Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası Girişimi, ağır çalışma koşulları nedeniyle sağlıklarını ve yaşamlarını yitirdiklerini belirterek çalışma koşullarının yasalarla düzenlenmesi için Karaköy'de İstanbul Çalışma İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklama sonrasında İstanbul Çalışma İl Müdürlüğü ne "Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma MerUriyeti ve Denetleme Esasları hakkındaki mevzuata uygun ve gereklı denetimlerin yapılması talebini" içeren dilekçe verildi.

Karayollarında yük ve yolcu taşıyan şoförler ağır çalışma koşulları nedeniyle sağlıklarını yitiyor, çalışma yaşamında ağır sorumluluklar ve cezalarla da karşılaşıyor. Bazen bu ağır çalışma koşulları kazalar ve ölümlere neden oluyor. 

Ömürleri yollarda geçen şoförler, insanca koşullarda çalışabilmek için yıllarca pek çok deneyim yaşamış ve bu koşulların ancak örgütlenerek çözüleceğini görmüşler.

İş kollarındaki dernek, sendika vb denetimlerin ardından örgütlenerek, dünyanın yükünü taşıyan şöforlerin de çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadeleye başlamışlar.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan şöforlerin sorunlarını konuşabileceği, çözümü için mücadele edeceği bir sendikada bir araya gelen 46 şoför Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası'nı kurmak için yola çıkmışlar.

Gerekli çalışma ve başvurularını yapan emekçiler bu günlerde başvurularına cevap almayı bekliyorlar. Başvurunun cevabı geledursun, onlar Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası Girişimi olarak mücadeleyi yürütüyorlar.

Kimisi şehirler arasında otobüslerde yolcu taşıyor, kimisi büyük şehitlerin kalabalığı ve trafik keşmekeşinde inen binen binlerce insanı getirip götürüyor. Kimisi kamyonla, kimisi TIR'la bir şehirden diğerine, bir ülkeden başka bir ülkeye gıdadan, ev eşyasına, makinesinden tehlikeli maddesine yüzlerce çeşit yük taşıyorlar. İşleri farklı farklı görünse de pek çok sorunları ortak ve artık yaşamdan bezdiren, kendi deyimleriyle 'insanlıktan çıkaran' bu koşulları değiştirmek için yola çıktılar.

Bu gün bu ortak sorunların çözümü için yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle, Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası Girişimi olarak Karaköy'de İstanbul Çalışma İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaparak, insanca çalışma koşullarının sağlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talebini içeren dilekçeyi kuruma verdiler.

Karayolları emekçileri basın açıklamasında yaşanan trafik kazalarına ait fotoğrafların bulunduğu "Çalışırken Ölmek İstemyoruz! Dünyayı Taşıyoruz Hakkımızı Alacağız" yazılı dövizler taşıdılar.

Basın açıklamasına İstanbul ve İzmir'den Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) üyesi işçiler de destek verdiler.

Basın açıklamasını Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası Girişimi adına Başkan Tufan Erdem yaptı.

 

"Yorgunluk ve Uykusuzluk Kazalara Neden Oluyor"

Sendika Girişimi olarak jarayoluyla yolcu ve yük taşımacılığında çalışan emekçilerin çalışma şartlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çaba sarf etmekte olduklarını; karayolu trafiğinin güvenliğini artırmaya yönelik çözümler aramakta; ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak çalışmalar yürüttüklerini aktaran Erdem, "Bir çok meslektaşımız yeteri kadar dinlenemeden çalışmakta, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk sebebi ile kazalar oluşmakta" dedi.

 

"Uyuyacak, Yemek Yiyecek Yer Hatta Tuvalet Bulamıyorlar"

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi'nin Hacettepe Üniversitesi ile ortaklaşa yapmış olduğu, ağır vasıta sürücülerinin yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin araştırmaya göre, araştırmaya katılan kamyon, otobüs ve çekici sürücülerinin yaklaşık yirmide biri uyuyacak ve yemek yiyecek yer bulmada sıkıntı yaşadıklarını aktaran Erdem , onda birinin temizlik-tuvalet-şahsi bakım ve haberleşme ihtiyacının giderilmesi, üçte biri ise araçların küçük arızalarını gidermek için uygun yer bulmada sorun yaşadıklarını belirtti.

 

"Denetlemede Sadece 24 Saatlik Takografa Bakılıyor"

Karayolları Trafik Kanunu ile taşıt kullanma sürelerine uyma zorunluluğu getirilmiş olduğuna değinen Erdem, ticari amaçla yük taşımacılığı yapan şoförlerin bir günde dokuz saatten fazla araç kullanamayacakları yönünde yasal düzenleme bulunduğunu, jazaların önlenmesi ve sürüş emniyetinin sağlanması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama Ve Denetleme Daire Başkanlığına bağlı ekiplerce yurt genelinde denetim ve teftişler yapıldığını belirtti.

