Siyah Kalem Mühendislik ve Cadde 54 AVM işçileri bugün yine eylemdeydi.

Gebze Emlak Konut projesinde yüklenici firma Siyah Kalem Mühendislik'in taşeron firması İskap İnşaat'ta mermer ustası olarak çalışan ve hakları ödenmeden işten çıkarılan işçiler ile Sakarya'da Serdivan Belediyesi tarafından yaptırılan Cadde 54 AVM projesinde Deniz Mimarlık'ta çalışan ve hakları ödenmeden 25/2 madde ile işten çıkarılan işçiler eylemlerine devam ediyor.

Ayrı ayrı işyerlerinde çalışan, farklı bölgelerde, farklı işlerde çalışan inşaat işçileri, patronların sömürüsüne karşı birlikte mücadele etme kararı aldı. Siyah Kalem Mühendislik işçileri ile Cadde 54 AVM işçileri bir süredir eylemlerini birlikte gerçekleştiriyor. İnşaat işçileri bugün ilk olarak Kısıklı'da bulunan Siyah Kalem Mühendislik önünde eylem yaptı.

"Siyah Kalem Mühendislik'te Hak Gaspına Son" yazılı Emeğin Gücü - İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) yazılı pankart açılan eylemde "İşçiler Sizin Köleniz Değil", "Siyah Kalem İşçisi Yalnız Değildir", "Emeğin Gücü Sermeyeyi Yenecek" sloganları attı.

Hakları gasp edilen işçilerden Muhacir Esmer, İskap tarafından 'iş tasfiye edildi' denilerek işten çıkarıldıklarını ve 3 işçinin 4 aylık maaşlarına karşılık kendilerine çek verildiğini belirtti.

İskap'ın çekinin karşılıksız çıktığını ve ödeme gücü olmadığını söylemesi üzerine Gebze Emlak Konut projesi yetkilileriyle ve yüklenici firma Siyah Kalem Mühendislik ile görüşerek haklarının ödenmesini istediklerini söyleyen Esmer, bir buçuk yıldır çeşitli bahanelerle haklarının gasp edildiğini, sürekli Gebze ve Siyah Kalem'e gidip gelmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Hukuki olarak da gerekli başvuruları yaptıklarını ama aylardır bundan da bir sonuç alamadıklarını aktaran Esmer, "Biz üç işçi ne yapalım. Hakkımız gasp edilmiş hukuk işçiden yana işlemiyor. Aylarca yıllarca biz adliyelerde mi koşturacağız. Başka çaremiz kalmadı biz de eylem yaparak haklarımızı istiyoruz. Siyah Kalem'e bir kere daha söylüyorum. Haklarımızı verin. Artık yeter. Buraya haftada bir gün geliyorum. Öfkemiz zaman geçtikçe artıyor. Eğer ödememekte devam ederseniz her gün geleceğiz. İş yaptığınız şantiyelerde eylem yapacağız" dedi.

Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol ise eylemde Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırılara ve Mersin’de greve çıkan tarım işçilerine yönelik saldırılara değindi.

Akyol dün Afyon'da çalıştıkları inşaattan toz geldiği bahanesiyle bir işçi arkadaşımız öldürüldü, iki arkadaşımız yaralı. Mersin'de tarım işçileri en doğal ve en yasal hakları olan grev hakkını kullandıkları için dernek başkanları şu anda gözaltında.

25/2 maddeden binlerce perişan halde ve işsiz. Ve burada gördüğümüz arkadaşımız evine ekmek götürebilmek için aylarca çalıştığı halde bütün hakları gasp edildi. Diğer iki arkadaşımız 25/2 ile ve hakları gasp edilerek işten çıkarıldı. Patronlar işçilerin ezerek üzerlerinden geçiyor. Patronların bu saldırılarına karşı birleşmekten başka çaremiz yok. Ya birlik olup hakkımız olanı alacağız, ya ezilip yok olacağız. Bir örnek daha vereyim. Ankara'da Jandarma inşaatını yapan işçi arkadaşlar covid-19'a yakalandığı için hiçbir sağlık önlemi alınmadan, firma hiçbir işlem yapmadan evlerine gönderdi. Yani şunu dediler 'Bize bulaştırmayın da gidin ailenizi, çocuklarınızı, akrabalarınızı kimi öldürürse öldürün. Yeter ki, bizim işimiz devam etsin' dediler. Emin olun, bugün işçiler size boyun eğiyor ama düzeninizi başınıza yıkacağız haberiniz olsun" dedi.

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) adına konuşan Ali Ekber Eraslan ise, "Bizler emeği ile yaşayan onurlu işçileriz. Siyahkalem Mühendislik, Deniz Mimarlık patronları ise desteğini devletten alıyor. Peki devlet ne iş yapıyor? Devlet 25/2 gibi maddelerle patronları koruyor . Devletin yurttaşlarını korumak gibi bir görevi yok mudur? Bizler ne yapacağız? Bu şartlarda çocuklarımıza nasıl bakacağız? Evimizi nasıl geçindireceğiz? Açlık sınırındaki asgari ücretle geçinmeye çalışıyoruz. Bizler nasıl yaşayacağız" dedi.

Siyah Kalem Mühendislik'te çalışanlara da seslenen Eraslan, "Siyah Kalem patronları buradaki işçi arkadaşlarımızın haklarını gasp ettiler. Buradaki işçi arkadaşlarımıza destek verin" dedi. Eraslan sözlerini "Biliyoruz ki bizim sorunlarımızın çözümü yine biziz. Biz işçiler güçlerimizi birleştirerek bu zinciri mutlaka kıracağız" diyerek bitirdi.

İşçiler buradan Deniz Mimarlık önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Cadde 54 AVM işçilerinden Abdurrahman Hezer, Cadde 54 AVM'de çalışırken Deniz Mimarlık bizim haklarımızı gasp ederek 25/2 madde ile işten attı.

Aylardır haklarınızı istiyoruz. Bizi vazgeçirmek için dava açılıyor. Çeşitli ithamlarda bulundu. Ama bunlarla bizi hakkımızı almaktan vazgeçiremezsiniz. Bu sorunu ya çözeceksiniz ya çözeceksiniz" dedi.