İplik Fabrikasında 34 İşçide Koronavirüs

Fabrikalarda koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Yeterli önlem alınmaması ve en küçük ihmal ya da dikkatsizlik virüsün hızla yayılmasını getiriyor.

 

Edirne’de 500’den fazla işçinin çalıştığı iplik fabrikasında 34 işçi koronavirüse yakalandı.

DİSK Tekstil İş’in yetkili olduğu fabrikada üretime 21 gün ara verildi, tüm işçiler karantinaya alındı.

"Kapatmazsak Tüm Fabrikaya Yayılacak"

DİSK Tekstil İş Sendikası Genel Merkez Örgütlenme Daire Başkanı Savaş Testici, “Sağlık Bakanlığı sadece hastalığa yakalanan ve hasta işçilerle temaslı olanları karantinaya almayı öneriyor. İşveren de yeni sipariş aldığı için üretimi durdurmaktan yana olmadı. Ancak yaptığımız müzakereler sonucu hastalığın tüm fabrikaya yayılabileceğini söyledik ve kapatma kararı aldırdık” dedi.

"Maske Dağıtan İşçinin Testi Pozitif Çıktı"

Başkan Testici, fabrikada salgının nasıl yayıldığını ise şöyle aktardı. “Bir arkadaşımızın kız kardeşi Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde ameliyat oluyor. Arkadaşımız da 4 gün izin alıp onun yanına refakatçi olarak gidiyor. Daha sonra geri döndüğünde çarşamba günü rahatsızlandı. Hastanede test oldu ve perşembe günü pozitif olduğu ortaya çıktı. Ancak arkadaş önceki gece maske dağıtmış. Bu nedenle hastalık diğer arkadaşlara da yayıldı. Şu anda 34 işçi pozitif.”

"Fabrikayı Kapatma Kararında Uzlaştık"

Fabrikada 350 kişinin konfeksiyon, 100 kişinin ise iplik bölümünde çalıştığı bilgisini veren Testici, “Ayrıca atölyeler, kazancılar, güvenlik derken çalışan sayısı 520’yi buluyor. İşverenle müzakere yürüttük. Vakalar konfeksiyonda çıksa da oradaki işçi arkadaşlarımızın eşleri iplikte çalışıyor. Bu nedenle iplik bölümünün de karantinaya alınması gerektiğini, yoksa salgının tüm fabrikaya yayılacağını söyledik. İşveren yeni sipariş aldığı için başta olumlu yaklaşmadı. Ancak müzakereler sonucu tüm fabrikanın kapatılması kararında uzlaştık” ifadelerini kullandı.

İşçilere salgında yeterli koruyucu ekipman dağıtılmaması, ya da tüm ailenin ekipman ihtiyacının karşılanması konusunda sıkıntı yaşaması, işçilerin bu eksiği kapatmaya çalışmalarına neden oluyor. Virüs kapan işçinin iyi niyetle maske dağıtması da, arkadaşlarına yardım etmek isterken virüsü yaymasına neden olabiliyor. Burada patronun ve tabii devletin yeterli koruyucu ekipmana ulaşılması konusundaki yetersizliği bir yana. Sendikaların da pandemi konusunda yeterli bilgilendirme ve çalışma yapamadığını gösteriyor. İşçiler arasındaki her temas virüsün hızla yayılmasını getiriyor.