< < Çınartaş İşçileri 92'inci Gününde

Milas'ta pandemi döneminde çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıkları için işten atılan Çınartaş işçileri 92'inci gününde. Milas Dayanışma Platformu, işçilerle dayanışmaya bulunmak için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Muğla Milas’ta Kömürcüoğlu Gruba ait Çınartaş’ta pandemi döneminde çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıkları için işten atılan 11 işçi, sendikalı şekilde işe geri dönmek için başlattıkları eylemin 92'nci gününde. İşlerine geri dönme mücadelesi veren işçilerin  ile Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen, Tüm Emekli Sen, TTB Milas Temsilciliği, Genel-İş, Nakliyat-İş Ev-Ek-Sen ve bazı siyasi partiler bir araya gelerek Milas Dayanışma Platformu’nu kurdu.

Dün Milas Ata Park’ta bir araya gelen Milas Dayanışma Platformu, basın açıklaması yaparak tüm Milas halkını işçiler ile dayanışmaya çağırdı. Basın açıklamasına Milas Dayanışma Platformu’nun yanı sıra siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

”İşçiler 30 Gün İzinsiz Çalıştırıldı"

Nakliyat-İş Genel Mali Sekreteri Ali Özçelik, işçilerin 30 gün boyunca izinsiz çalıştıklarını, işçilere yasal sınırın üstünde fazla mesai yaptırıldığını, fazla mesai ücretleri düşürüldüğünde ise asgari ücretin altında çalıştırıldıklarını söyledi. Aynı zamanda işçilerin firma tarafından yol güvenliğini tehlikeye atacak tonajlar yüklenmesine ve göçük riski olan madenlerde çalışmak zorunda bırakıldığını da hatırlatan Özçelik, işçilerin sendikalı olması için herhangi bir nedene ihtiyaçları olmadığını, bunun bir anayasal hak olduğunu ifade etti.

Çınartaş işçilerinden Zeki Yıldırım, “Bizim sendikalı olmamızın sebebi, tüm haklarımızın gasbedilmiş olmasıdır. Haksız bir şekilde kazançlarımız kesildi. Bunun için örgütlü mücadeleye başvurduk ve başarılı olduk” dedi. Çalışma şartlarının çok ağır olduğuna değinen Yıldırım, can güvenliklerinin de olmadığını söyledi.

 

“Ahlaksızca Olan İşçileri İşten Çıkarmaktır"

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ahlaka ve iyi niyete uymayan şey fazla çalıştırıp bunun ücretini ödememektir. 'Fazla mesaimizi istiyoruz' diyen işçilere 'Ya böyle çalışırsınız ya da gidersiniz' demektir. Sendikalı olduğu için işçileri işten çıkartmaktır. İşte ahlaksız olan budur. Çözüm her zaman, her yerde, her koşulda birlikte mücadele etmekten geçer” dedi.

 

Ortak Mücadele Çağrısı

Konuşmaların ardından Milas Dayanışma Platformu adına Tüm Emekli Sen Milas temsilcisi Mustafa Ali Demirci basın açıklamasını okudu. İşten çıkarma yasağının bulunduğu bir dönemde işverenin yasa, hak, hukuk tanımadan işçileri işten çıkardığını hatırlatan Demirci, “Dayanışma platformu olarak sendikal hakları, ekmekleri ve onurları için direnen Kömürcüoğlu/Çınartaş işçilerinin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Atılan işçilerin işlerine sendikalı olarak dönebilme mücadelelerini platform olarak sahiplendiklerini söyleyen Demirci, “Dayanışma Platformu Milas halkına ve tüm platformlara direnişe katılım çağrısı yaparak, üretenlerin karar gücü olduğu, emeğin ve emekçilerin özgürleştiği, iş cinayetlerinin önlenebildiği, sömürünün son bulduğu sendikal hak ve özgürlüklerinin geliştiği bir çalışma yaşamı birlikte ortak mücadele ile örmek olasıdır. İktidarın bizleri ayrıştırma politikalarına karşı yan yana omuz omuza mücadele etmeliyiz” dedi.