Enerji İşçileri: "Acil Çözüm İstiyoruz!"

Enerji-Sen,İSPER adlı taşeron firmada altı günlük çalışma süresinde işçilere 5 telsiz maske verilerek, eldivensiz dezenfektansız çalıştırılacak hastalıkla başbaşa bırakıldığını belirterek, "Buna müsaade etmeyeceğiz. Sağlıklı çalışma ortamını hep birlikte kuracağız" dedi.

Enerji İşçileri, İBB bünyesindeki İSKİ, İGDAŞ ve alt şirketlerinde pandemi şartlarında gerekli koruyucu ekipman verilmeden çalıştırılıyor. Bu nedenle bir çok işçinin koronovirüse yakalandığını karantinaya alınan işçi sayısının da giderek arttığını belirten DİSK’e bağlı Enerji-Sen, yaptığı açıklamayla taşeron şirket İSPER ve kurumlarda uyarıda bulunarak bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Pandemi sürecinin ilk günlerinde, İBB bünyesinde çalışmakta olan su ve doğalgaz sayaç okuma, açma kapama işçileri ve arıtma tesislerinde çalışan işçilerin yaşadıkları sıkıntıları

birçok kez dile getirildiğini belirten Enerji-Sen, yaptığı yazılı açıklamada, gelinen noktada işçilerin kalitesiz ve yetersiz sayıda maskeyle eldivensiz ve dezenfektansız çalıştırıldığını ve işçilerin çalıştığı taşeron şirket kadar üst kurumlarında bu işçilerin sağlığını yitirmesinden sorumlu olduğunu vurguladı.

 

Sağlık Sorunu Yaşarsam Sorumlusu Benim” Belgesi İmzalatıldı

696 sayılı KHK ile ‘sözde’ kadroya alınan ancak gerek çalışma koşulları gerekse ekonomik açıdan hiçbir değişiklik olmadan çalışmaya mecbur bırakılan ve İSPER adlı ‘yeni model’ bir taşeron şirketin bünyesinde istihdam edilen yaklaşık 2000 işçinin o süreç içerisinde kişisel koruyucu donanım malzemelerinden yoksun bir şekilde çalıştırılmaya zorlandığını, taşeron şirket ile yapılan görüşmelere rağmen sürecin yönetilemediğini aktaran Enerji-Sen verilen malzemelerin yetersizliği yetmezmiş gibi işçilere de ‘Gerekli eğitimi aldım, sağlık sorunu yaşarsam sorumlusu benim’ diye kâğıt imzalatıldığını belirtti.

Enerji işçilerinin verdikleri mücadele ile yaşanılan sorunları dile getirdiklerini asıl sorumlu olan İSKİ ve İGDAŞ yöneticilerini, İBB yetkililerini göreve davet ettiklerini belirten Enerji-Sen her yapılan görüşmede, yaşanılan sıkıntıların sorununun taşeron çalışma koşulları olduğu vurgusu yapıldığını, İSPER denilen taşeron şirketin bir an öne lağvedilmesi ve işçilerin kadrolu çalışan İSKİ ve İGDAŞ işçileri ile hukuklarının eşitlenmesi, yani gerçekten İSKİ ve İGDAŞ’ın kadrolarında istihdamlarının sağlanması, eşit koşullarda ve sağlıklı bir şekilde çalışma ortamının yaratılması gerektiğini ifade etti.

Yapılan girişimler sonucunda istenilen düzey tam olarak yakalanmamış olsa da pandemi sürecinde enerji alanında çalışan işçilerin en rahat çalışma ortamı İSPER denilen taşeron şirkete rağmen sendikanın işyeri temsilcilerimizin emeği ile sağlandığını ifade eden Enerji-Sen, son durumda ise ‘Yeni Normal Türkiye’ die tarif edilen süreeçte hayatı normale çevirmek adına atılan adımların yeterli olmadığını ve vakaların tekrar artmasına engel olunamadığını aktardı.

 

Hastalık, Karantina, İş Yükü ve Üstüne Sürgün”

Yapılan açıklamada “Geçmiş süreçten ders çıkaramayan taşeron şirket İSPER, gerekli tedbirleri almak yerine sahada günde ortalama 500 kapı çalan, haftanın altı günü çalışan işçilere beş adet burun teli olmayan kalitesiz maske vererek, eldivensiz ve dezenfektansız çalıştırarak, salgınının yayılmasını önlemek yerine davetiye çıkaran bir tutum içerisine girmiştir. Yine maalesef bu süreç içerisinde birçok birimdeki işçi arkadaşlarımız karantinaya alınmış, kimileri ise bu hastalığa maruz kalmıştır. Karantinaya alınan işçilerimizin sayısı arttıkça iş yükü de kalan işçi arkadaşlarımızın omuzlarına binmiştir” denildi.

