Setur'da İftira Tehdit İşten Atma...

DGD-Sen, Setur Depo'da işten atılan iki işçinin işe iadesi talebiyle Setur Genel Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İSTANBUL - Pandemi sürecinde "Çarklar dönmeli" denilerek sömürü artarken, "İşten atma yasaklandı" söyleminin aksine bir çok iş kolunda işçi kıyımı yapılıyor. Patronlar en ufak hak arayışında işçileri işten atıyor.

Setur Depo da bunlardan sadece birisi. DGD-Sen'in örgütlü olduğu Setur Depo'da 7 yıldır çalışan Aytaç ve 3 yıldır çalışan Özer Dağ iftira ile işten atıldı.

DGD-Sen bugün Ümraniye'de bulunan Setur Genel Merke önünde eylem yaparak atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

"Pandemide İşten Atma Yasaklanmadı" yazılı pankart açan DGD-Sen üyeleri eylem sırasında "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşten Atma Yasaklansın", "Direne Direne Kazanacağız", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları attı.

 

"İşten Atmak Yasaklanmadı"

İlk olarak DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı, "İşten atma yasaklandı denildi. Ama her yerde patronlar 25/2 madde ile işçileri işten atıyor. Setur Depo'da çalışan sendikamızın üyesi Aytaç ve Özer arkadaşlarımız, patronun adamları tarafından sorgu odalarına alınarak, 'Senin iki çocuğun var', 'Senin küçük yaşta çocuğun var. İşsiz kalırsan ona yazık değil mi?' diyerek çocukları aileleri üzerinden tehditlerle işten atıldı. Üstelik arkadaşlarımıza iftira atılarak 25/2 maddeden çıkışları verildi" dedi.

 

"Sendikalı İşçileri Yıldıramazsınız"

Setur Depo patronu ve yöneticilerinin mafya gibi davrandıklarını belirten Bostancı, sendikalı, örgütlü işçilerin bu tür tehditlerle yılmayacağını belirterek, "İşçiler sizin zannettiğiniz gibi yalnız değiller. Bu depolarda çalışan işçilerin sendikaları var. Siz ne yaparsanız yapın örgütlenmeye haklarımızı almak için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasını ise DGD-Sen Örgütlenme Genel Sekreteri Nesrin Acar okudu.

 

"Çocuklarıyla Tehdit Ettiler"

Aytaç Ay ve Özer Dağ Setur Sabiha Gökçen Havalimanı deposunda çalışırken   28 Ağustos'tatarihinde genel merkeze çağırılarak işten atmanın yasak dendiği bu süreçte 25/2 maddeden işten atıldıklarını söyleyen Acar, "Depo içerisinde ürünlerin eksik olduğunu söyleyerek üyelerimizi işten atan Setur yöneticileri kendisini avukat olarak tanıtan Halil ismindeki şahıs depo içerisinde iki ayrı sorgu odası kurup işçileri saatlerce çocukları ve aileleriyle tehdit ederek alıkoymuştur" dedi.

 

"Telefonları Zorla Alındı Mesajları Okundu"

İşçilerin telefonlarının zorla ellerinden alınıp, kişisel mesajlarının okunduğunu, her yerde kamera olmasına rağmen aleyhlerine bir gerekçe bulamayan şahısın zorla tutanak imzalatmaya çalıştığını aktaran Acar, işçileri dava açmakla tehdit eden kişinin kim olduğunu sorduklarında ise Setur genel merkezinden ik sorumlu kişi olan Gürol Eskici ’den, Halil denen şahıs için 'Çalışanımız' yanıtını aldıklarını söyledi.

 

"Setur'un İlk Vukuatı Değil"

Setur’ un mafyatik yöneticilerinin ilk vukatı olmadığını da ifade eden Acar, "Daha önce de üyemiz olan Muhammet Aydemir ve Vedat Süren ’i de benzer gerekçelerle  işten atmıştır. Setur genel merkezi ile iki defa görüşme gerçekleştirdik depoda ki çalışma koşullarından depo yöneticilerinin mafya vari tutumundan ve depo içerisindeki taşeron ISS işçilerinin çalışma koşullarından bahsettik  genel merkezin  depoda yaşanan tüm hukuksuzluklardan haberi vardır. setur üyelerimizi işten atmanın ve tehdit etmenin hesabını hem yasa önünde hem de fiili mücadele karşında verecektir" dedi.

 

"Taşeron İşçiye Kuru Asgari Ücret"

ISS'in Setur Depo içerisinde ki varlığının yasalara aykırı olduğunu belirten Avcı taşeron işçilerin kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen sadece asgari ücret düzeyinde kuru maaş alabildiklerini söyledi.

 

"Maaşlardaki Haksızlık Acilen Düzeltilmeli"

Pandemi sürecinde Setur'da kadrodakiler kısa çalışma ödeneği dışında aradaki ücret  farkını alıyorken taşerona sadece İşkur'dan alınan brüt ücretin sadece %60'ının ödendiğini belirten Acar "Aynı işi yapan kadrolu ve taşeron işçiler arasındaki ücret ve hak uçurumunun acilen düzeltimesini istiyoruz" dedi.

 

"25/2 İnsafsızlıktır"

Sözlerine "Pandemi süreci boyunca işten atmak yasak dendiği halde Türkiye’de binlerce işçi tazminatları gasp edilmiş şekilde 25/ 2 maddeden işten atılıyor. Son 5 aydır iş yerlerinde sendikal çalışma yapan işçiler, krizi fırsata çeviren patronlar tarafından işten atılıyor.  Tüm iş kollarından en çok işten atmanın yaşandığı süreç bu pandemi sürecidir.  25/2 maddeden işten atılan işçiler ne işsizlik maaşı alabiliyor ne de kıdem tazminatı bu insafsızlıktır" diyerek devam eden Acar, taleplerinin ise 25/2 maddeden işten atmanın yasaklanması, atılan işçiler geri alınması, aynı işte hem kadrolu hem de taşeron çalıştırma yasağının Setur Depo içerisinde uygulanması, taşerondaki işçiler kadroya alınması ,İşçi sağlığı ve işçi güvenliği kuralarının esnetilmeden uygulanması olduğunu söyledi.

DGD-Sen üyeleri eylemi ajitasyon konuşmaları yaparak ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek sloganlarla bitirdi.