< < Cenne ve Seba Maden İşçilerinin Eylemi Sürüyor

Karaman Ermenek’te Cenne maden ocağında bir hafta önce başlayan eylemin ardından aynı patrona ait Seba Madencilik’te de işçiler aylardır ödenmeyen maaşları için iş bıraktı.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde aynı patrona ait Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik’te işçiler aylardır ödenmeyen ücretlerini almak için eyleme başladı.

Gündeme en çok iş cinayetleriyle gelen maden işçileri kölece çalıştırılıyor ve aylarca maaşlarını alamıyor. Maden işçileri yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını fakat devlet yetkililerinin bu konuda hiçbir adım atmadığını belirtiyor.

Cenne Maden Ocağı’nda işçiler bir yılı aşkın süredir ödenmeyen maaşlarını alabilmek için geçen hafta başlayan eylemlerini sürdürürken, aynı patrona ait Seba Madencilik’te çalışan işçiler de 7 aydır ödenmeyen maaşlarını alabilmek için  iş bıraktı.

Cenne Maden ocağı işçileri den Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi Abdullah Büber, 31 Ağustos Pazar günü maaşları, tazminatları, yıllık izin ücretleri, BES kesintilerini alabilmek için bir eylem başladıklarını belirtti.

Patronla birçok defa görüştüklerini fakat son olarak "Gidin çalışın, kömürü çıkarın, ödeyeceğim” cevabı aldıklarını aktardı. Bu yanıt üzerine işçiler iş bırakma kararı alarak eyleme başladı.

 

Geçen Yıl Da Eylem Yapılmıştı

Cenne Maden’de işçiler geçtiğimiz yıl da yine ücretlerinin ödenmesi için eylem yapmıştı.

31 Ekim’de 80 işçi 4 ay ödenmeyen maaşlarını alabilmek için iş bıraktı. İşçilere 2 aylık maaşları ödendi ancak çalışma saatleri 6 saat 15 dakikadan 8 saate çıkarıldı. İşçiler işsiz kalmamak, evlerine ekmek götürebilmek için bu şartı kabul etmek zorunda kaldı.

 

"Düzelir Umuduyla Çalıştık"

Abdullah Büber “Aralık ayının 5’inde yine 4’er, 5’er maaşımız içeride olduğu için iş bıraktık. Patron tarafından hiçbir şekilde bizimle irtibata geçen olmadı. Şubatın ortasına kadar bekledik. 80 kişiden 40-45 kişilik bir grup eylem yaparak maaşlarını aldı, tazminatsız bir şekilde çıkışları verildi. Geriye kalan kişiler acaba düzelir mi ki, çalışır mıyız ki umuduyla beklemeye devam ettik” dedi.

 

"Çalışın Öderim Dedi 13 Ay Para Alamadık"

Patronun yapılan görüşmelerde “Gidin çalışın, bende kimsenin parası kalmaz, kömürü çıkarın ödeyeceğim” şeklinde cevaplar verdiğini aktaran Büber, son olarak 13 aydır ödenmeyen maaşları için 31 Ağustos 2020’de yeniden eyleme başladıklarını aktardı.

 

Kömürü Seba'dan Satıyor Tahsilat Yapılamıyor

Büber mahkemeye başvurduklarında ise maaşlarını yine alamadıklarını, icracılar geldiğinde ocakta üretim devam etmiyormuş gibi kamuflaj yapıldığını ve patronun bu ocaktan çıkarılan kömürü yine kendisine ait Seba Madencilik üzerinden sattığı için tahsilat yapılamadığını anlattı. Büber patronun aynı zamanda devletten teşvik de aldığını dile getirdi.

 

"Patron Teşvik Alıyor, Ama Biz Paramızı Alamıyoruz"

“Bizim tam 13 aylık olarak maaşlarımız duruyor. Patronla yaptığımız görüşmelerde bize hukuk yolunu gösteriyor: ‘Gidin kömür çıkarın çalışın. Çalışmazsanız gidin mahkemeye verin, mahkeme yoluyla çözebilirseniz de alın’ diyor. ‘Cenne’nin kasasında para varsa öder’ şeklinde cevaplar alıyoruz. Cenne’nin kasasında paranın olmasının mümkün olmadığını biz biliyoruz. Zaten buradan çıkan (Cenne’den çıkan) kömürün Halimiye sahasında Seba Madencilik adı altında kendine ait bir şirkette satışını gerçekleştiriyor" diyen Büber, patronun devletten teşvik aldığını da aktardı.

