Devletin sağlık politikaları hastayı müşteri, hastaneyi işletme olarak görünce, özel hastanelere ödenek yapmak için de çareler bulunuyor.
Sağlık emekçileri sürekli Covid-19 salgınında yeterli koruyucu önlem alınamadığı, sağlık emekçilerine ödenek ayrılmadığına ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Bu nedenle ölümlerin yaşandığını, bu koşullarda, tükenme noktasına ve çalışamayacak duruma gelen sağlık emekçilerinin ücretsiz izinler ve istifalarla görevden çekildiği belirtiliyor. Hekimler "Ölüyoruz!' uyarılarında bulunuyor, devlet özel hastanelere Covid-19 ödeneği için çözüm üretiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vaka sayıları artış göstermeye başlayınca, özel hastanelerdeki koronavirüs tedavisi için yeni bir ödeme modeli çıkardı. Buna göre özel hastaneler, PCR testi sonucu pozitif çıkan hastayı tedavi ederse, devletten salgın tedavisi ücreti alabilecek. Bu kez, salgının başından farklı olarak, tomografi sonucuna göre pozitif olduğu tahmin edilen vakalar için ödenek ayrılmayacak.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, özel hastanelerin salgının başında işin içine dahil edildiğini ancak vaka sayıları azalınca ödemelerin durdurulduğunu belirtti.
Bahat,“Ödemeler durdurulduktan sonra standart hasta ödemelerine dönüldü. Yani SGK diğer hastalara ödediği kadar parayı özel hastanelere ödemeye başladı. Özel hastaneler, hastalardan daha çok para talep etmek durumunda kaldı ve hastalar daha çok kamuya yöneldiler. Devlet hastanelerinde bir yoğunluk oluşacağından endişe edilmiş olmalı ki koronavirüs için ödemeler yeniden güncelendi. Ancak bugünkü ödeme modelinde PCR pozitifliği baz alındı. Daha önce klinik ve tomografiyle de tedaviye başlanabiliyordu. Koronavirüs yoğun bakım hastalarına da benzer ödeme yapılıyordu. Ancak burada asıl problem şu, PCR ancak hastaların yüzde 60’ına doğru teşhis koyuyor. PCR’ı negatif ama akciğeri tutulmuş hasta sayısı oldukça fazla. Yine de SGK’nın bu ödemeleri tekrar getirmiş olmasından dolayı memnunuz. Bu özel sektörün işin içine daha gönüllü katılmasına katkı sağlayabilir, vatandaş memnuniyeti de artar.” dedi.
İnsanlar vergisini verdikleri devlet hastanelerinde tedavi olamayıp, test dahi yaptıramayınca can havliyle özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor.
Her ne kadar "Vatandaş memnuniyeti artar" deniyorsa da asıl olarak özel hastanelerin kasaları doluyor. Kapitalizmde her daim önce işletmelerin kâr memnuniyeti sonra "vatandaş memnuniyeti” gelir.