< Kadınların Geliri %30 Az

DİSK-AR'ın yayımladığı "Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği" raporuna göre, toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü dolayısıyla hazırladığı "Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği" raporunu açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nı 11 Eylül 2020'de yayımladığı hatırlatılan raporda, bu araştırmanın yoksulluk, gelir eşitsizliği ve yaşam koşulları konusunda en önemli araştırmalardan olduğu, araştırmanın, hane ve fert gelirlerine ilişkin önemli bilgiler içerdiği belirtildi.

DİSK-AR, yayımladığı "Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği" raporunda, TÜİK verilerini toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın ve erkeklerin gelirleri arasındaki farklar açısından ele aldıklarını belirtti. Araştırmada kadın ve erkeklerin ortalama fert gelirlerinin incelendiği, erkeklerin ortalama yıllık iş gelirlerinin kadınlara göre %31,4 gibi oldukça yüksek düzeyde olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, gelir durumu yaptıkları işlerdeki konumlarına göre farklılıklar gösteriyor. Kendi hesabına çalışan erkekler kadınlara göre %77,3, yevmiye ile çalışan erkekler ise kadınlara göre %85,8 daha fazla gelir elde ediyor

Öte yandan ücretli ve kendi hesabına istihdamda olan kadın ve erkeklerin ortalama yıllık iş geliri farkı yevmiyeli ve kendi hesabına çalışanlara göre daha az.

Ücretli olarak çalışan erkekler, ücretli olarak çalışan kadınlara göre %20,7 daha fazla kazanırken, kendi hesabına çalışan erkekler, kendi hesabına çalışan kadınlara göre %20,2 daha fazla kazanıyor.

Raporda ücretli çalışmanın ve kayıtlılığın eşitsizliği azalttığını söylemek mümkünken, ücretli erkeklerin ücretli kadınlardan %20,7 daha fazla kazanması önemli bir eşitsizliğe işaret ettiği belirtildi.

Kadın ve erkeklerin gelirleri arasındaki eşitsizliğib zamana göre değişiklik göstermekle birlikte ciddi boyutlarda olduğuna işaret edilen raporda yıllık ortalama fert gelirine ilişkin farklılıklar ise şöyle:

2006 yılında erkeklerin ortalama yıllık gelirleri 9 bin 297 TL iken kadınların 6 bin 453 TL,

2019’da erkeklerin ortalama yıllık fert geliri 37 bin 72 TL’ye kadınların ise 28 bin 214 TL’ye yükselmiş.

2006 yılında erkeklerin yıllık ortalama fert geliri kadınların yıllık ortalama fert geliri %44 fazlaydı. 2019 yılında erkeklerin yıllık ortalama fert geliri kadınlarınkinden %31 fazla.

2019 yılında yevmiyeli erkeklerin ortalama geliri 16 bin 784 TL iken kadınların ortalama geliri 9 bin 33 TL oldu.

Böylece yevmiye ile çalışan erkekler kadınlara göre %85,8 daha fazla kazanmış oldu.

En büyük gelir eşitsizliğinin yevmiyeli kadın ve erkekler arasında yaşandığı görülüyor.

2019 yılında kendi hesabına çalışan erkeklerin ortalama yıllık geliri 97 bin 244 TL ve kendi hesabına çalışan kadınların ortalama yıllık geliri 80 bin 89 TL oldu.

2019’da yılında kendi hesabına çalışan erkeklerin ortalama yıllık geliri 29 bin 116 TL iken kendi hesabına çalışan kadınların ortalama yıllık geliri 16 bin 425 TL olarak gerçekleşti.

Böylece 2019 yılında kendi hesabına çalışan erkekler kendi hesabına çalışan kadınlardan %77,3 daha fazla kazanmış oldu.

2006 yılında ücretli kadınların yıllık ortalama gelirleri 8 bin 262 TL iken 2019 yılında yüzde 263 artışla 29 bin 968 TL’ye yükseldi.

Aynı dönemde ücretli erkeklerin ortalama geliri ise % 290 artışla 9268 TL’den 36 bin 167 TL’ye yükseldi.

Böylece 2006-2019 arasında erkeklerin ücret geliri kadınlara göre çok daha fazla artmış oldu.

2007 yılında erkekler kadınlardan %10,9 daha fazla ücret elde ederken, bu oran 2019’da %20,7’ye yükseldi. Ücretli kadın ve erkekler arasında makas açıldı. Kadın ve erkek ücretleri arsındaki eşitsizlik büyüyor.