Kömürün Seba Madencilik üzerinden satıldığını bu konuda iki kez Ermenek İlçe Jandarma Komutanlığındaki ekiplere yakalandığını ve kayıtların olduğunu söyleyen Büber, hukuki başvurularından da sonuç alamadıklarını söyledi.

"Bize icra yolunu gösteriyor. Gidiyorsun, hukuken hak ediyorsun, ondan sonra tahsilat yapamıyorsun. Bunun sebebi, başka şirketten kömürü sattığı için tahsilat yapılmıyor. Buraya icracılar geldiği zaman üretimi durduruyorlar, dışarıda olan kömürü kamufle ediyorlar. Kamufle ettikleri için icra memurları biraz bekleyip gidiyor, daha sonra üretim aynı şekilde kaldığı yerden devam ediyor" diyen Büber devlet yetkililerinden kimsenin kendileriyle iletişime geçmediğini de vurguladı.

Seba Madencilik'te de işçiler iki gün önce alacaklarının ödenmesi talebiyle iş bıraktı.

Büber “Seba Madencilik adı altında çalışan aynı patronun işçileri 7 aydır maaşlarını alamadıkları için bir eylem başlattı. Onlara destek amacıyla gittik” dedi.

 

"Ermenek'teki İşçinin Halini Görsünler”

Seba maden ocağında iş bırakan işçiler 7 aydır maaş alamadıklarını ve Cenne oimaden ocağındaki nedenle eylemde olduğunu ifade eden işçiler "Devlet yetkililerini Ermenek'teki maden ocaklarında işçilerin halini gelip görmeye çağırıyoruz" dedi.

İşçiler Cenne maden ocağındaki arkadaşlarıyla birlikte haklarını alıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini belirtti.

 

"Yenice'de Eylem Hazırlığı"

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Cenne maden ocağında yapılan işçilerin eyleminin yedinci günü yapılan basın açıklamasında Çanakkale Yenice'de de maaşları ödenmeyen maden işçilerinin eylemr hazırlandığını ifade etti.

2014 yılında Soma'da 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini, bundan 5 ay sonra Ermenek'te de 18 maden işçisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çetin işçilerin 7 günden beri Cenne 1 Nolu Ocak'ta eylem sürecini yeniden başlattıklarını, bugün de aynı patrona ait Seba Madencilik'te 7 aydan beri maaşlarını alamadıkları için üretimi durduran işçilerin eyleme başladığını söyledi.

Çetin, "Aynı şekilde Çanakkale Yenice maden ocaklarında da maaşlarını alamadıkları için maden işçileri direnişe hazırlanıyor. Kaymakam 15 gün içerisinde maaşların ödeneceği sözünü verdi. Ve şimdi o arkadaşlarımız Eylül'ün 15'inde verilen söz tutulmazsa Çanakkale Yenice'de de bir eylem başlayacak" uyarısında bulundu.

Türkiye'nin dört bir yanında maden işçilerinin aynı sıkıntıları yaşadıklarını dile getiren Çetin, "Bir taraftan da pandemi sürecinde arkadaşlarımız zor durumlar yaşıyor. Yeraltında pozitif çıkan arkadaşlarımızla temastan dolayı karantina alınan arkadaşlarımızın 15 günlük ücretleri ödenmiyor. Pandemi süreci tüm maden işçilerini etkiledi" dedi.

Maden Patronları : "İşçileri Kışkırtıyorsunuz”

Soma'daki tüm patronlara yazdıkları yazıyla yeraltında çalışan maden işçilerinin aynı havayı teneffüs ettiklerini, aynı yerlere temas ettiklerini dile getirdiklerini ve bu maden ocaklarında üretimin geçici olarak durdurulmasını ve işçilerin karantinaya alınmasını istediklerini belirten Çetin  "Siz işçileri kışkırtıyorsunuz' denilerek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu aktardı.

Pandemi sürecinde maden işçilerinin daha fazla  yoksulluğa sürüklendiğini kaydeden Çetin "Arkadaşlarımızın sesine ses olacağız. Hem bu hastalıkta hem çalışma hakları için sonuna kadar arkadaşlarımızın yanındayız" dedi.