Enerji Sen gerek İSPER adlı taşeron şirket gerekse de İSKİ ve İGDAŞ’ın bu sorunların çözümüne gitmek yerine sorunlara kulak tıkadığını, görüşme taleplerinin reddedildiğini ve tüm bunlara ek olarak sarı sendikaların talimatları ile muhalif kimlik taşıyan işçilerin çalıştıkları kurumlardan sürgün edildiklerini aktardı.

Taşeron olarak çalışıyor olsalar bile İSKİ VE İGDAŞ’ın işçilerin tüm haklarından ve yaşadıkların sorunlarından sorumlu olduğunu hatıratan Enerji-Sen’in açıklamasında “Gerekli denetlemeleri yerine getirmek ve tüm eksik malzemeleri sağlamak zorundadırlar. Bu kurunlar tüm çalışanlarına eşit ve adil davranarak adaleti sağlamak ile yükümlüdür. Gerekli tedbirler alınmadığı ve işçiler arasında adalet sağlanmadığı takdirde buradan açıkça ilan ediyoruz ki; bir sonraki açıklamayı kurumlarınızın önünde gerçekleştireceğiz ve tüm memlekete adalet talebimizi bir kez daha duyuracağız" denildi.

 

"İnsanca Yaşam, Güvenceli Çalışmak İstiyoruz!"

İSPER ve bağlı olduğu kurumların süreci yönetemediklerini, işçilerin sağlığının hiçe sayıldığını ve yaşananlardan hepsinin yaşananlardan sorumlu olduklarını belirten Enerji-Sen acilen yerine getirilmesi gerekenleri ise 6 maddede olarak açıkladı.

1- Başta sağlıklı bir çalışma ortamının yaratılması için İSPER adlı taşeron şirket lağvedilmeli tüm çalışan işçiler İSKİ ve İGDAŞ kadrolarına alınmalıdır. Hatırlatırız ki 696 sayılı KHK, 2018 yılının nisan ayında kanunlaşmıştır. İSKİ ve İGDAŞ yönetimleri yasaları uygulamayarak suç işlemişlerdir ve işlemeye de devam etmektedirler. Ayrıca bu süreçte yaşanacak olan COVID-19 vakalarından da birinci dereceden sorumludurlar. Bu kurumları işçilerin sağlıklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. İBB yönetimi ve İBB Meclisi de ortaya çıkacak olumsuzluklardan asli olarak sorumlu olacaktır.

2- Çalışan işçiler için acil test yapılmalı, işçiler arasında yayılan hastalığın önüne geçilmelidir. Bu testler her hafta yenilenmelidir.

 

3- Kişisel koruyucu donanım malzemeleri kaliteli olmalı, bu malzemelerin düzenli ve yeterli temini sağlanmalıdır.

4- Çalışma saatleri esnetilerek sabah ve akşam yoğunluğunun yaşanmadığı süreçlere mesai başlangıcı sağlanmalıdır.

5- Bu kurumlardaki -şayet varsa- “pandemi kurulları”na bu işi sahada yapan işçilerden temsilciler dahil edilmelidir. Zira sorunu sahada yaşayan işçilerden gelecek veriler, üretilecek çözümler için gerçekçi bir bakış açısı sağlayacaktır.

6- Salgının ağırlaşacağı durumlar göz önüne alınarak: İSKİ ve İGDAŞ kadrosunda bulunan çalışanlara “idari izin” verilmesi durumunda aynı şekilde kadroları şu an İSPER’de bulunan açma-kapama, okuma ve arıtma tesislerinde çalışan tüm işçi arkadaşlara da “idari izin” verilmelidir.

 

"İnsan Hayatından Değerli Bir Şey Yok"

"Sağlıklı bir çalışma ortamının yaratılması için yaşanılan sorunlara acil çözüm istiyoruz. Bu çözümün merkezinde İŞÇİ SAĞLIĞI olmalıdır. Zira insan hayatından daha değerli bir şey yoktur" diyen Enerji-Sen “Altı günlük çalışma süresine 5 telsiz maske vermek, eldivensiz dezenfektansız çalışın demek pandemi sürecinde işçileri bir hastalıkla bir başına bırakın demektir. Hiç bir arkadaşımızın sağlıksız çalışmasına müsade etmeyeceğiz. Sağlıklı çalışma ortamını hep birlikte kuracağız” vurgusu yaptı.