İnşaat İşçileri bugün Siyah Kalem Mühendislik ve Deniz Mimarlık önünde eylemdeydi. İnşaat işçileri buradan Cargill işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.
Gebze Emlak Konut projesinde karşılıksız çek verilerek işten çıkarılan işçiler, Siyah Kalem Mühendislik önünde ve Sakarya'da Cadde 54 AVM projesinde çalışırken hiç bir haklarını ödemeden 25/2 madde ile işten atan Deniz Mimarlık önünde eylemlerine devam ediyorlar.
İlk olarak Kısıklı'da bulunan Siyah Kalem Mühendislik önünde "Siyah Kalem Mühendislik'te Hak Gaspına Son! Gebze Emlak Konut Projesinde Çalışan İşçileriz Haklarımızı Alıncaya Kadar Direnişe Devam" yazılı pankart açan İşçiler "Siyah Kalem' de Hak Gaspına Son", "Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek", "İnşaat İşçisi Köle Değildir", "Siyah Kalem İşçisi Yalnız Değildir" sloganları attı.
İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği adına yapılan konuşmada işçilerin 4 aylık alacaklarının bir buçuk yıldır gasp edildiği belirtilerek "İşçileri aylarca şantiyelerde sağlıksız koşullarda çalıştırıp bir de haklarını gasp ediyorsunuz. Siz rahat işyerlerinizde lüks villalarınızda yaşarken onlar hak ettikleri ücretleri alabilmek için aylarca mücadele etmek zorunda kalıyor" denildi.
Siyah Kalem Mühendislik’te daha önce de işçilerin haklarının gasp edildiği ve işçilerin mücadele ederek haklarını alabildikleri aktarılan açıklamada
"İşçilerin yalnız olduğunu, her zaman haklarını gasp edebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşçiler örgütlenerek birleşerek sizin sömürü düzeninizi yıkmasını da bilir. Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi olarak işçi arkadaşlarımızın hakları ödeninceye kadar bizden kurtulamayacaksınız. Ya arkadaşlarımızın haklarını ödeyeceksiniz ya da ofisiniz önünde, çalıştığınız şantiyelerde bizi karşınızda bulacaksınız" denildi.
Hakları gasp edilen mermer ustası Muhacir Esmer ise “4 ay çalıştık, alacaklarımıza karşılık elimize çek verdiler. ‘Bu teminatımızdır’ dedik ama bir buçuk yıldır, Gebze'ye, Siyah Kalem'e gidip geliyoruz. Önce ‘çözeceğiz hakedişi bekleyin, çözeceğiz 2019'u bekleyin’ dediler. Her seferinde bir bahane, bir gerekçeyle bizi oyaladılar. 2020'nin sonu geldi hala sorunumuz çözülmedi. Baktık sonuç alamıyoruz Emeğin Gücü Derneği ve İTK'dan işçi arkadaşlarla eyleme başladık. Artık bizi oyaladıkları yeter. Bir an önce bizim haklarımızı ödesinler aksi halde biz sadece burada değil, iş yaptıkları şantiyelerin önünde de eylem yapacağız. Son sözümüz : bizim haklarımızı bir an önce ödeyin" dedi.
Cadde 54 AVM işçilerinden Abdurrahman Hezer de "Siyah Kalem Mühendislik, YU Group, Deniz Mimarlık, işçilerin haklarını gasp ederek yollarına devam edeceklerini sanmasınlar. Ne Siyah Kalem'de ne Deniz Mimarlık'ta bir kuruş hakkımızı bırakmayacağız" dedi.
Kanunların da işçileri değil patronları koruduğunu ifade eden Hezer, Gebze Emlak Konut'ta çalışan arkadaşlarımız gibi, bizim gibi binlerce işçi arkadaşımızın hakları gasp ediliyor, haksız şekilde işten atılıyor. Aylarca yıllarca haklarını alabilmek için mücadele etmek zorunda kalıyorlar. İşçilere hukuk yoluna gidin deniyor ama hukuk da işçilerden yana değildir. Mahkemeler yıllarca sürüyor.Hakları ödenmeyen işçiler bir de mahkeme dosya masrafı, avukat parası bulmak zorunda kalıyor" dedi.İşçiler bir süre daha sloganlarla Siyah Kalem Mühendislik'i protesto etti. İşçiler buradan Ataşehir'de bulunan Deniz Mimarlık önüne geçti.
"Sakarya Cadde 54 AVM Projesinde Çalışan İşçiler Hakları Gasp Edilerek İşten Atıldı İşçi Düşmanı YU Group & Deniz Mimarlık İşçilerin Gasp Edilen Haklarını Ödeyin" yazılı pankart açan işçiler, "İşçi Düşmanı Deniz Mimarlık", "İnşaat İşçisi Köle Değildir" sloganları attılar.
İşten atılan işçilerden Abdurrahman Hezer, "Cadde 54 AVM projesinde çalışırken 25/2 madde ile hiçbir hakkımız verilmeden işten çıkarıldık. SGK patronun bir beyanıyla, işçiye sormadan araştırmadan işçinin çıkışını veriyor. Hiçbir hakkını alamayan işçi bir de dava açmak için dosya masrafı, avukat parası bulmak zorunda kalıyor. Çalışma Bakanlığı, kanunları işçinin lehine değil patronların yararına işletiyor. İşçiyi suçlu gösteren patron ispatla yükümlü olmuyor, değil, işçi mahkemelerle uğraşarak suçsuzluğunu ispatlamaya çalışıyor. Çalışma Bakanlığı'nın bu maddeyi yeniden düzenlenmesi istiyoruz" dedi.
İşten atılma ve mücadele sürecini aktaran Abdurrahman Hezer, Deniz Mimarlık patronu Osman Saatçiye seslenerek "Öyle hakkımızda sağa sola mail atarak, dava açarak, ya da sana yalakalık yapacak adamlara maaş bağlayarak bu emek hırsızlığını gizleyemezsin. Bizim hakkımız olanı vermekten de kurtulamazsın. Biz seni de YU Group'u da uyardık. Dikkate almadınız ama bugün iş alamaz duruma geldin.Siz bizim hakkımızı ödemediğiniz sürece sizi her yerde teşhir etmeye işçinin emeğini gasp ettiğinizi anlatmaya devam edeceğiz. Gün gelecek hiç iş yapamaz hale geleceksiniz" dedi.
Deniz Mimarlık'la çalışan Işıklar Holding'e de seslenen Hezer, "Ya Deniz Mimarlık'la ilişiğinizi kesersiniz, ya da bu sorunu çözmesini sağlarsınız. Aksi halde sizin de kapınızın önü eylem alanı olur" dedi.
İşçiler bir süre daha slogan atarak ve konuşmalar yaparak eylemi sonlandırdı.
İşçiler buradan yaklaşık 900 gündür işe dönme mücadelesini sürdüren Cargill işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.
Cargill işçilerine "Biz size gelmekte geç kaldık. Hafta sonları da siz burada olmayınca gelemedik" dediler.
Cargill işçileri ise "İşçinin yaşamı böyle... Şimdi burada olmanız tanışmış olmamız önemli" diyerek sıcak bir karşılamada bulundular.
Cargill işçileri, inşaat işçilerine direniş çayı da ikram ederek mücadele sürecini anlattılar.
Bir başka eyleme daha katılmak için zamanı yaklaşan inşaat işçileri ziyareti sonlandırdılar.
İnşaat işçileri ziyaret sonrasında "Biz dayanışmaya gittik ama onlar da bize moral oldu. En kısa zamanda daha uzun sohbet etmek için tekrar gelelim" dediler.