< “Bizi Ölüme Mahkûm Ediyorlar”

Irak’ta ENKA İnşaat’a ait iki şantiyede görülen yoğun koronavirüs (COVID-19) vakaları sonrası yaklaşık 1800 işçi karantinaya alındı.

Irak'ta ENKA İnşaat'a ait iki şantiyede yoğun Covid-19 vakaları görülmeye başlandı. Şantiyelerde yaklaşık 1800 işçi karantinaya alındı.

Salgının bir hafta önce görülmeye başladığını belirten işçiler sermayenin, kâr hırsının nasıl insan hayatını görmezden geldiğini “Aslında salgın bir hafta önce yoğun görülmeye başladı. Ancak şirket yetkilileri mevsimsel geçiş olduğunu, geçen sene de aynı dönemde benzer sıkıntılar yaşandığını belirterek bizi çalıştırmaya devam etti. Ta ki üç gün önceye kadar. İnsanlar sahada bayılmaya başlayınca artık testler yapılmaya başlandı” diyerek aktarıyor.

Irak'ta ENKA İnşaat'a ait Samava ve Dikkat kentlerinde bulunan çevrim santralleri inşaatlarında 600'ü Türkiye'den giden işçiler, 850 civarında ise Hindistan ve yerel bölgelerden gelen işçilerin çalıştığı, şirket yetkililerinin işçilere Covid-19 hakkında hiçbir açıklama yapmadığı belirtiliyor.

Şirketin süreci yönetemediğini belirten ENKA işçisi “Aslında salgının etkisi bir hafta önce yoğun görülmeye başladı. Ancak şirket yetkilileri mevsimsel geçiş olduğunu, geçen sene de aynı dönemde benzer sıkıntılar yaşandığını belirterek bizi çalıştırmaya devam etti. Ta ki üç gün önceye kadar. İnsanlar sahada bayılmaya başlayınca artık testler yapılmaya başladı” diyerek şantiyelerde ki durumu aktardı.

 

"Büyükelçiliği de Aradık Ama…"

Bulunduğu şantiyenin 800 kişilik olduğunu, şu ana kadar yapılan testlerin yüzde 95’inin pozitif çıktığını aktaran ENKA işçisi “Şantiyede iki doktor var. 800 kişiye iki doktor. Şimdiye kadar Hindistanlı bir işçi vefat etti, iki de entübe hasta var. Şirketten umudu kesince [Bağdat’taki Türkiye] büyükelçiliği aradık ama onlar da yapacakları hiçbir şeyin olmadığını söyledi” dedi.

 

“Bizi Ölüme Mahkûm Ediyorlar”

İki gündür karantinada olduklarını ve sahaya çıkmadıklarını belirten ENKA işçisi, “80’er kişilik iki katlı konteynırlarda kalıyoruz, her koğuşta dört kişi. Yemekhane, banyo ve tuvaletlerin ortak kullanım alanları. Yani bizi ölüme mahkûm ediyorlar. Buradaki koşullar gerçekten sıkıntılı. İzole olmak gibi bir durum zaten sözkonusu değil, pozitif vakalar artıyor ve hasta olmayan da virüse maruz kalıyor burada. Hemen her işçide belirtiler var. Bu şartlarda burada kalmak istemiyoruz, Türkiye’ye dönmek istiyoruz” dedi