ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks), Van'daki fabrikada sendikal haklara yönelik saldırılara ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Van Eğitim Sen Şubesi'nde yapılan basın toplantısında salona "Gündüz Nakış Patronu Elini İşimizden Geleceğimizden Çek Sendika Hakkımıza Saygı Duymadın Emeğimize Saygı Duy" yazılı pankart açıldı.

Basın açıklamasını Deriteks Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan Yanılmaz yaptı. 2019 yılı Temmuz ayında İstanbul, Denizli ve Van’da nakış sektöründe üretim yapan Gündüz Nakış işçilerinin, insanca çalışma ortamına kavuşabilmek için sendikaya üye olduklarını, aktaran Yanılmaz, sendikal faaliyetleri öğrenen Gündüz Nakış patronunun işçilere karşı akla hayale gelmeyecek yöntemlerle saldırdığını ve işçileri sendikadan istifaya zorladığını aktardı.  

Gündüz Nakış’ta işçilere uygulanan baskıları şöyle aktardı.

 

"Kadın İşçilere 'Namus' Kavramlı Saldırı"

Gündüz Nakış patronlarının sendikal faaliyeti öğrenmesiyle ilk önce kadın işçilere saldırdı. Sendika toplantılarına katılan kadın işçilere patronlar namus kavramı ile dil uzatmaya çalıştı. İşyerinde kadın işçilere yönelik taciz vakaları ise görmezden gelindi.

 

"İŞKUR İşbirliğiyle Sendikadan İstifa Baskısı"

Patron kamu kurumları dahil kolunun uzandığı her yerde araya insan sokarak türlü vaat ve oyunlarla işçileri sendikadan caydırmaya çalıştı. İŞKUR’daki yetkililer üzerinden işçilerin sendikadan caydırılmaları için aramalar yapıldı. İşçilerin sendikadan istifa etmediğini gören Gündüz Nakış patronu sendikayı hedef alan karalama kampanyasına başladı.

Patronlar kesenin ağzını açmaktan geri durmadı. İşçiler aranarak sendikadan istifa etmesi karşılığında para tekliflerinde bulunuldu. Yönetim kendilerine yakın duran çalışanları sendikalı işçilere karşı kışkırtarak işyeri barış ve huzuruna dinamit koydu.

 

"Polis Çağılırıp Provokasyon Yaratıldı"

İşyerinde sendikalı işçilere karşı durduk yere hakaret ve küfürler savurmaya devam eden provokasyonlar tertiplendi ve işyerine sendikalı işçilerin üretimi durdurarak olay çıkardığı şeklinde fabrikaya emniyet güçleri çağırılarak ortam provoke edildi.

Sendika üyesi işçilere yönetim ve yönetime yakın kişilerce aşağılayıcı ve kutuplaştırıcı söylemler aralıksız devam etti.

Yönetim kendine yakın işçileri kullanarak sendika üyesi işçilerin işten atılmaları için imza toplanılmasını organize etti.

 

"Başka İş Bulanlar İşten Çıkartıldı"

Suçu sadece sendikaya üye olmak olan işçilerin gündelik yaşamlarında da patronlar karşılarına çıktı. İşten ayrılan işçilere dahi dışarıda rahat ve huzur verilmedi.  İşyerinde işçilere zulmettikleri yetmezmiş gibi başka yerlerde iş bulan işçilerin işten çıkarılmaları sağlandı.

Acımasızlık sadece başka işyerlerinde olmadı askere giden işçiler askerlik şubesine şikayet edildi.

Van’daki nüfuzunu ulaşabildiği her yerde kullanmaktan geri kalmayan Gündüz Nakış patronu pandemiyi de fırsata çevirerek ani bir kararla fabrikayı kapatacağını söyleyerek kendisi her türlü teşvik ve ödenekten yararlanırken, işçilerin haklarından yararlanmasına engel olmak için her yönteme baş vuruyor.

Gündüz Nakış patronunun açıkça suç işlemekte olduğunu ifade eden Yanılmaz, Gündüz Nakış yetkililerine seslenerek "Gündüz Nakış’ın bugünlere gelmesine emek vermiş olan işçilerinize kin ve düşmanlık gütmekten vazgeçin. İşçilerin huzuruna mani olmaya devam ederseniz bizler de sizlerin yaptığı bu insanlık ayıbını Van halkına ve her yerde gündeme getireceğimizi ve aynı zamanda müşterilerinize kadar ulaştıracağımızı aklınızdan çıkarmayın" dedi.