 

"Trafikteki Araçların Çok Azı Denetlenebiliyor"

Araçların takograf kayıtları incelenerek; araçların hızı, sürücünün çalışma süresi ve kattettiği mesafe incelendiği fakat bu inceleme yapılırken, sadece son 24 saate ait kayıtların incelendiğini ve trafikte bulunan araçların çok az bir yüzdesinin denetlenebildiğine dikkat çekti.

 

"Yasal Düzenleme İçin Kanun Teklifi Talep Ettik"

Erdem, Sendika Girişimi olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına verdiğikleri dilekçe ile konu hakkında yasal düzenleme yapılması amacı ile kanun teklifi yapılmasını talep ettiklerini, gereken düzenlemeler sonrasında, tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de; bu denetimlerin 28 gün üzerinden yapılacağı bilgisini aktardı.

 

"Takograf Kayıtları Tutulacak, Denetleme Artacak"

Düzenleme yapılması halinde ise yetki belgesi sahibi işletmelerinin, kayıtlı tüm araçlarına ait takograf kayıtlarını aylık olarak incelenmek üzere Bakanlığa sunulmasının zorunlu olması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etmiş bulunmaktayız. Bu uygulama ile daha fazla araç denetlenebilecek, kural ihlalleri daha kolay tespit edilebilecek ve kaza sayılarında düşme sağlanacak.

Tufan Erdem, taşımacılık iş kolunda yasaya aykırı olan ve tehlikeleri de beraberinde getiren bazı uygulamalara da dikkat çekti.

 

"Takografa Müdahale Edilip Şoförler Fazla Çalıştırılıyor"

Takografların bilinçli olarak bozulduğunu, kumanda ile komuta edilebilen takograflar sayesinde seyir halindeki araçların duruyormuş gibi kayıt almasının sağlanabilğini aktaran Erdem, bazı taşıma şirketleri bu yanlış uygulama ile şoförlere baskı yaparak ve dinlenmelerine izin vermeksizin uzun süre çalıştırmak zorunda bırakıldıklarını söyledi.

 

"Şoförlerin ve Trafikte Olanların Hayatı Tehlikeye Atılıyor"

Erdem "Bu tür uygulamalar hem yorgun ve uykusuz araç şoförlerinin hem de trafikteki diğer vatandaşlarımızın hayatlarını tehlikeye atmaktadırlar. İşe ve çalışmaya ihtiyacı olan ve bireysel olarak karşı koyamayan şoför arkadaşlarımız bu yanlış uygulamanın en büyük mağdurlarıdır" dedi. 

 

"Yasal Düzenlemeler Çalışanın Aleyhine"

Karayolu Trafik Kanunu gereğince; arızalı takografı bulunan araç sürücüsüne para cezası verildiğini, araç sürücüsünün aracın işleteni olmaması durumunda, araç sahibi olan şirkete de para cezası verildiğine değinen Erdem "Firmanın arızalı takograf kullandığını şikayet ederek, çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen arkadaşlarımız aleylerine olan yasal düzenleme sebebi ile gereken ihbar ve şikayetlerde bulunamamaktadır" dedi.

 

"Şirketin Eksikliğinin Cezasını Şoförler Ödüyor"

Erdem, "Aynı şekilde araç sahibi olan şirketin gidermekle yükümlü olduğu eksiklerin denetimlerde tespit edilmesi halinde, para cezalarının muhatabı şoför arkadaşlarımız olmaktadır" diyerek bu konuda yasal düzenleme taleplerinde bulunduklarını ve bu konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

 

"Tehlikeli İş Kolu Ücret Tarifesi Yayınlayacağız"

Taşımacılık işinin tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer aldığını ve taşımacılığın nitelikli iş gücü gerektirdiğini dikkat çeken Erdem, yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla, çalışanların ülkenin ekonomik koşullarını dikkate alarak her altı ayda bir asgari ücret tarifesi yayınlayacaklarını da belirtti.

 

"Kaza Haberlerinde Neden Şirketlerin Adı Geçmiyor" 

Karayolu Trafik Kanunu Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun şoförlerin yorgun ve uykusuz yola devam etmek zorunda kalmaları nedeniyle oluştuğunu söyleyen Erdem birçok trafik kazasının basına ve kamuoyuna yansımadığına da değindi.

Bir çok taşımacılık şirketinin araç bakımı, şoförlerin sağlıklı bir şekilde aracı kullanabileceği şartların sağlanması gibi sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle kazalar yaşandığını belirten Erdem, medyanın kaza haberinde araç plakasını, şoförün ismini verirken şirketlerin isimlerinden ise hiç bahsedilmediğini bu nedenle de şirketin ihmallerine devam etmesine neden olunduğunu da ifade etti.

"Ömrümüz yollarda geçiyor, yollarda çalışırken ölmek istemiyoruz" diyen Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası Girişimi üyeleri, insanca çalışma koşulları ve insanca bir yaşam için mücadelesini "Dünyayı Taşıyoruz Hakkımızı Alacağız" şiarıyla sürdüreceklerini belirterek basın açıklamasını sonlandırdılar.