Konya Ermenek'te bulunan Cenne Madencilik işçileri, 13 aydır maaşlarını alamıyor, geçmişe dönük giriş çıkış yapılmış tarihlere ait tazminatları ve diğer ücret alacakları ödenmiyor... Bunun yanı sıra işyerinde İSİG kurallarına uyulmuyor, ruhsatsız kaçak kömür çıkarılarak ruhsatlı Seba ocağından çıkarılmış gibi piyasa sunuluyor...

Bağımsız Maden İş Sendikası'nda örgütlenerek haklarını arayan işçiler işdurdurunca, patronlar da işçileri “iyi niyet ve ahlak kurallarına uymadıkları” gerekçesiyle 29. koddan işten attı... Cenne ve Seba işçileri de bunun üzerine ardı ardına eyleme başladı...

14 Eylül günü, Cenne Madencilik işçilerinin 15; Seba Madencilik işçilerinin 9. gününde madenciler, Ermenek Kent Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptılar, ardından patron Fehmi Özbey’in ikamet ettiği Prestij Rezidans önüne gittiler.

Saat 10.00'da Kent Meydanı'na gelen işçilerin ellerinde dövizleri, başlarında baretleri, yanlarında aileleri ve çocukları vardı.

“Hakkımızı alıncaya kadar, sonuna kadar direneceğiz” diyen maden işçileri, "Alnımdan akan ter ve ona karışan kömür karası benim yüzümün kremi budur" diye anlatıyor kendisini, yaşamını ve mücadelesini... Maden işçilerinin yaşamlarına Soma'dan bu yana çok yakından aşinayız.. Ve elbet ailelerinin kaderlerine... İşçilerin eyleminden en akılda kalan ve sosyal medyada dolaşıp duran çığlık bir madencinin eşine ait. "Parmağımdaki alyansı bir yağa, bir çaya, bir tuza verdim. Allah onu bir dilim ekmeğe muhtaç etsin"... Sırf bu sözler bile ailelerin yaşadıkları sorunları bir parça da olsa anlatmaya yetiyor.

Madenciler ve aileleri Ermenek'ten, patronları Özbeylerin Konya'da yaşadığı Prestij Rezidans önüne hareket ettiler. İşçiler, Konya girişinde uzun süre bekletildikten sonra şehre girebildiler. Saat 16.00'da burada da açıklama yapan işçiler, çözüm olmazsa mücadelelerini Ankara'ya taşıyacaklarını duyurdular.

“Ermenek maden işçilerinin hakları ödenmez ise 1 Ekim'de başlatacağımız Ermenek Ankara Madencinin Hak Yürüyüşü'yle özgürlük hakkımızı kullanacağız” diyen Bağımsız Maden İş Sendikası, Soma maden işçileriyle 33 gün, gece gündüz Kırkağaç'ta eylem yaparak kazandıklarını hatırlattı.

“Madencinin hakkını gaspedenin yakasını bırakmayacağız”, “Özbey şaşırma sabrımızı taşırma” diyen Ermenekli Madenciler, buradan yine Özbeylere ait Özbey Yem Fabrikası önüne geçtiler ve “Patron Hatem Özbey hiçbir yere kaçamayacaksın. İki elimiz yakanda. Madenciler artık yalnız, çaresiz değil” dediler.