Cargill işçileri 860'ıncı gününde işlerine geri dönme talebiyle AkMerkez Assan Gıda önünde eylem yaptı.
İSTANBUL - Bursa Orhangazi’de bulunan Cargill Fabrikası’nda Tek Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için işten atılan 14 işçi fabrika önündeki eylemlerine pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kalmıştı.
846'ıncı günde tekrar fabrika önünde eyleme başlayan işçiler 853'üncü günlerinde Cargill'in önemli müşterilerinden, Beşiktaş-Dikilitaş'ta bulunan Fastad Gıda önünde basın açıklaması yaparak eylemlerini İstanbul'a taşımıştı.
Ataşehir'de Palladium Tower'da bulunan Cargill'in Genel Merkezi önünde oturma eylemine devam eden 14 işçi Cargill ile çalışan şirketler önünde eylemlerine devam edeceklerini açıklamıştı.
Bugün mücadelenin 860’ıncı gününde Cargill müşterisi olan Assan Gıda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme sendikalar ve demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler destek verdi.
Eylemde ilk olarak konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, Cargill işlerinin mücadelesinin sadece 14 işçinin işe geri dönme mücadelesi olmadığını, milyonlarca işçinin ‘kapının önüne’ koyulmaya karşı bir başkaldırısı olduğunu belirterek, devam edeceklerini de vurgulayarak işlerine geri dönünceye kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Karlıkaya 2 buçuk ay boyunca Cargill’in İstanbul’daki tüm müşterilerinin ofislerinde eylem gerçekleştireceklerini belirtti.
Eylemde basın metnini okuyan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri İbrahim Ören Cargill’in bir Amerikan tekeli olduğunu ve Türkiye’de gün geçtikçe büyüdüğünü hatırlatarak, Cargill işçilerinin 2012 yılında anayasal hakları olarak başka bir sendikaya üye olduklarını belirtti.
Üye olan işçilerin haksız bir şekilde işten çıkarıldığını aktaran Ören, yapılan tüm baskılara karşı işçilerin sendikaya üye olarak 2018’de örgütlenmelerini tamamlandığını ifade etti. Hukuka uygun olarak Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulduklarını belirten Ören, Cargill işvereninin hukuka aykırı bir şekilde yetki tespiti başvurusundan bir ay sonra 14 işçiyi “kota fazlalığı ve daralma” bahanesiyle işten çıkardığını ifade etti.
Üretim kapasitesinin sürekli arttığını çok iyi bildiklerini söyleyen Ören, Cargill patronuna, “Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz! Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı. Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Çünkü sendika gelirse, insan gibi yönetmek zorundasınız. Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz” diye seslendi.
Önümüzdeki günlerde Cargill şirketinin en büyük müşterilerinden olan Burger King restoranları önünde de eylemler yapmayı planladıklarını dile getiren Ören, “Şunu iyi bilmelisiniz ki; sendika isteyen Cargill işçisi TEKGIDA-İŞ ile mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz” dedi.
Basın açıklamasının ardından işçiler, Assan Gıda yöneticilerine durumlarını anlatan bir mektup verdi. Mektup verilmesinin ardından işçiler Ataşehir’de bulunan Cargill Merkez Ofisinin önüne geçerek oturma eylemine devam etti.